3 nieuwe AOC Côtes du Rhône assemblagewijnen die je absoluut moet proeven

Gepubliceerd op 23 november 2021 door ELLE Partner
3 nieuwe AOC Côtes du Rhône assemblagewijnen die je absoluut moet proeven ©Atelier Milky

We hebben het eerder al over de Côtes du Rhône- en Côtes du Rhône Villages-wijnen gehad. Deze erkende wijnen zijn het resultaat van rigoureus vakmanschap en ze zijn afkomstig van zo'n 42 000 hectare wijngaarden van Wenen tot Avignon. Maar daar houdt het niet bij op. Deze authentieke godendrank is gewoon perfect om onze aperitiefjes, maaltijden én feesten op te fleuren. 

Door de verschillende druivenrassen en assemblages zijn er eindeloos veel interpretaties, aanpassingen, smaken en kleuren mogelijk. Maar één ding verandert nooit: een Côtes du Rhône-wijn is een vaste waarde en dat zowel voor leken als voor doorwinterde wijnkenners. Wij zetten drie wijnen in de kijker die je absoluut moet proeven. Het zijn drie wijnen uit de selectie Côtes du Rhône 2021 en ze zijn gekozen door een jury van Belgische wijnprofessionals. 

Een volle en fruitige rode wijn

Domaine Grand Veneur, Les Champauvins, AOC Côtes du Rhône, Rood, 2019

Deze GSM-wijn (Grenache noir 70%, Syrah 20%, Mourvèdre 10%) heeft een gulle smaak en een intense donkerrode kleur. Hij heeft een bedwelmende neus van rode bessen, kreupelhout en kaneel. De wijn is lekker en zacht in de mond en heeft - dankzij de elegante tannines - een fijne textuur en delicate aroma's (rijpe framboos, zoethout). Het is dan ook moeilijk om deze frisse en evenwichtige rode wijn te weerstaan. Hij smaakt trouwens heerlijk bij een lekker stukje vlees of een kaasschotel.

Een evenwichtige en elegante witte wijn

Ogier, Cuvée Artésis Bio, Côtes Du Rhône, Wit, 2020 

De rijke druivenrassen van de "Artésis" (Viognier 45%, Grenache 25%, Clairette 15%, Marsanne 15%) combineren frisheid, uitgelezen aroma's en een kristalheldere vaalgele kleur. De neus is complex en vermengt delicaat fruitige aroma's (ananas, perzik, peer, citrusvruchten) met pittigere, bloemige en lichte vanilletoetsen. In de mond zorgt de zachte textuur voor eenzelfde alchemie van milde smaken. Dit ingetogen concentraat van evenwicht en harmonie past perfect bij gevogelte of vis in papillot met tuinkruiden.

Kruidig helderrood

Le Clos des Saumanes, Vieilles Vignes, AOC Côtes du Rhône Villages Gadagne, Rood, 2016

De "Vieilles Vignes" is een premiumwijn voor een zacht prijsje, afkomstig uit de oudste zone van de wijngaard. Zijn evenwichtige blend (50% Grenache noir en 50% Syrah) stelt niet teleur. Achter zijn helderrode kleur met purperen glans gaat een verrassende frisheid schuil. Hij heeft een complexe en expressieve neus van aalbes, peper, truffel en onderhout. Deze wijn is soepel en smelt als het ware in de mond, hij is kruidig met een vleugje zoethout, cacao, tabak en onderliggende ronde tannines. Een eerlijke rode wijn die je zalig kunt combineren met geroosterd vlees en wild.

 

 

 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Côtes du Rhône.

www.cotesdurhone.com

 

Lees ook:

Dit zijn de beste horrorfilms op Netflix

‘Activewear’: dé tentoonstelling van het moment

Hotspots: de leukste koffiebars in Brussel