Studio Ghibli op Netflix: vijf toppers die je niet mag missen

Geüpdatet op 27 januari 2020 door Elisabeth Debourse en Isabelle
Studio Ghibli op Netflix: vijf toppers die je niet mag missen(c) Ghibli

Attentie, anime lovers! Vanaf 1 februari gaat Netflix heel wat films van de legendarische Studio Ghibli streamen. Speciaal daarom een overzichtje van vijf toppers uit het oeuvre van anime koning Hayao Miyazaki -zowel voor de kenners én leken die eens van het genre willen proeven:

Het nieuws deed Twitter zowat ontploffen: na maanden getwijfel tussen Netflix en grote concurrent Disney+, is Studio Ghibli dan toch op het aanbod van de eerste ingegaan. Niet minder dan 21 animatiefilms zullen daarmee beschikbaar worden gesteld op de streaming dienst, en daarmee ook een groot stuk Japans erfgoed. Qua ritme zullen er maandelijks zeven nieuwe titels verschijnen en de eerste “release” staat al voor 1 februari ingepland. Dubbel en dik aan te duiden in de agenda:  Castle in the Sky (1986), My Neighbor Totoro (1988), Kiki’s Delivery Service (1989), Only Yesterday (1991), Porco Rosso (1992), Ocean Waves (1993) en Tales from Earthsea (2006).

Vanaf 1 maart volgen Nausicaä of the Valley of the Wind (1984), Princess Mononoke (1997), My Neighbors the Yamadas (1999), Spirited Away (2001), The Cat Returns (2002), Arrietty (2010) en The Tale of The Princess Kaguya (2013).

Om uiteindelijk vanaf 1 maart af te sluiten met Pom Poko (1994), Whisper of the Heart (1995), Howl's Moving Castle (2004), Ponyo on the Cliff by the Sea (2008), From Up on Poppy Hill (2011), The Wind Rises (2013) en When Marnie Was There (2014).

Wij selecteerden alvast vijf toppers voor een kleine opfrissingscursus/beginneling gids:

SPIRITED AWAY (2001)

Een juweeltje van Hayao Miyazaki, de bezieler van Studio Ghibli, en Isao Takahata. Spirited Away won in 2002 de Oscar van beste animatiefilm en vertelt hoe een tienjarig meisje verloren loopt in een wereld vol geesten, terwijl haar ouders omgetoverd werden tot varkens. Om terug naar de wereld der levenden te kunnen,  moet ze de tovenares Yubaba dienen. Spirited Away behandelt alle favoriete thema’s van Miyazaki: de donkere kantjes van het kapitalisme, de kracht van het collectief en de link met de natuur. Een absolute must.

PRINCESS MONONOKÉ (1997)

Mispak je niet aan de prinsessentitel, dit is géén kinderfilm. Het brengt je het verhaal van San, een mensenkind dat werd opgevoed door een wolvengodin. Ze kruist het pad van een vervloekte prins en dat zorgt voor heel wat geweld en bloederige scènes, maar dan wel op een bloedmooie (neem dat maar letterlijk) manier. Trouw aan de Studio Ghibli stijl lees je tussen de lijntjes een politieke boodschap, en die is in dit schitterend sombere sprookje feministische en ecologisch getint.

Als bloedige prenten trouwens je ding zijn, kan je op Netflix ook terecht voor al deze horrorfilms en -series.

MY NEIGHBOR TOTORO (1988)

Een icoon, aangezien het personage Totoro haast tot hét uithangbord van Studio Ghibli is uitgegroeid. De film begint met een een wonderbaarlijke ontmoeting tussen de zusjes Satsuki en Mei enerzijds, en Totoro anderzijds, een welwillend magisch wezen dat de meisjes meeneemt naar een magische wereld vol kinderlijke onschuld. De film was zodanig populair in de jaren tachtig dat er zelfs een asteroïde naar werd genoemd! Het staat bij deze in de sterren geschreven: je moét hem zien. 

CASTLE IN THE SKY (1986)

Het heeft weinig gescheeld of het Westen had deze parel nooit leren kennen. Het is immers pas na successen als Princess Mononoké en Spirited Away dat Castle in the Sky ook “bij ons” werd gescreend, 17 jaar (!) na haar release in Japan. Plot: de kinderen Pazu en Sheeta zijn op de vlucht voor de bende van Dora, een horde piraten die een magische, vliegende steen achterna zit. Design en animatie zijn hier een pak eenvoudiger dan in de andere films, maar de geest van Ghibli en de daarbijbehorende actiescènes ontbreken niet.

KIKI’S DELIVERY SERVIVE (1989)

De film is een adaptatie van een Japans kinderboek over een jonge heks die volgens de traditie haar ouderlijk huis verlaat wanneer ze dertien wordt. Om aan de bak te komen, besluit ze een vliegende leveringsdienst op te richten, aangezien vliegen haar enige magische kracht is. Een ontroerend verhaaltje over onafhankelijkheid, werkethiek en de betekenis van een gemeenschap.

 

Netflix houdt het trouwens niet alleen op stream van animatie icoons, maar produceert er sinds kort ook zelf -zoals het wondermooie Klaus, de "ijzige" tekenfilm die je gegarandeerd tranen in de ogen brengt.

Uitgekeken op Netflix? Ontdek hier welke streaming platforms je nààst Netflix nog kan volgen in België!

Tags: Tv.