Hoe herken je een burn-out?

Geüpdatet op 28 februari 2022 door Virginie Dupont
Hoe herken je een burn-out?

Sta je op en ga je slapen met je werk? Pas dan op dat je geen burn-out krijgt! Zonder dat je het beseft, loop je het risico dat je er al waarschuwingssignalen van vertoont. We overlopen 3 burn-out symptomen die je moet herkennen om te voorkomen dat je wegkwijnt onder je werkdruk.

Je hebt moeite om je emoties onder controle te houden

Verwijten de mensen om je heen je dat je prikkelbaar bent? Zit je meteen op je paard van zodra een collega een opmerking maakt? Diep vanbinnen voel je dat deze overdreven woedereacties niet als jou klinken. Maar omdat je aan de top wil blijven op je werk, zijn het vaak je geliefden die de eerste slachtoffers worden van je stemmingswisselingen. In deze situatie is het moeilijk om je trots opzij te zetten en erover te praten. Aanvaarden dat je persoonlijke leven onder je beroepsleven lijdt, is de eerste stap om weer uit deze put te komen.

Je voelt je uitgeput

Naast de fysieke vermoeidheid wordt een burn-out gekenmerkt door een intense mentale uitputting. Niet alleen je lichaam heeft rust nodig, maar ook binnenin ontbreekt het je aan energie. Als je jezelf hierin herkent, hebben we één tip voor je: neem wat gas terug. Leer delegeren wanneer dat nodig is en probeer je werk volledig van je af te zetten van zodra je weer thuis bent.

Je slaapgebrek stapelt zich op

Je bent uitgeput en paradoxaal genoeg kan je niet slapen. Elke nacht is een ware nachtmerrie en elke ochtend wordt moeilijker. Wanneer je wakker wordt, stel je jezelf de vraag: hoe ga ik goed kunnen werken als ik moe ben? De angst om te falen neemt toe en het slaaptekort verhoogt alleen maar je stressniveau. Dit is het begin van een helse spiraal die moet stoppen vooraleer je wegzinkt in een burn-out.

De tekenen van een burn-out zijn talrijk en elk geval brengt een cocktail van verschillende symptomen met zich mee, op verschillende schalen. Zoals Anne Everard uitlegt in haar "Guide du burn-out", is preventie van cruciaal belang. Zij werkt vandaag als gastspreekster en schrijfster en heeft deze waarschuwingssymptomen ook doorgemaakt. Het probleem? Zoals veel mensen die ermee te kampen krijgen, besefte ze niet dat ze op een burn-out afstevende. Vandaag geeft ze conferenties om professionals te helpen het probleem te identificeren, te voorkomen of te overwinnen. Aangezien het ernstige gevolgen kan hebben voor je fysieke, mentale en emotionele gezondheid, leer je het beter te voorkomen, zodat je het niet hoeft te genezen.

LEES OOK:

Interview: “ik werk niet om geld te verdienen”

Feed Your Brain: hoe optimaliseer je de werking van je brein?