10 verrassende dingen die je kan doen met fruitschillen

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
10 verrassende dingen die je kan doen met fruitschillen

Net een fruitige smoothie gemaakt? Gooi de schillen niet weg, ze zitten boordevol vitaminen en mineralen die van pas kunnen komen voor andere doeleinden! Van zaaipotje tot gezichtsscrub, ontdek hier wat je allemaal kan doen met groente- en fruitschillen: 

  • Confituur 

appelconfituur

Schil jij altijd je appel voor je hem opeet? Appelschillen zijn heel gezond en kunnen perfect dienen om confituur van te maken. Het enige wat je nodig hebt om een heerlijke homemade appelconfituur te maken, zijn appel- en citroenschillen, water, suiker en een klein uurtje geduld. Lekker en veel gezonder dan het beleg dat je in de winkel koopt!

1/

  • Citrus zest

citruszest

Rasp de schil van citrusvruchten (citroen, limoen, mandarijn, sinaasappel, pompelmoes...) om jouw eigen citrus zest te maken. Zorg ervoor dat het fruit droog is, rasp de schil en laat nog enkele dagen uitdrogen. Wanneer je later een pasta of dessert maakt, kan je de citrus zest gebruiken om het gerecht wat op te fleuren.

Enkele ideetjes:

Sprenkel de citrus zest over eender welke pasta net voor het opdienen, voor dat extra tikkeltje meer.

lemon zest on pasta (marcus nilsson)
Foto: Marcus Nilsson

Voeg toe aan om het even welk gebak om de unieke smaken extra tot hun recht te laten komen. Je kan de zest zowel mengen onder de ingrediënten, als bovenop het gebak strooien ter versiering.

alex lau
Foto: Alex Lau

Citrus zest kan ook toegevoegd worden aan je vleessauzen. Tip: voeg de citrus zest pas op het einde toe, zodat de saus geen bittere smaak krijgt.

danny kim sauce
Foto: Danny Kim

2/

  • Zaaipot

citrus seedling pot

Wist je dat citroen, pompelmoes, avocado en sinaasappel uiterst geschikt zijn als zaaipotjes? Als je graag je eigen guacamole maakt maar niet weet wat te doen met de avocadoschil, overweeg eens om je eigen biologisch afbreekbare zaaipotjes te maken. Als de zaden beginnen te ontkiemen in de lente, kan je de potjes gewoon buiten in de grond planten. Een originele manier om met je fruit- en groenteafval om te gaan!

3/

  • Gezichtsscrub

peach skin

Perzik zit vol vitamine A en kalium, elementen die uitstekend zijn voor de huid. Een perfect ingrediënt dus om een gezichtsscrub van te maken. Het enige wat je nodig hebt, is de perzikschil en witte suiker: strooi de witte suiker over de binnenkant van de schil en de scrub is klaar voor gebruik. Effect? Een gehydrateerde en glanzende huid.

4/

  • Metaal opblinken

metal kitchen

Last van vlekken die je maar niet afkrijgt op je potten en pannen? Citrusvruchten  zijn de oplossing! Citroenzuur verricht wonderen op koper, brons en andere metalen, dus citrusschillen kunnen perfect gebruikt worden om jouw potten en pannen of eender welk metalen object mee op te blinken. Strooi een beetje bakpoeder op het object in kwestie en scrub met een citrusschil. Ook om je kookplaat proper en vetvrij te maken, zijn bakpoeder en citrusschil zeer effectief!

5/

  • Planten opblinken

banana peel

Net zoals je meubels raken ook je planten in huis bedekt met een laagje stof, vuil of haren van je huisdier. Bananenschillen kunnen in dit geval je planten weer levendig te maken. Gebruik de binnenkant van de bananenschil om de bladeren van je planten op te blinken en achteraf zullen ze er weer proper en fris uitzien! Extra voordeel: aangezien bananen een natuurlijke meststof en pesticide zijn, zullen de planten beter groeien en mooier worden.

6/

  • Verzorging voor je voeten

woman legs with pink lily on white

Last van ruwe voetzolen? Probeer eens een papayakuur. De schil van papaya zit vol vitamine A en papaïne, voedingsmiddelen die dode huidcellen gemakkelijker helpen te verwijderen en kloven verzachten. Wrijf met de binnenkant van een papayaschil over de onderkant van je voeten. Wedden dat ze onmiddellijk zachter zullen aanvoelen?

7/

  • Potpourri

potpourri

Staat je huis vol met geurkaarsen en -stokjes waar je al heel wat geld aan uitgegeven hebt? Probeer eens je eigen potpourri te maken van fruitschillen, veel goedkoper! Laat de schil van appels en citrusvruchten drogen en zet ze vervolgens in een mooi schaaltje in de woonkamer. Aangename geur verzekerd!

8/

  • Moisturizer

avocado gezicht

Veel mensen gebruiken avocado als gezichtsmasker: eet je buikje rond en smeer dan de binnenkant van de schil over je gezicht. Avocadoschillen bevatten namelijk veel kalium, en zorgen ervoor dat de vitamines goed door de huid worden opgenomen.

9/

  • Wittere tanden en minder rimpels

teeth banana

Volgens sommige bronnen zouden bananenschillen heel wat beauty benefits hebben doordat ze zo rijk zijn aan antioxidanten en kalium. Zo kan je bananenschillen bijvoorbeeld gebruiken om je tanden witter te maken. Neem een stukje schil, wrijf enkele minuten zachtjes met de binnenkant over je tanden en spoel je mond. Als je dit 1 à 2 keer per dag doet, zouden je tanden na een tijdje witter moeten zijn.

bananas against wrinkles

Daarnaast worden bananenschillen ook gebruikt als middeltje tegen rimpels. Wrijf even met de binnenkant van de schil over de gerimpelde huid en laat zo'n 30 minuten inwerken. Spoel vervolgens goed af.

Tot slot zouden zowel bananen- als aardappelschillen een goed alternatief zijn voor komkommer om je puffy eyes een boost te geven. Try it out!

(Stagiaire Laura Vermeire)