‘SMUK’ in Modemuseum Hasselt, een expo vol pracht en praal

Geüpdatet op 11 oktober 2019 door Lore Ginneberge
‘SMUK’ in Modemuseum Hasselt, een expo vol pracht en praal Raf Simons voor Dior

In Modemuseum Hasselt opent ‘SMUK’, een glamoureuze expo vol parels, pluimen en pailletten.

Liefhebbers van pracht en praal plannen best een tripje Hasselt, want in het Modemuseum gaat de tentoonstelling 'SMUK. Decoratie in de mode: een show off' van start. Op het programma? Een verzameling historische kostuums, couture creaties en hedendaagse stukken, allen met schitterende versieringen. Beginnend bij rijkelijk geborduurde achttiende-eeuwse kostuums voor mannen (!), belicht de expo het begin van deze ambachten. Later passeren grote couturehuizen als Dior en Balmain de revue, afgewisseld door hedendaagse ontwerpers als Mary Katrantzou en Alessandro Michele voor Gucci.

modemuseum hasselt smuk

 

Behalve traditioneel (en tijdrovend) handwerk verkent 'SMUK' ook nieuwere technieken, denk maar aan 3D-printing en laser cutting. Pioniers als Iris Van Herpen worden er getoond naast Gareth Pugh. Daarnaast is er ook aandacht voor 'onze Belgen', met Ann Demeulemeester, Raf Simons voor Dior en meester in smuk Dries Van Noten.

modemuseum hasselt smuk

Wie de smaak te pakken heeft, kan zelf aan de slag in het atelier, waar je een eigen sierspeld of manchetknoop kan maken aan de hand van moderne technieken, zoals computergestuurd borduren, lasercutting en 3D-printing.

'SMUK. Decoratie in de mode: een show off' loopt nog tot 8 maart in Modemuseum Hasselt. Alle info vind je op de website.