Frozen II: 10 ijzige tekenfilms om je in de mood te brengen

Geüpdatet op 19 november 2019 door Isabelle
Frozen II: 10 ijzige tekenfilms om je in de mood te brengen

Op 20 november is het zover en gaat het langverwachte Frozen II in première. De eerste Frozen film was verantwoordelijk voor ’s werelds meest hardnekkige oorworm, het feit dat we nooit meer op dezelfde manier naar een sneeuwman zullen kijken en de terugkeer van het betere vlechtwerk, benieuwd wat nummer 2 in petto heeft!  Bij wijze van opwarming (nu ja…) voor al dat ijsplezier, 10 ijzige tekenfilms om alvast in de mood te komen:

ANASTASIA

Anastasia brengt het geromantiseerde verhaal van de Russische prinses Anastasia Romanov, die volgens de legende niét om het leven kwam tijdens de aanslag op haar familie, maar jaren na de Russische revolutie nog met geheugenverlies door Europa doolde. Een tragisch verhaal dat in 1997 in een prachtige tekenfilm werd gegoten door 20th Century Fox.

Technisch gezien is het geen sneeuwfilm, mààr wat ons betreft wel de jarenlange titelverdediger van de ultieme zingen-in-de-sneeuw-scène vòòr het ondertussen iconische Let It Go op ons werd afgevuurd. Van het bloedmooie Once Upon A December tot Journey To The Past: wijlen Aaliyah zong in 1997 de soundtrack in en alleen al daarom is het legendarisch. Trek je jas aan, draai een oversized sjaal rond je hals en zing uit volle borst mee: dit.doet.deugd!!

frozen_II_cartoons_winter_rise_of_the_guardians

KLAUS

Deze kreeg ons bijna aan het huilen! Klaus brengt een alternatieve kijk op het levensverhaal van de kerstman en dat is verrassend ontroerend. Hoewel de tekenfilm als een typische komedie begint, raak je al snel helemaal meegesleept in de drama’s van de personages en zou je het liefst door het scherm kruipen om iedereen een knuffel te geven. Het duurde maar liefst 10 jaar voor deze film, een script van de makers achter Despicable Me, eindelijk een producer viel (uiteindelijk ging Netflix ermee lopen) en dat is eigenlijk onbegrijpelijk. Een pareltje, echt!

Plot: de rotverwende Jesper wordt na een zoveelste misstap door zijn steenrijke vader naar een dorpje in de ijzige woestenij gestuurd om een postkantoor (yep, dat lees je goed) te openen. Pas eens hij 6000 brieven heeft afgeleverd, mag hij terugkomen. Veel briefwisseling is er tussen de verwilderde inwoners niet, en dus komt Jesper met een delivery service (ja echt, hoe komen ze er op?!) op de proppen tussen een teruggetrokken speelgoedmaker en de kinderen van het dorp. Van het een komt het andere en voor hij het weet heeft hij de legende van de kerstman in het leven geroepen.

frozen_II_cartoons_winter_rise_of_the_guardians

HAPPY FEET

Zingen en tapdansen tot je erbij neervalt. De musical Happy Feet is ondertussen bijna 15 jaar oud, maar krijgt ons nog steeds aan het brullen. Het brengt de avonturen van Mumble, een weinig muzikaal aangelegde Keizerpinguin, die van zijn thuis gescheiden raakt en de grote boze wereld al dansend verkent. Een schattig verhaal met een bittere ecologische ondertoon: Mumble en zijn crew worden al snel met de gevaren van overvissing, plastic vervuiling en de opwarming van de aarde geconfronteerd. Actueler dan ooit!

frozen_II_cartoons_winter_rise_of_the_guardians

ARTHUR CHRISTMAS

Een intergenerationeel conflict, een oproep tegen massaproductie, een ugly Christmas sweater en een genderneutrale elf die bizar opgewonden wordt van artsy inpakpapier: Arthur Christmas is de millennial kerstfilm van je dromen!

Arthur Christmas is de knullige tweede telg van de familie Christmas, een gedisciplineerd geslacht dat van vader op zoon de logistiek van miljoenen cadeautjes op kerstnacht voorziet. Daar komt natuurlijk de nodige organisatie bij kijken en ze kunnen rekenen op een goed geoliede machine van militaire elven, drones en gepantserde transportvoertuigen. Alles loopt gesmeerd, tot Arthur een foutje in het zogezegd onfeilbare systeem ontdekt…

frozen_II_cartoons_winter_rise_of_the_guardians

FROZEN I

Uiteraard mag ook de verrassende hit Frozen I niet ontbreken. De film is losjes gebaseerd op een sprookje van Hans Christian Andersen en Walt Disney in hoogsteigen persoon zou reeds in de jaren dertig zijn zinnen op een ver(teken)filming ervan hebben gezet. Jaren later kreeg het project eindelijk vorm, al zou er wat aan de verhaallijn gesleuteld worden: Anna was oorspronkelijk een boerenmeid die een boze ijskoningin zou opzoeken om haar gebroken hart voor altijd te laten bevriezen. Eens de songwriters met het geniale Let It Go op de proppen kwamen, werd het echter besloten om het over een radicaal andere boeg te smijten: Elsa zou niet langer de bad guy zijn, wel een kick-ass superheldin met een tijdelijke identiteitscrisis. Ook goed.

frozen_II_cartoons_winter_rise_of_the_guardians

ICE AGE

Need we say more? De verhalenreeks met in de hoofdrollen een sabeltijger, een luiaard, een mammoet, een eekhoorn en… een eikel telt niet voor niets als één van de meest succesvolle tekenfilmfranchises aller tijden. Hilarisch en voorzien van de nodige singalong momentjes, ideaal voor mindere dagen!

frozen_II_cartoons_winter_rise_of_the_guardians

BROTHER BEAR

Eén van Disney’s meest onderschatte films. In Brother Bear wordt de Inuit Kenaï tot beer omgetoverd als straf voor het aanvallen en doden van een beer. Het feit dat zijn eigen broer hem opjaagt in de overtuiging dat hij een boze geest is, maakt zijn dag niet veel beter. Na heel wat gedoe raakt hij bevriend met de verweesde welp Koda, die hem de zachte kant van de wildernis leert kennen. Hij staat op het punt zijn lot te aanvaarden, maar dan ontdekt hij dat hìj degene was die Koda’s moeder heeft gedood. Een moeilijk verhaal, je krijgt gegarandeerd een krop in de keel, maar wel wondermooi.

frozen_II_cartoons_winter_rise_of_the_guardians

RISE OF THE GUARDIANS

Wat als kindermythes niet alleen echt bestonden, maar ook nog eens kick-ass vechtmachines bleken te zijn? Het is het geval in Rise of the Guardians, waarin de Kerstman, Paashaas, Tandenfee, Klaas Vaak en buitenbeentje Jack Frost de wereld moeten beschermen tegen de grote boze Boeman. Je moet er een beetje een science fiction geek voor zijn, maar deze is echt heel leuk!

frozen_II_cartoons_winter_rise_of_the_guardians

In de mood??? Kwestie van je nòg warmer te maken (we houden niet op), de trailer van Frozen II:

Pas op, daar blijft onze Frozen gekte niet bij... Zin om ook in je look helemaal Elsa te gaan? Deze tien extreem stijlvolle snow queens bieden de nodige inspiratie.

(Psst: als kerstfilms dan weer helemaal je ding zijn ,moet je hier zijn...)