Getest: Moulinex Cuisine Companion

Geüpdatet op 11 januari 2019 door ELLE België
Getest: Moulinex Cuisine Companion

colmoul

Gedaan met keukengeknoei! De Cuisine Companion van Moulinex maakt zelfs van de grootste leek een echte keukenprinses. 

Moulinex heeft dit seizoen wel een erg handig keukenapparaat gelanceerd! Maak kennis met de Cuisine Companion: een keukenrobot die, nou ja, alles doet. Van stomen tot bakken, koken, mixen en kneden. Van voorgerecht tot nagerecht. Too good to be true? Ik testte het uit...

Om te wennen aan het toestel en de werking ervan onder de knie te krijgen, krijg je bij je Companion een receptenboekje. Of zeg maar 'boek': 100 voorgerechten, 100 hoofdgerechten en 100 nagerechten. Met kindermenu's en zelfs glutenvrije gerechten. Om het toestel in zijn volledig vermogen te testen, koos ik receptjes uit waarbij ik enkel en alleen de Companion nodig heb.

Op het menu: pompoencappuccino, frittata met courgettes, Vlaamse stoverij en zomerrisotto.

1/
soepp

Pompoencappuccino

Ingrediënten:

500g pompoen
20g sjalotten
1/2 blokje kippenbouillon
50g bacon
20cl vloeibare room

Werkwijze:

Open de pompoen en snij in stukjes. Snij de sjalotten in vier. Doe de groenten in de robot met het ultrablade hakmes. Voeg het bouillonblokje, de bacon en 60cl water toe. Start het soepprogramma P1. Na afloop van het programma, voeg de room toe en mix de ingrediënten gedurende 40 seconden op snelheid 11.

Ik maakte de soep opnieuw in een exotische versie met verse gember, verse koriander en kokosmelk in plaats van room. Heerlijk!

2/

fritt

Frittata met courgettes

Ingrediënten:

100g courgette
20 basilicumblaadjes
4 eieren
40g parmezaanse kaas
10g paneermeel
Peper en zout

Werkwijze:

Snij de courgettes in blokjes en hak de basilicum fijn. Doe alle ingrediënten in een kom en meng. Breng op smaak met peper en zout. Giet 70cl water in de robot en bekleed het stoommandje met bakpapier. Giet de bereiding in het mandje en zet het op de robot. Laat het stoomprogramma draaien (15 min). Dien warm of koud op.

Ik pimpte de frittata's met extra feta, artisjokken en zwarte olijven.

3/

riss

Zomerrisotto

Ingrediënten:

300g arboriorijst
1 sjalot
10cl olijfolie
8cl witte wijn
90cl gevogeltebouillon
50g parmezaanse kaas
10 basilicumblaadjes
50g boter
Peper en zout

Werkwijze:

Schil de sjalot en snij in grote stukken. Plaats het ultrablade hakmes, doe de stukken in de robot en mix op snelheid 11 gedurende 15 seconden. Vervang vervolgens het mes door de menger. Giet de olijfolie in de robot en start het stoofprogramma P1 gedurende 7 minuten zonder dop. Voeg de rijst toe wanneer de timer 4 minuten voor het einde aangeeft en voeg 1 minuut voor het einde de witte wijn toe. Na afloop van het programma giet je de groentebouillon bij de bereiding en start je het stoofprogramma P3 op 95°C gedurende 20 minuten. Plaats de dop! Wanneer de bereiding klaar is, voeg je de parmezaanse kaas en de boter toe en meng je de bereiding voorzichtig. Voeg peper en zout toe en versier met basilicumblaadjes.

Ik voegde wat verse zomergroenten toe (kerstomaten, champignons en boontjes) 20 minuten voor het einde van het programma.

4/

stoof

Vlaamse stoverij

Ingrediënten:

800g rundvlees
3 uien
2 teentjes knoflook
5cl olie
150g spekblokjes
15g maïzena
15cl runderbouillon
70cl donker bier
30g peperkoek
10g roze peperkorrels
1 kruidenboeket

Werkwijze:

Schil de ui en de knoflook. Plaats het ultrablade hakmes en doe de ui en de knoflook in de robot. Hak gedurende 30 seconden op snelheid 12. Vervang het ultrablade hakmes door de menger. Voeg de olijfolie en het spek toe en start het stoofprogramma P1 op 130°C gedurende 10 minuten. Ondertussen los je de Maïzena op in de bouillon. Na afloop van het programma, voeg je de bouillon, het bier, het vlees, de peperkoek, de peperkorrels en het kruidenboeket toe. Start het stoofprogramma P2 op 95°C gedurende 2 uur.

De eindscore:

De Companion maakt koken erg simpel! Met een minimum aan inspanningen maak je eenvoudige gerechten zoals soep of moeilijkere gerechten zoals chocolademousse of risotto. De automatische programma's zijn ontzettend ingenieus bedacht en ook erg intuïtief. Zo begon de keukenrobot bij het maken van de soep iets voor het einde zelf de soep te mixen. Risotto is dan weer een delicate bereiding die je normaal gezien nauwlettend in het oog moet houden. Met deze keukenrobot is dat niet meer nodig. Die weet perfect wanneer er moet geroerd worden of wanneer de temperatuur moet aangepast worden. Naast de zes automatische programma's kan je ook via de manuele modus je eigen recepten ontwikkelen.

De Cuisine Companion is de ideale tool voor drukke workaholics of voor wie diner party's organiseert. Je start je programma en je kan gerust een boek lezen of bij je gasten gaan zitten terwijl je keukenhulpje de rest doet. Ik ben fan!

Je vindt de Cuisine Companion in gespecialiseerde elektro handelszaken (richtprijs: € 699,99). Meer info op de website van Moulinex.

(Stagiaire Natalia Tjurina)