6 films en series over een dodelijk spel om na Squid Game te bingen

Geüpdatet op 19 oktober 2021 door Camille Vernin en Virginie Dupont
6 films en series over een dodelijk spel om na Squid Game te bingen © Netflix

Squid Game heeft zijn tentakels rond Netflix, de sociale netwerken en onze ziel gekronkeld. Daarom stellen we je nog zes toppers voor waarbij de koude rillingen je over de rug zullen lopen. Dystopische verhalen, nagelbijtende suspense en bloederige spelen. En net zoals bij De Mol kan er maar één de winnaar zijn...

Battle Royale

De pitch? Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst. De leerlingen van klas 3B van het Shiroiwa-college worden door een mysterieus leger op een verlaten eiland gedropt. Plots duikt er een volwassene op: hun vroegere leraar Kitano. Die vertelt hen dat ze zullen deelnemen aan een bloederig spel waarbij ze elkaar moeten doden. Alleen de laatste overlevende mag na afloop terug naar huis.

Waarom zul je rillen van angst (en genot)? Omdat deze klassieker in Japan is uitgegroeid tot een echt sociaal fenomeen. Hoewel ze in Japan over het algemeen niet bang zijn voor een beetje trash, liet Battle Royale er flink wat stof opwaaien. Het is trouwens een van Tarantino's lievelingsfilms.

Alice in Borderland

De pitch? Een jonge gamer komt samen met zijn twee vrienden terecht in een parallelle versie van Tokio. Om te overleven moeten ze in gevaarlijke krachtmetingen de strijd aangaan.

Waarom zul je rillen van angst (en genot)? Omdat deze serie ongetwijfeld het meeste met Squid Game gemeen heeft. De reeks is onlangs op Netflix uitgekomen en was ook daar een enorm succes (zo erg zelfs, dat de manga's waarop de serie is gebaseerd, in no time uitverkocht waren). Bovendien komt er al zeker een tweede seizoen.

Circle

De pitch? Vijftig personen staan opgesteld in een cirkel in een immense ruimte. Ze herinneren zich niets en kunnen niet bewegen. Al wat ze weten, is dat elke twee minuten iemand van hen wordt geëxecuteerd door een mysterieuze machine in het midden van de menselijke cirkel. Tot er nog slechts één iemand overblijft.

Waarom zul je rillen van angst (en genot)? Omdat de film op Netflix staat en amper anderhalf uur duurt. De prent kan niet tippen aan het ingenieus uitgewerkte scenario van Squid Game, maar hij is eenvoudig, makkelijk en doeltreffend. "Je voelt een macaber genot als je ziet hoe die mensen elkaar te grazen nemen", vat een onlinerecensie het goed samen.

The Platform

De pitch? Een platform vol voedsel daalt verdieping per verdieping af om de gedetineerden in een gevangenis te eten te geven. Op de bovenste verdieping proppen ze zich vol, waardoor er niets meer overblijft voor zij die onderaan zitten. Er broeit opstand.

Waarom zul je rillen van angst (en genot)? Omdat ze in Spanje best goed zijn in lugubere films. Trouwens, ook deze prent wil de kijker met een kritische blik naar de menselijke natuur laten kijken.

The Maze Runner

De pitch? Wanneer Thomas wakker wordt, ontdekt hij dat hij samen met een groep andere jongens vastzit in een reusachtig labyrint dat zich elke nacht herschikt. Hij herinnert zich niets van de buitenwereld maar heeft wel vreemde dromen over een mysterieuze organisatie genaamd W.C.K.D. Aan de hand van fragmenten uit zijn verleden en aanwijzingen uit het labyrint, hoopt Thomas een manier te vinden om te ontsnappen.

Waarom zul je rillen van angst (en genot)? Om het onweerstaanbare young adult-genre. En omdat we eigenlijk allemaal zelf ook meespelen in een Labyrint. Giftige serpenten, ratelslangen en adders inbegrepen.

3%

De pitch? 3% voert ons mee naar een dystopische samenleving die in twee is opgedeeld: rijken (3% van de bevolking) en armen. De deelnemers krijgen slechts één kans om tot de bovenste laag toe te treden. Hiervoor moeten ze proeven uitvoeren en met elkaar de strijd aangaan. Slechts 3% van hen zal het halen...

Waarom zul je rillen van angst (en genot)? Om de vier seizoenen te bingewatchen van een 100% Braziliaanse serie. En omdat 3% een sociale satire is van de grote ongelijkheid in de Braziliaanse samenleving van vandaag. Die realiteit zien we ook vaak terug in Koreaanse producties, denk maar aan Squid Game en Parasite.

LEES OOK

6 Netflix-series en -documentaires voor fashionista’s

5 documentaires op Netflix vol juicy info over celebrities

5 superromantische Zuid-Koreaanse series op Netflix om te bingen deze winter