Zo haal je het meeste uit je stoomoven

Geüpdatet op 16 april 2021 door ELLE Partner
Zo haal je het meeste uit je stoomovenWhirlpool, persdoc

Met een stoomoven tover je lichte en gezonde gerechten op tafel. En is dat niet waar we allemaal naar snakken? De voordelen zijn eindeloos - maar haal jij écht het beste uit je stoomoven? In samenwerking met Whirlpool lijsten we vijf tips & tricks op om te koken met stoom.

De nieuwe stoomoven W7 van Whirlpool koppelt als geen ander een elegant design aan revolutionaire techniek. Het resultaat is een gebruiksvriendelijke stoomoven waarmee je je favoriete recepten transformeert in de beste (lees: gezondste én lekkerste) versie van zichzelf. Een krokante korst voor je zelfgebakken brood, een sappig stukje vis of knapperig geroosterde groenten? Volg onze vijf stappen voor een optimaal resultaat:

Stap 1: Begin met een schone lei

Goed begonnen, is half gewonnen. Dat geldt ook voor wie met een stoomoven werkt. Start daarom altijd met een propere, droge stoomoven. Gebruik koud water om het waterreservoir te vullen en plaats het reservoir correct in de behuizing - je hoort een klik. Vermijd om de ovendeur te openen wanneer je gerecht in de oven zit, de bereidingstijd zal er alleen maar langer op worden omdat een grote hoeveelheid stoom uit het toestel ontsnapt. Is je gerecht klaar? Haal je bereiding dan voorzichtig uit de oven. Hou een handdoek bij de hand, want na het openen van de ovendeur zal het bedieningspaneel wat aangedampt zijn.

Stap 2: Gebruik de display als kookboek

Heb je koken met stoom pas recent ontdekt? Vertrouw gerust op de display van je stoomoven: deze doet dienst als kookboek en geeft je een snelle inkijk in de mogelijkheden en bereidingstijden. De W7-stoomoven is uitgerust met de 6TH SENSE-technologie van Whirlpool die het koken van begin tot eind heel intuïtief maakt. Daarbij krijg je stapsgewijs richtlijnen om de beste resultaten voor je gerecht te bereiken. Zo past 6TH SENSE automatisch de kooktijd, temperatuur en vochtigheid voor je aan. Handig, toch?

Stap 3: Selecteer het juiste stoomniveau

Dankzij de vernuftige SteamSense-technologie van Whirlpool kan je ook heel gebruiksvriendelijk kiezen uit drie stoomniveaus, voor meer of minder luchtvochtigheid in functie van je gerecht. Het hoge niveau (75% stoom) is ideaal voor delicate vis, het middelste (50% stoom) garandeert je mals vlees of perfect geroosterde groenten, en het lage niveau (25% stoom) leent zich voor heerlijk brood en gebak. Wist je trouwens dat je bij vleesbereidingen het vlees best in aluminiumfolie wikkelt en nog 5 tot 10 minuten laat nagaren voor een perfect sappig en mals resultaat?

Stap 4: Combineer en heers

In een stoomoven kan je makkelijk verschillende schotels simultaan bereiden. Denk aan zalm, prei en aardappelen bijvoorbeeld. Whirlpool rustte de W7-collectie uit met de Cook4-functie die zelfs toelaat om vier afzonderlijke gerechten te bereiden – van voorgerecht tot nagerecht – zonder dat smaken of aroma’s zich vermengen. Zo bespaar je op drukke dagen heel wat tijd.

Stap 5: Serveer snel

Treuzel niet eenmaal je gerecht klaar is, want met stoom bereide voedingsmiddelen koelen sneller af doordat de stoom verdampt. Smakelijk! Om na gebruik je stoomoven te reinigen, volstaat het om met een sponsje het overtollige water op de bodem van de oven te deppen en 10 minuten de heteluchtfunctie in te schakelen. Op die manier is je oven instant droog en proper en vermijd je onaangename geuren bij een volgend gebruik.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Whirlpool.

www.whirlpool.be

Lees ook:

Getest: de 10 beste mascara's voor XXL wimpers 

Trend alert: deze nostalgische, chunky ringen veroveren tiktok 

Wafel verde met Emmentaler AOP