We hebben geweldig veel zin in alles feestelijk, zoals de gezellige kerstmarkten. Met vrienden en familie, maar vooral met al. dat. lekkers. Zin om die cozy sfeer naar jouw huis te transporteren? Deze klassieke kerstmarkt recepten maak je lekker zelf.
Wij speurden het internet af naar de lekkerste recepten om de kerstmarkt naar binnen te halen. Van zo simpel als maar kan tot eens iets speciaal voor op kerstavond. We leggen het hapklaar voor je uit, en je kan altijd op het originele recept klikken voor wat extra uitleg. Smakelijk!
Glühwein
Waarschijnlijk wel de bekendste lekkernij op elke kerstmarkt: warme, kruidige glühwein. Die maak je zelf op 1, 2, 3. De ingrediënten verschillen van recept tot recept, en hangen dan ook vooral af van jouw voorkeur. Ook de verhoudingen kan je zelf kiezen (wil je toch even een voorbeeld qua hoeveelheden, scroll dan even door naar het alcoholvrije recept).
Ingrediënten
- Rode wijn
- Appelsap
- Schijfjes appelsien
- Schijfjes citroen
- Appel (in blokjes)
- Kaneelstokjes
- Steranijs
- Kruidnagel
- Kardemom
- Nootmuskaat
- Gember (vers of in poedervorm)
Stappen
- Snijd de sinaasappel en de citroen in schijfjes, en de appel in blokjes. Doe de vruchten samen met de kruiden, het appelsap en de rode wijn in een grote pot en laat even rusten.
- Laat het mengsel even rusten (hoe langer hoe beter, een hele nacht kan ook) en verwarm het voor
- Belangrijke opmerking: breng de glühwein niet aan de kook! Verwarm het alleen, anders verbrand je alle alcohol.
Alcoholvrije glühwein
Maar het zou ook kunnen dat je net alcoholvrije glühwein wil maken! Aangezien de ingrediënten en werkwijze zo simpel zijn, kan je het makkelijk aanpassen naar een versie zonder alcohol. Druiven- en cranberrysap in plaats van wijn, en je bent vertrokken. In dit recept zitten minder kruiden en fruitsoorten, maar als je die zelf geweldig lekker vindt voeg je die natuurlijk wel gewoon toe.
Ingrediënten
- Druivensap (500 milliliter)
- Cranberrysap (250 milliliter)
- Water (250 milliliter )
- Kruidnagel (5 stuks)
- Steranijs (3 stuks)
- Kardemom peulen (3 stuks)
- Kaneelstokjes (2 stuks)
- Schijfjes sinaasappel
Stappen
Dat zijn natuurlijk dezelfde als bij de vorige versie: voeg simpelweg alles samen in een pot, laat rusten en verwarm op het vuur. En dan enkel nog smullen.
(Appel)Beignets
Deze heerlijk zoete (en ietwat vettige) snacks peuzelen we met alle plezier op, op een kerstmarkt maar ook gewoon aan onze keukentafel. Ze vragen een beetje werk, maar Jeroen Meus helpt je wel een handje:
Ingrediënten
- 160 g bloem
- 1.5 dl melk
- 50 g suiker
- 1 ei
- 1 eetlepel arachideolie
- Zout
- 1 stevige appel (vb. Jonagold, Elstar...)
- Poedersuiker
Materiaal
- Friteuse
- Zeef (voor de bloem)
- Appelboor
- Garde of handmixer
Stappen
- Scheid de eieren. Vang de eiwitten op in één schaal en de eidooiers in een andere ruime mengschaal.
- Meet de juiste hoeveelheid melk af en voeg er de arachideolie bij.
- Voeg beetje bij beetje de suiker toe aan de eierdooiers terwijl je klopt. Wanneer het deeg in een lint van je de klopper valt, ben je klaar.
- Schenk het mengsel van melk en olie erbij. Zeef dan voorzichtig de bloem erin (door de bloem te zeven voorkom je klonters). Voeg een klein snuifje zout toe en roer alles goed om tot je een egaal beslag krijgt.
- Klop vervolgens de eiwitten op tot sneeuw. (Een snuifje zout kan helpen om het eiwit sneller stijf te kloppen.) Tip: De kom die je daarvoor gebruikt moet schoon en vetvrij zijn. Je kan de kom ontvetten door hem in te wrijven met citroen.
- Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig onder het beslag, zodat het mooi luchtig blijft. Het eiwit zorgt ervoor dat de beignets krokant bakken maar binnenin toch luchtig blijven.
- Schil de appels, haal de top en het kontje eraf en verwijder met de appelboor het klokhuis. Kies voor een stevige appelsoort die geschikt is voor bereiding in de friteuse; zo voorkom je dat de beignet uit elkaar valt. Snij mooie gelijkmatige schijfjes van ongeveer 1 cm dik.
- Verhit de friteuse tot 170°C.
- Wentel de appelschijfjes één voor één door het deeg. Zorg ervoor dat elk appelschijfje volledig bekleed is met een laagje deeg!
- Frituur de schijfjes langs weerszijden 2 minuten lang op 170-180°C tot ze goudbruin zijn. Bak niet te veel beignets tegelijk: zo vermijd je dat ze aan elkaar kleven tijdens het bakken.
- Leg een paar velletjes keukenpapier in een vergiet en laat de beignets goed uitlekken.
- Bestrooi de appelbeignets met poedersuiker. Dien de beignets warm op.
Hot dogs
Bij kerstmarkten denken we vooral aan zoete lekkernijen, maar dan komt er toch altijd die hartige geur jouw richting uit gewaaid. Een hot dog? Ja, dat smaakt ook wel!
Ingrediënten
- Frankfurter worsten
- Hot dog broodjes
- Sjalotten
- Bruine suiker (een snuifje)
- Krokant gebakken bacon
- Mosterd (200 gram)
- Olijfolie
- Gerookt paprikapoeder (1 theelepel)
- Chilivlokken (1 theelepel)
- Ketchup
Materiaal
- Grillpan
- Keukenrol
Stappen
- Warm de olie op in de grillpan, snij de sjalotten in fijne reepjes en voeg ze toe.
- Zet het vuur wat lager, voeg een snuifje bruine suiker toe en laat de sjalotten karamelliseren. Na vijf minuten op een laag vuurtje zouden ze klaar moeten zijn. Laat ze uitlekken op een vel keukenrol.
- Verhit de grillpan weer op een middelhoog vuur. Vet de worsten in met wat olie en laat ze bakken. Meng terwijl de mosterd met de kruiden en een theelepel olijfolie. Breek de krokante bacon in kleine stukjes.
- Snijd de broodjes door midden en dresseer ze met al je ingrediënten: de Frankfurters, de sjalotten (die ondertussen wat krokant geworden zijn), de krokante stukjes bacon, het zelfgemaakt sausje en wat ketchup.
Churros
Krokant, luchtig, met de heerlijke smaak van kaneel én een chocoladedip. Kom maar op met die churros.
Ingrediënten:
- 240 ml water
- 85 gram ongezouten boter
- 1 el kristalsuiker
- Snuifje zout
- 120 gram bloem
- 3 grote eieren
- 1 theelepel vanille extract
- Plantaardige olie (om in te frituren)
Voor de kaneelsuiker:
- 100 gram suiker
- 2 theelepels kaneel
Voor chocolade dipsaus:
- 85 gram chocoladeschilfers
- 85 gram dubbele room
- 2 theelepels kaneel
Stappen:
- Breng in een grote pan het water, de boter, het zout en de suiker aan de kook op een middelhoog vuur. Als het kookt, haal je de pan meteen van het vuur.
- Voeg alle bloem in één keer toe en roer met een houten lepel tot alle bloem wordt opgenomen.
- Zet terug op het vuur en kook, al roerend, zo'n 30 seconden. Gebruik daarna een (hand)mixer om het deeg te mengen.
- Voeg, terwijl de mixer draait, 3 eieren toe (1 ei per keer). Daarna voeg je ook de vanille toe. Mix tot het deeg glad en glanzend is en de eieren volledig zijn opgenomen. Het deeg moet dik zijn, en langzaam en gelijkmatig van de kloppers vallen als je ze uit de kom haalt. Als het deeg nog steeds aan de kloppers kleeft, voeg dan het resterende ei toe en mix tot één geheel.
- Verhit de olie tot 190°C
- Gebruik een spuitzak met een grote sterpunt. Spuit churros van zo'n 10 à 15 centimeter. Je kan er ongeveer drie tegelijk te bakken.
- Bak aan beide kanten gedurende 1,5 à 2 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
- Verwijder met een tang en laat ongeveer dertig seconden op keukenpapier uitlekken voor je de kaneelsuiker erbij doet.
Om de chocolade dipsaus te maken:
Doe de chocoladeschilfers, kaneel en room in een kom en smelt het mengsel au bain-marie. Blijf roeren tot alles één geheel vormt.
(stagiaire Emma Wyers)
Chocolade scherven met feestelijke topping
Sta je liever niet te lang in de keuken, maar wil je graag zelf iets maken om te presenteren of mee te geven aan vrienden en familie? Makkelijker dan dit wordt het echt niet. Je vindt dit dessertje dan niet op elke kerstmarkt, je gasten gaan er niet minder blij mee zijn.
Ingrediënten
- Donkere chocolade (650 gram)
- Witte chocolade (300 gram)
- Stukjes gebroken zuurstok
- Minimarshmallows
- Melkchocoladeschilfers
- Jouw lievelingssnoepjes, extra decoratie...
Stappen
- Smelt de donkere en witte chocolade (apart) au bain-marie boven het vuur.
- Eenmaal gesmolten, giet je de donkere chocolade op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Druppel de witte chocolade met een grote lepel over de donkere chocolade.
- Strooi de gebroken stukjes zuurstok, minimarshmallows, melkchocoladeschilfers en decoratie erover. Je kan je volledig laten gaan en kiezen wat je maar wil. Stukjes Oreo? Of Maltesers? M&M's?
- Laat op kamertemperatuur uitharden en breek dan in stukjes.
(stagiaire Emma Wyers)
LEES OOK:
Kerstdesserts: vier recepten om indruk te maken aan de feesttafel
3 cheesy aperitiefhapjes voor de feestdagen
Shopping: de leukste kerstcadeaus voor baby’s (en hun ouders)