Eenzaamheid: 4 manieren om mensen uit hun isolement te halen tijdens de crisis

Geüpdatet op 21 april 2022 door Isabelle
Eenzaamheid: 4 manieren om mensen uit hun isolement te halen tijdens de crisis

De Corona crisis en bijhorende lockdown heeft duizenden gezichten en één daarvan is eenzaamheid. Heel wat mensen, vooral de oudere generatie, bevinden zich plots volledig afgesloten van de buitenwereld. Waar sommigen toegang hebben tot Skype, FaceTime en andere platformen die een vorm van sociaal contact bevorderen, moeten velen het ook zonder technische snufjes doen. Hoe voorkomen dat het gevoel van isolement bij hen toeslaat? Er zijn wel degelijk manieren om ze een hart onder de riem te steken: leuke, kleine verrassingen die je hen eigenlijk ook in normale tijden zou kunnen blijven sturen. Enkele ideetjes:

Stuur een flowergram

En geef ze daarmee letterlijk een beetje leven in huis! Fleurige bloemen met levendige kleuren en de geur van de aanstormende lente kunnen wonderen doen voor iemands gemoed. De lokale bloemist heeft misschien noodgedwongen de deuren moeten sluiten, maar het is toch de moeite om even naar de diensten te informeren en ze indien mogelijk toch weer aan het werk te helpen. Daarnaast blijven flower delivery experts zoals Bloomon wel degelijk actief. Zij leveren in het hele land hun boeketten met welbekende “veldbloem” signatuur en kunnen daarnaast ook voor gedroogde bloemen zorgen. Omwille van de Corona crisis kunnen ze wel niet verrassen en moet er een emmertje of vaas klaarstaan voor de deur, vergeet dus zeker de ontvanger niet te verwittigen op de dag van de levering.

De krant, maar dan net een beetje anders

Oké, je oma of opa zal nooit een tablet of smartphone in huis halen, al je inspanningen ten spijt. Jammer, want hij of zij mist er alle geweldige momentjes mee die jij en je familie anders dagelijks naar elkaar sturen in de vorm van leuke foto’s. Er bestaan echter gespecialiseerde platforms waarop je al die beelden met bijhorende tekst kan uploaden, en die later als een tijdschriftje afdrukken en versturen. Op die manier krijgen grootouders elke maand een gepersonaliseerd magazine in de bus om ze up to date te blijven met alles wat in het leven van hun kinderen en kleinkinderen gebeurt. Mooi toch?

Proberen? In België verzorgen onder andere Neveo en Tribu News dit soort droomkranten. Die laatste heeft trouwens beloofd tijdens de hele crisis wekelijks in plaats van maandelijks familiekrantjes te printen en versturen -we like.

Stuur een kaartje, maar net een beetje anders

In diezelfde lijn heeft Bpost ook de geweldige Mobile Postcard app die je eigen foto’s omtovert tot leuke postkaartjes. Tekst bij plakken, adres invoeren: je doet het allemaal digitaal en het kaartje komt binnen de week nog toe. Speciale actie tijdens de lockdown: je mag tien gratis I Love You-kaartjes sturen!

Raambezoek

Deze lukt enkel als je dichtbij woont, maar even langs het raam passeren voor een korte babbel doet ook al wonderen. In het bezit van een luidruchtige kroost? Laat ze posters en spandoeken met positieve boodschappen maken (namiddagactiviteit: check!) en een kleine optocht organiseren langs de ramen van het lokale rusthuis. En/of een liedje zingen -alle decibels om de dagelijkse sleur te doorbreken, zijn welkom. En nu je toch al zover bent, kan je evengoed een taart of ander lekkers voor de deur achterlaten -belletjetrek, maar dan met een smakelijk staartje.