Alles over adaptogenen met Josefien Smet van Golden Hour

Gepubliceerd op 12 april 2021 door Lore Ginneberge Foto’s: Maxime Degée
Alles over adaptogenen met Josefien Smet van Golden Hour

Wat meer energie, minder stress, een sterker immuunsysteem... Ook dingen die op jouw verlanglijstje staan? De Leuvense Josefien Smet, bekend als chef onder de naam Yosogreen, gelooft heilig in de kracht van planten voor een gezond lichaam en een heldere geest. Met haar adaptogenenmerk ‘Golden Hour’ wil ze een moment van rust creëren in onze hectische levens. We duiken in de wondere wereld van heilzame knollen, bloemen en planten.

Wat zijn adaptogenen?

Adaptogenen zijn een groep ‘superfoods’ die al eeuwen gebruikt wordt in Chinese en Ayurvedische geneeskunde. Ze kunnen voorkomen in de vorm van knollen, bloemen of paddenstoelen en helpen je lichaam bij het aanvechten van verschillende soorten stress. Wat adaptogenen zo uniek maakt, is dat ze invloed kunnen uitoefenen op het volledige lichaam en de gemoedstoestand. In het geheel genomen brengen ze je lichaam meer in balans, en die balans kan er voor iedereen anders uitzien. “Het bijzondere aan deze kruiden is dat ze als het ware kunnen communiceren met je zenuwstelsel. Ze werken in op jouw persoonlijke behoeften”, verklaart Josefien.

Het hoeft niet te verbazen dat de Leuvense foodie dit concept oppikte in Amerika, meer bepaald in LA. “Aangezien ik zelf gevoelig ben voor stress, was ik benieuwd naar wat adaptogenen voor mij konden doen. Ik testte ashwagandha en voelde me lichter, scherper”, vertelt ze enthousiast. Eens terug in België, bleek het veel moeilijker om kwalitatieve adaptogenen te vinden. En zo ontstond het idee voor Golden Hour.

Aswhagandha, astragalus & co

De adaptogenen van Golden Hour bestaan uit pure extracten. Geen vulmiddelen, geen overbodige ingrediënten. Josefien werkt daarvoor samen met een Belgische herborist-bioloog-apotheker voor de productie en ziet er op toe dat alle grondstoffen biologisch zijn. “Die transparantie en kwaliteitsgarantie zijn ontzettend belangrijk voor mij, vooral omdat er ook heel wat minderwaardige producten voorhanden zijn”, aldus Josefien. Haar aanbod bestaat uit ashwagandha, astralagus, reishi en maca, vier adaptogenen met verschillende stimulerende eigenschappen. Josefien koos voor poeders en geen capsules, omdat ze een bewuster gebruik stimuleren. Voeg een koffielepel adaptogenen toe aan drankjes en maaltijden, en creëer zo een wellnessmoment voor jezelf. “Ik gebruik ze vaak als koffievervanger. Wat kokosboter en -melk, espresso en een schepje maca, en je hebt een smeuïge maca latte.” Het advies van Josefien? Voeg de Golden Hour-poeders toe aan wat je al eet. In pindakaas, granola of koffie komen ze bijvoorbeeld goed tot hun recht.

Luister naar je lichaam

Belangrijk om weten is dat adaptogenen geen allesoplossers zijn. De kruiden dienen niet als vervanging van een gezonde levensstijl, dan wel als aanvulling. Je lichaam heeft tijd nodig om ze te herkennen en zich aan te passen. “Het combineren van verschillende adaptogenen is perfect mogelijk, maar begin steeds met een soort en wacht af hoe je lichaam reageert”, raadt Josefien aan. Wanneer je bepaalde medicatie neemt of met gezondheidsproblemen kampt, raadpleeg dan eerst een arts. Voor zwangere vrouwen geldt hetzelfde: adaptogenen kunnen geen kwaad, maar overleg bij twijfel met de dokter. “Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren. Zoek een adaptogeen dat bij je past en geef het tijd om in te werken. En vooral: doe wat goed voelt.”

De vier adaptogenen van Golden Hour

Ashwagandha

Een plant rijk aan ijzer die inwerkt op je algemene energie en gemoedstoestand. Ashwagandha kan helpen bij angsten, stres en zou je libido boosten.

Astragalus

De wortel van deze Chinese plant kan helpen bij lichamelijk herstel, het zuiveren van lever en nieren, en zou een positief effect hebben op het gemoed.

Maca

Deze wortel zorgt voor een energieboost. Maca is het ‘schoonheidsadaptogeen’ want goed voor de huid en helpt vrouwelijke hormonen in balans te brengen.

Reishi

Een paddenstoel die de immuniteit kan boosten en zorgt voor rust. Gebruik hem bijvoorbeeld voor het slapengaan.

Alle info op goldenhour.be

RECEPT: VIJGENSMOOTHIE MET KOFFIE EN ASHWAGANDHA RECEPT: VIJGENSMOOTHIE MET KOFFIE EN ASHWAGANDHA Golden Hour-oprichtster Josefien Smet toont hoe je haar ashwagandha verwerkt in een heerlijke smoothie met koffie en vijgen Lees meer
Recept: Reishi dukkah smeerpasta Recept: Reishi dukkah smeerpasta Een heerlijke paddenstoelenspread voor op toastjes of brood met gezondheidsvoordelen! Lees meer
Recept: Kimchi pannenkoek met cashew astragalus crème Recept: Kimchi pannenkoek met cashew astragalus crème Fan van hartige pannenkoeken? Dan zal deze gezonde variant van Josefien Smet (aka Yosogreen) met kimchi en cashewcrème je kunnen bekoren. Lees meer
Recept: hibiscus peer met kokosyoghurt en maca karamel Recept: hibiscus peer met kokosyoghurt en maca karamel Leer koken met adaptogenen! Josefien Smet van Golden Hour doet je dit geweldige dessert met maca voor Lees meer