De beste carrièrelessen van onderneemster en straffe madam Elke Jeurissen

Geüpdatet op 8 november 2019 door Maxine Detaellenaere Foto’s: Marco Mertens
De beste carrièrelessen van onderneemster en straffe madam Elke Jeurissen

Elke Jeurissen, experte op het gebied van inclusive leadership en entrepreneur pur sang , legt uit hoe je als vrouw kan groeien in je carrière.

Elke, je hebt er al een erg interessante carrière opzitten. Kan je ons wat meer vertellen over je loopbaan?

"Na mijn studies als handelsingenieur werkte ik enkele jaren als business developer bij verschillende reclamebureaus. Een van mijn klanten introduceerde me bij toenmalig minister Rik Daems en stelde mij voor om zijn woordvoerder te worden. Ik ben ervoor gegaan, hoewel ik nog nooit van dichtbij een politicus of journalist had gezien. En dat bleek een rode draad te worden in mijn hele carrière. Ik hou er namelijk van om nieuwe dingen vast te pakken en er gewoon aan te beginnen.

Na een tweetal jaar als woordvoerder lonkte de entrepreneur spirit toch te hard en besloot ik een eigen bureau in public relations en public affairs op te richten, samen met mijn vennoot Carolien Grevendonk. Na 10 jaar was het voor mij tijd voor een nieuwe uitdaging en ben ik samen met Cato Leonard Glassroots gestart. Opnieuw een consultingbedrijf waarbij we bedrijven maar ook heel wat overheden bijstaan om voor een veranderingstraject een draagvlak te zoeken voor alle externe stakeholders."

Wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt geleerd tijdens je carrière?

"Wanneer er een interessante opportuniteit voorbijkomt, moet je die niet te veel overdenken. Soms moet je gewoon springen en daarna pas nadenken. Anders vind je te veel redenen om het niet te doen. Kijk over welke organisatie het gaat en of het een interessante job is. De rest kan je meestal wel op de werkvloer leren.

Enkel door fouten te maken kan je groeien. Ik herinner mij nog altijd een quote van Dominque Leroy, die zegt daarover “Als ik zie dat de mensen die voor mij werken zes maanden lang geen enkele fout maken, dan moeten die iets anders gaan doen, want dan zitten ze te veel in hun comfort zone.”  In het begin kan het beangstigend zijn wanneer je een fout begaat, maar zeg tegen jezelf dat dat angstige gevoel erbij hoort, wanneer je aan het groeien bent. Dat geeft meer mentale rust, hoewel ik ook nog regelmatig onzeker ben.

Communiceer duidelijk over wat je wil. Dat moet je doen naar je collega’s en je baas toe, maar ook thuis. Mensen kunnen niet in je hoofd kijken, dus benoem concreet wat je wil en waar je naartoe wil. Of je nu CEO wil worden, of het net rustig aan wil doen."

© Marco Mertens

Wat zijn jouw tips specifiek voor jonge vrouwen aan de start van hun carrière?

"Wanneer je een algemene opleiding hebt gevolgd, weet je vaak niet zo goed wat verschillende rollen in bedrijven kunnen zijn. Daarom is het erg belangrijk aan het begin van je carrière verschillende ervaringen op te doen, zowel qua functies als bedrijven. Zelf ben ik gestart in een er kleine firma, maar ik heb er wel veel geleerd. Als je in een groter bedrijf start, dan ga je veel methodieken leren. Da’s ook goed, maar je hebt een afgebakend hokje waarbinnen je opereert.

Kies voor een job waar je blij van wordt. Denk na over welke waarden er voor jou prioritair zijn. Het kan ook zijn dat het op een bepaald moment in je leven net belangrijk is om stabiliteit te hebben, en afgebakende uren, dat is ook goed. Maar alstublieft niet in het begin van je carrière, want dan ga je niet veel leren.

Leer op je tanden bijten. Ik vind dat je ook in het begin van je carrière mag leren dat het niet altijd allemaal vanzelf gaat. Dat houdt ook in dat zelfs de beste job aspecten heeft die minder leuk zijn. Maar je moet wel het gevoel hebben dat je veel bijleert in je job. Kijk ook naar de mensen met wie je gaat werken, want uiteindelijk leer je heel veel van hen. Natuurlijk moet je wel wat geluk hebben dat je bazen en collega’s hebt waar je veel van kan leren.

En ten slotte, netwerken, buiten komen. En dan bedoel ik niet alleen in vrouwennetwerken, maar in alle netwerken."

Waarom startte je met Straffe Madammen?

"Ik merkte in het bedrijfsleven dat veel vrouwen erg hard aan het werken waren maar toch te vaak onzichtbaar bleven. Komende vanuit de misvatting 'als ik maar hard genoeg werk en nog perfecter word, dan gaan ze mij wel promoveren'. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Je moet ook echt wel tijd maken om te netwerken buiten en binnen een organisatie. Je moet je aandeel opeisen in de prestaties die je levert in projecten. Vrouwen doen dat iets minder dan mannen, want we stoefen niet graag, maar zo werkt het wel.

Daarom ben ik begonnen met het naar voor schuiven van rolmodellen, via een maandelijks netwerkevent met vrouwelijke sprekers. Die hebben het er niet over het feit dat ze een vrouw zijn, maar over hun vakdomein. We hebben zo'n 75 events georganiseerd, met sprekers van Dominque Leroy, de toenmalige ceo van Proximus, tot Catherine De Bolle, de baas van de federale politie. Maar ook vrouwen in de wetenschap, kunst, vrouwelijke magistraten en ministers. Heel interessante speeches die mensen inspireren, doen denken 'als zij dat kan, dan kan ik dat misschien ook wel'."

De beste carrièrelessen van onderneemster en straffe madam Elke Jeurissen - 2
© Marco Mertens

Straffe Madammen evolueerde ondertussen naar Fierce Ladies?

"Inderdaad. Het is nog altijd een netwerk waar we vrouwen sneller willen doen groeien, een accelerator voor vrouwen met ambitie. Elke maand organiseren we een behind-the-scenes event met inspirerende sprekers, maar nu is er ook een Academy en specifieke skills trainingen in o.a. leren delegeren, onderhandelingstechnieken en public speaking. Allemaal elementen waarvan we weten dat ze echt helpen om zichtbaarder te worden en sneller te groeien.

Daarnaast organiseer ik samen met Veerle Pappaert tweemaal per jaar een inspiratiereis met enkel vrouwen, die we 72 Hours Reload hebben gedoopt. Het idee erachter is dat je met 30 vrouwen drie dagen lang even weg van alles gaat om je batterijen op te laden. Dat gebeurt zowel intellectueel, want wij ontmoeten ter plekke ook topvrouwen, en fysiek, er is telkens een programma van sport of yoga voorzien. Ondertussen organiseerden we al acht edities, naar onder meer Portugal, New York, Marrakech en Kopenhagen. Eind januari trekken we richting Lapland. Wat mij telkens opvalt tijdens 72 Hours Reload is hoe zo'n momenten vrouwen enorm versterken."

Wil je graag Elke Jeurissen horen in levende lijve horen spreken? Kom dan op vrijdag 15 november naar ELLE Active forum.