Theehuizen in Parijs: vijf adresjes om je kindertijd te herbeleven

Geüpdatet op 28 juni 2021 door ELLE Eten en Virginie Dupont
Theehuizen in Parijs: vijf adresjes om je kindertijd te herbelevenSylwia Forysińska via Unsplash

Desserts scoren alsmaar beter op sociale media en nemen een steeds belangrijkere plaats in de culinaire scène in. Theehuizen zijn voor zoetekauwen dan ook de nieuwe place to be.

Een rustige plek met vertrouwde geuren en smaken: net zoals Proust kan je met een hap van een madeleine (of ander gebakje) zo naar je kindertijd worden teruggevoerd. De trend kwam overgewaaid van de overkant van het Kanaal en de Fransen waren meteen verkocht. We geven je een overzichtje van Parijse salons de thé die geuren naar zalige nostalgie en verrukking.

Het hoogste poppenhuisgehalte: Le Pavillon des Canaux

Wie droomde er als klein meisje niet van om te wonen in een poppenhuis? In Le Pavillon Des Canaux komen onze dromen uit. Het is een charmant gebouw in het hart van het Bassin de la Villette en is door kunstenaars gerestyled. Binnen lijkt het wel alsof de tijd stil is blijven staan, met een formica jaren zestig keuken en mosterdgeel met blauw salon. Op de kaart? Een overvloed aan huisgemaakte gebakjes met variaties naargelang het seizoen en de inspiratie van de patissier. Om al dat lekkers door te spoelen: ijsthee van het huis, versgeperst sinaasappelsap, warme chocolademelk en nog veel meer.

Waar? 39 Quai de la Loire, 75019 Parijs
Wanneer?
Elke dag van 12 u. tot 15 u.
Meer info?
www.pavillondescanaux.com

Het hoogste klassiek revisited-gehalte: Burgundy

In Le Burgundy nestelen we ons onder de glazen koepel van het verfijnde, moderne hotel. We genieten van het warme decor waar het licht doorheen filtert. De Tea Time heet hier "Uitnodiging op een verre Reis", bestaat uit een assortiment van zoete en hartige hapjes en verloopt onder het toeziend oog van Chef Pâtissier Pascal Hainigue. Je vindt er alles, van tulbandcake met rozijnen over chocoladeschilferscones met mascarponecrème en citrusvruchten en confituur erbovenop, tot taartjes met 75% Arriba-chocolade en een smeuïg hart van karamel en vanille. Hierbij wordt een selectie van Dilmah-thee geserveerd. Deze culinaire reis rond de wereld laat al je zintuigen ontwaken!

Waar? 6-8 Rue Duphot, 75001 Parijs
Wanneer?
Elke dag van 15 u. tot 18 u.
Meer info?
www.leburgundy.com

Het hoogste bonbonnièregehalte: Bontemps

Van zodra je de deur van deze cosy patisserie opent, word je opgenomen in een idyllisch droominterieur waarin je je op slag Alice in Wonderland voelt. Het lijkt een onbegonnen taak om te kiezen uit al het lekkers, dat vervolgens in porselein bloemetjesservies wordt geserveerd. Naast de vruchtentaartjes, gemarmerde cakes en gebakjes blijven de zandtaartjes met frambozen, vanille uit Madagaskar, passievrucht van Réunion, aardbeien of pistachenoten uit Iran een echt must. Wil je ook wat drinken? Je geniet er van sinaasappellimonade met oranjebloesem of een warme chocolademelk op grootmoeders wijze.

Waar? 57 rue de Bretagne, 75003 Parijs
Wanneer?
Van woensdag tot zaterdag van 11 u. tot 19.30 u. en op zondag van 10 u. tot 19 u.
Meer info?
www.facebook.com/bontempspatisserie

Het meest trendy: Dépot Légal

Hier zijn no nonsense gezelligheid, sharing en goede vibes de sleutelwoorden. Vanuit de keuken krijgen we verduiveld lekkere zoetigheden met hier en daar een gedurfde en onverwachte twist voorgeschoteld. Op het menu staan verwennerijen met verrassende namen zoals de 'cookiesshot' met twee cookies in de vorm van een glas dat overloopt van de vanillecrème, chocoladekrullen en karamel. Ook het proberen waard is de 'illegale chocomousse', een luchtige creatie met hazelnootijs, cacaokruimeltaart en knapperige gianduja. Om de dorst te lessen zijn er verse smoothies, versgeperst sap van appel, sinaasappel of pompelmoes, en warme dranken zoals een Weense koffie.

Waar? 2 rue des Petits-Champs, 75002 Parijs
Wanneer?
Elke dag van 15 u. tot 18 u.
Meer info?
depotlegalparis.com

Het meest historisch: Ritz Paris

 

Voir cette publication sur Instagram

 

When art meets @francoisperretpatisserie pastries. Rendez-vous at the Bar Vendôme. 📷 @anniechiien #vuauritzparis #leritzcestparis

Une publication partagée par Ritz Paris (@ritzparis) le

Het Salon Proust in het Ritz-hotel werd vroeger als de favoriete spot van de schrijver van A la recherche du temps perdu beschouwd. Vandaag is het nog steeds een intieme en vertrouwelijke plek. Het interieur lijkt zo uit een sprookje te komen, met zijn sierbogen, vergulde elementen, gewatteerde fauteuils en het zacht knetterende haardvuur. Bezieler van het project: François Perret, die in 2019 tot beste restaurantpatissier ter wereld werd uitgeroepen. De chef vestigt de aandacht op de zoete koekjesklassiekers uit onze kindertijd en maakt er heuse artistieke pareltjes van. Op het menu staat "Thé à la française", heerlijke madeleinekoekjes met chocolade en kastanjehoning, bedwelmende chocoladefondue en de praalwagen van het dessert in wit porselein uit Limoges. Daarin schuilen gemarmerde cake, vlaai, boudoirs en ook iets nieuws: de "Ritz au lait", een koekje onder een laag melkchocolade met binnenin een smeuïge verrassing met rijstpap. Theeliefhebbers zullen in de wolken zijn wanneer ze het uitgebreide gamma van witte, groene en zwarte thee en infusies ontdekken.

Waar? 15 Place Vendôme, 75001 Parijs
Wanneer?
Elke dag van 14.30 u. tot 18 u.
Meer info?
www.ritzparis.com

LEES OOK:

Happy Pancake day! 3 originele recepten voor de lekkerste pannenkoeken

Antwerpse adresjes voor heerlijk dessert