Theerestjes: handige trucs om ze opnieuw te gebruiken

Geüpdatet op 21 april 2022 door Isabelle
Theerestjes: handige trucs om ze opnieuw te gebruiken

Verspilling is niet langer een optie en wij gaan op zoek naar slimme tips om zoveel mogelijk restafval te recycleren -inclusief theerestjes!

Zo recycleer je theekorrels

Thee expert Francois-Xavier Delmas, het brein achter Palais des Thés, weet raad en geeft ons enkele leuke zero-waste ideetjes. Blijft er een hoopje theekorrels achter in je kopje? Zeker niet wegsmijten! De restjes zijn rijk aan aroma’s en kunnen nog dienen om je keuken net iets smaakvoller te maken.

  • Je geeft er rijst en/of gekookte groenten extra smaak mee. Giet de korrels in hun kookwater voor wat subtiele aroma’s.
  • Wist je dat theekorrels de smaak van vleessappen kunnen versterken? Dit omdat ze het sap, dat normaal gezien in grote hoeveelheid blijft plakken aan de pan, helpen losmaken. “Taiwanese oolong is bijvoorbeeld een uitstekend hulpmiddeltje: giet de koude thee in een hete pan om alles los te maken, en geniet van je ge-upgrade filet mignon!”
  • Nog een verrassing: je kan theeresten gebruiken om gebraad te hydrateren en lekker mals te houden. Besprenkel het stuk vlees met een mengsel van thee en sap: de thee aroma’s zullen het sap discreet parfumeren en voor een extra uitgesproken smaak zorgen. “Opteer voor zwarte, Chinese thee voor rund, lam of wild. Als je gevogelte braadt, zou ik Japanse of Chinese groene thee gebruiken.”

Zo recycleer je theebladeren

Vergeet de composthoop, er zijn zoveel leukere (en lekkerder) alternatieven:

  • Je kan er vis mee aromatiseren bij het stoomkoken. Leg de vis op een bedje van reeds gebruikte theebladeren, ongeveer een centimeter hoog. Ga liefst voor een groene Japanse of Chinese thee omdat de frisse noten ervan -type gesneden gras- het bijzonder goed vinden met vissmaken. Het geeft een extra natuurlijk parfum aan je gerecht.
  • Doodeenvoudig, maar geniaal: voeg de bladeren als delicatesse toe aan je slaatje! Door de taaie bladeren te kauwen krijg je een natuurlijke shot en fris je instant je smaakpapillen op. De theesoorten die hier het best voor dienen: jonge scheuten, het liefst van groene thee. Indien je ze op Japanse wijze laat drogen, leunt hun aroma  dicht bij dat van spinazie of tuinkers aan. Laat je ze volgens de Chinese wijze roken, dan komt een nootachtige smaak los.

(Voor wie trouwens in die groene aroma's wil blijven zweven: hier is een selectie groene parfums!)

Zo recycleer je theezakjes

  • Ook op beauty gebied valt er wat te zeggen voor oude thee. Wist je bijvoorbeeld dat het al sinds jaar en dag gebruikt wordt tegen wallen? Zware nacht achter de rug? Laat de koffie ’s ochtends links liggen en grijp liever naar een kopje thee (of twee). Stop de doorweekte theezakjes een kwartiertje in de diepvriezer en leg ze nadien op je opgezwollen oogleden. Doe koelte doet de zwelling afnemen terwijl jij geniet van je kopje ontspannende thee.
  • SOS muggenleed: gekoelde en gebruikte theezakjes doen ook mirakels tegen die vervelende leuk. Dep ze op muggenbeten voor een vermindering van de zwelling en het verkoelende effect. Chinese groene en zwarte thee zitten boordevol antioxidanten en hebben een extra deugddoend effect.

Leuk toch? Het goede nieuws is dat we meer zero-waste tips hebben wat de keuken betreft. Net een fruitige smoothie gemaakt? Gooi de schillen niet weg, ze zitten boordevol vitaminen en mineralen die van pas kunnen komen voor andere doeleinden! Van zaaipotje tot gezichtsscrub, ontdek hier wat je allemaal kan doen met groente- en fruitschillen: