#Foodies: de meest inspirerende kookboeken van het moment op een rijtje

Gepubliceerd op 23 maart 2020 door Marleen Duerinckx en Lore Ginneberge
#Foodies: de meest inspirerende kookboeken van het moment op een rijtjeRoman Kraft

Spaghetti-bereidingen, de geheimen van de Indonesische keuken, vezels in de hoofdrol, recepten met jackfruit, een veganistische en vegetarische insteek… ELLE Eten tipt zes kookboeken. Voor elk wat wils.

1. 100% spaghetti

Samuel Van Opdenbosch en Veerle Jacobs zijn de zaakvoerders van het succesconcept ‘Mister Spaghetti’ en hebben vijf vestigingen in België. Voor het eerst geven ze een deel van hun keukengeheimen prijs in een boek. In zes hoofdstukken brengen ze 60 recepten van kerngezonde veggie tot knotsgekke meaty, maar alles telkens met spagetti. Je krijgt ook diverse tips & tricks.

inspirerende kookboeken

Shop hier

‘Mr Spaghetti’, Samuel Van Opdenbosch & Veerle Jacobs, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, € 24,99.

2. Hippe vrucht

Dit boek belooft een voltreffer te worden want jackfruit is hip momenteel. Deze tropische vrucht en ideale vleesvervanger is neutraal van smaak en vlezig van structuur. Ideaal om mee te koken. Jessica Lek brengt dertig opmerkelijke en makkelijk te bereiden recepten, mooi ingedeeld in de hoofdstukken ‘Snacks’, ‘Lunch’, ‘Voorgerechten’ en ‘Hoofdgerechten’. De recepten in het boek zijn veganistisch of vegetarisch.

gezond kookboek jackfruit

Shop hier

‘Jackfruit’, Jessica Lek, Uitgeverij Good Cook, € 14,99.

3. Indonesisch

In de reeks culinaire bijbels uitgegeven bij Carrera Culinair is het de beurt aan de Indonesische keuken. Van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang: in dit boek neemt Maureen Tan je mee naar alle uithoeken van de Indonesische archipel. Een smakelijke reis langs de bijzondere en verrassende eilandkeukens van Sumatra, Kalimantan, West-Java, Midden-Java, Oost-Java, Bali, de Kleine Soenda-eilanden, Sulawesi en Papoea.

inspirerende kookboeken indonesisch

Shop hier

‘De Bijbel van de Indonesische keuken’, Maureen Tan, Carrera Culinair, € 31,99. Verschijnt op 24 april.

4. Puur eten

Amy Chaplin werkte ruim 20 jaar als vegetarische kok in restaurants over de hele wereld. In haar boek brengt ze meer dan 250 recepten, allemaal gemaakt met whole food, natuurlijke producten die niet, of zo weinig mogelijk, bewerkt zijn. Groenten – liefst seizoensgebonden, fruit, aangevuld met plataardige eiwitten, volkoren granen et plantaardige vetten vormen haar basisingrediënten waarmee ze gezonde vegetarische recepten zonder zuivel, gluten en geraffineerde suikers creëert.

inspirerende kookboeken gezond

Shop hier

‘Whole food voor elke dag’, Amy Chaplin, Uitgeverij Spectrum, € 35,99.

5. Gezonde buik

De 23-jarige Lisa Dorsman is dagelijks bezig met het bedenken van oplossingen van voor lastige voedselkwesties. We eten te weinig vezels, en dit boek biedt tal van oplossingen. Ze start met een uitleg over vezels om vervolgens een aantal recepten te brengen van ontbijt tot diner, over soepen, spreads, snacks en tussendoortjes. Speciaal voor het afslanken geeft ze vier dagmenu’s.

kookboeken gezond

Shop hier

‘Vezels’,  Lisa Dorsman, Forte Culinair, € 19,99.

6. De wereld rond

Toegegeven, er bestaan al heel wat boeken over de vegetarische keuken, maar de aanpak van Stéphanie de Tuckheim is origineel. Ze maakt een vegetarische culinaire reis rond de wereld. In vijf hoofdstukken – Europa, Noord- en Latijns Amerika, Noordwest-Afrika en Midden-Oosten, India en Azië – vind je mooi geïllustreerde en makkelijk te bereiden gerechten.

veggie wereldgerechten kookboek

Shop hier

‘Veggie. Wereldgerechten’, Stéphanie de Turckheim, Forte Culinair, € 24,99.