Boost je carrière en maak je dromen waar

Geüpdatet op 12 november 2019 door ELLE Partner
Boost je carrière en maak je dromen waar

Sarah Baatout, hoofd van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, is een van de meest gerespecteerde en inspirerende wetenschappers in België. Op het ELLE Active Forum zal ze haar persoonlijk en professioneel advies delen. Een voorproefje.

Met de maatschappelijke en technologische voor- uitgang, de jeugdige overmoed en het spannings- veld tussen maturiteit en ‘has-beenitude’ vragen velen zich af hoe we onze uitgestelde dromen toch nog kunnen waarmaken. De kinderen, als die er zijn, staan op eigen benen en de tijd dat we onze eerste stappen op de arbeidsmarkt moesten zetten, is al lang voorbij.

Is het nog mogelijk om je dromen waar te maken als je al een professioneel parcours achter de rug hebt en je – net als de meesten onder ons – ook enkele ontgoochelingen hebt meegemaakt?

“Op elk moment in ons leven liggen de kansen voor het grijpen, alleen zien we ze niet altijd”, zegt Sarah Baatout. “Maar het wordt allemaal duidelijker en makkelijker detecteerbaar naarmate we ouder worden. Alle moeilijkheden die ik op mijn weg ben tegengekomen, hebben me gevormd tot de persoon die ik vandaag ben. Dat is volgens mij de beste manier om naar de toekomst te kijken. Gebruik je analytische capaciteiten – die met de jaren alleen maar verfijnder geworden zijn – om de objectieve signalen op te vangen en instinctief aan te voelen dat je op de goede weg zit.”

Hoe kun je je dromen waarmaken wanneer je de vijftig voorbij bent? Wat zijn je zwakke en sterke punten?

“Dromen hebben niets te maken met leeftijd. Ze kunnen met de jaren wel verschillen, maar zijn daarom niet minder ambitieus. Het voordeel van maturiteit is dat je onderweg een stevige bagage hebt verzameld. We zijn ons meer bewust van wat we kunnen. Leeftijd maakt het ook eenvoudiger om de haalbaarheid en de mogelijkheid in te schatten om onze dromen te realiseren”, gaat Sarah verder. “Het is nooit te laat. Integendeel, met de leeftijd ontwikkelen we vaardigheden die we misschien nooit bij onszelf hadden verwacht. We durven nu dingen te zeggen die we nooit hadden dur- ven zeggen toen we jonger waren, net omdat we geleerd hebben onze gedachten anders te formuleren, meer rekening houdend met onze emotionele intelligentie en die van anderen. Het is erg belangrijk om op elke leeftijd enthousiast te blijven en nieuwe dingen te leren die soms buiten onze comfortzone liggen.“

En wat zijn de persoonlijke en professionele dromen van deze vrouw die nooit van ophouden weet?

“Mijn grootste droom is om zo goed mogelijk te kunnen bijdragen aan de evolutie van onze samenleving door mijn onderzoek aan het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Dit omvat bijvoorbeeld onderzoek naar de verbetering van de gezondheidszorg, de ontwikkeling van nieuwe diagnostische hulpmiddelen en therapieën voor moeilijk te behandelen ziekten. Maar ik zet me ook graag in voor de opleiding en training van jongeren in het belang van het wetenschappelijk onderzoek. Tot slot ben ik ook opgedragen om astronauten klaar te stomen voor hun missies naar de maan en naar Mars!” The sky is the limit. Laat dit de sleutel tot succes zijn!