Boost je carrière met soft skills

Geüpdatet op 2 oktober 2019 door ELLE Partner
Boost je carrière met soft skills

Ze staan soms in de schaduw van je technische vaardigheden of theoretische kennis. Toch bepalen ook je soft skills mee je carrière. Het mooie is dat iedereen die heeft. Op het ELLE Active Forum, dat plaatsvindt in de hoofdzetel van AXA België, leer je ze optimaal in te zetten.

De missie van Amélie Dagues en Perrine Corvaisier, ‘successologists’ bij Human Learning eXpedition, is even simpel als cruciaal. Ze willen mensen helpen om hun kwaliteiten te ontdekken, ze op de werkplek beter in te zetten en zo sneller vooruit te komen. Iedereen heeft immers kwaliteiten of soft skills: het zijn je sociale vaardigheden en talenten die je reacties en gedrag in situaties bepalen.

 

“We legden zelf een lang professioneel parcours af. Zo leerden we om ons snel aan te passen en nu ondersteunen we teams tijdens grote digitale transformaties”, zeggen Perrine en Amélie. “We stellen ons nooit de vraag: ‘Wat moeten we doen?’ maar wel ‘Hoe gaan we het doen?’ Hoe verander je de dingen, hoe transformeer je jezelf om snel en wendbaar te zijn? We hebben een honderdtal vrouwen geïnterviewd om een goed zicht te krijgen op de sleutels tot succes. We stelden hen vragen als: ‘Wat maakt dat jij succesvol bent in je carrière? Hoe vind jij je plek?’ Daarna brachten we hun antwoorden in kaart. Zonder dat ze het beseften, en zonder dat ze de term gebruikten, vertelden die honderd vrouwen allemaal over hun soft skills: ‘Ik vertrouw op mijn nieuwsgierigheid, mijn pragmatisme, mijn doorzettingsvermogen of overtuigingskracht ...’ Ze somden allerlei kwaliteiten op waarvoor je in de bedrijfswereld maar weinig opleidingen zult vinden. Het komt er dus op aan jezelf te leren kennen met al je sterktes en competenties. Je soft skills helpen je om goed werk te leveren, wat je beroep ook is. Je moet succes voldoende breed definiëren. Het gaat er niet om miljoenen te verdienen. Je bent succesvol als je vooruitgang boekt in je job en je talenten ontplooit.”

 

Perrine vertelt: “Vroeger werkte ik bij Hermès en mijn teams werden om de zes maanden herschikt. Iedereen kreeg telkens een andere job, in functie van de noden van het bedrijf. In zo’n omstandigheden is het superbelangrijk om een team goed te begeleiden, zodat iedereen zich optimaal kan ontplooien en goed kan blijven presteren ondanks de vele veranderingen. We merkten dat mensen sneller op de juiste positie terechtkwamen, naarmate ze zichzelf beter kenden.” Als professional moet je aan introspectie durven doen en jezelf onbevreesd onderzoeken. Er zal tijdens dat proces niets engs gebeuren. Er zullen enkel verhelderende of positieve dingen naar boven komen. “Je sleutelcompetenties kun je soms al binnen het uur ontdekken”, zegt Perrine. “Er bestaan vrij efficiënte manieren om je beste kwaliteit te bepalen, waarna je kunt werken aan de ontwikkeling van je andere soft skills. We hebben de nodige tools om ze te doen groeien vanuit praktijkvoorbeelden, gebaseerd op echte situaties. We hebben het niet over theorie, we vertrekken steeds vanuit echte mensen, echte situaties en bedrijven, het dagelijkse leven. Wat wij doen is concreet, toepasbaar en direct.”

 

1/ Kun je soft skills trainen?

“Er bestaat geen toverformule om je soft skills te ontwikkelen. Je past je sociale vaardigheden meestal onbewust toe, uit gewoonte. Toch bestaan er verschillende stadia van bekwaamheid en ontwikkeling. Een eerste belangrijke stap is leren hoe je die vaardigheden onder woorden kunt brengen, hoe je op een positieve manier over jezelf kunt spreken. Wanneer je jezelf aan anderen voorstelt met weloverwogen woorden – bijvoorbeeld: ‘Ik benader de dingen op een synthetische manier’ – zullen zij beter begrijpen wie je bent en wat jij aan het team of project kunt bijdragen. Een tweede stap is om jezelf te dwingen elke ochtend aan een bepaalde vaardigheid te werken, totdat je die na enkele maanden helemaal in de vingers hebt.”

 

2/Wat als je jezelf verkeerd inschat?

“Het gebeurt wel vaker dat mensen een sessie bij ons als een eyeopener ervaren. Soms halen we zekerheden onderuit. Wij vragen je immers niet om een lijstje competenties op te dreunen, wij laten je uitleg geven over concrete situaties waarin je een bepaalde vaardigheid hebt getoond. Soms schatten mensen situaties verkeerd in en zeggen ze dingen als: ‘Ik liet mijn werknemer met zwangerschapsverlof gaan, dus ik ben meegaand.’ Nee dus, in dit voorbeeld pas je gewoon de wet toe: je doet geen toegeving. Of ‘Ik heb mijn werkneemster gefeliciteerd met haar zwangerschap, terwijl die mij helemaal niet goed uitkwam.’ Tja, ook dat is gewoon beleefdheid en geen inschikkelijkheid. Daarom is het belangrijk om correcte termen te gebruiken.”

 

1/

3/WIL JIJ OPTIMAAL PRESTEREN EN AL JE TALENTEN ONTPLOOIEN?

Dan geven Perrine en Amélie je deze vier tips:

  • Wees op een pragmatische manier nieuwsgierig – in functie van je job, je bedrijf.
  • Toon de juiste dosis moed – onverantwoorde risico’s nemen valt in de categorie ‘overmoed’.
  • Wees flexibel maar ook vasthoudend – door al te snel een nieuwe richting uit te gaan, kun je ergens uitkomen waar je niet wil zijn.
  • Werk inclusief samen – manage zowel je team als je chef en toon in alle situaties empathie.

4/Wie zijn Amélie Dagues & Perrine Corvaisier?

Door hun jarenlange ervaring zijn Amélie Dagues en Perrine Corvaisier referenties in hun vakgebied. Amélie Dagues noemt zich vandaag ‘successologist’ en ontwikkelde vijftien jaar lang de digitale activiteiten van verschillende merken in de reisen toerismesector. Ze volgde opleidingen op vlak van Coaching en Appreciative Inquiry, een positieve benadering om te ontdekken wat werkt in de werksfeer. Perrine Corvaisier werkte bijna twintig jaar in de luxe-industrie en voerde innovatieve projecten uit op internationaal niveau, voor ze bedrijven ging ondersteunen bij hun digitale transformatie. Amélie en Perrine richtten samen HLX op.

 

5/HUMAN LEARNING EXPEDITION OP HET ELLE ACTIVE FORUM

In de hoofdzetel van AXA Belgium in Brussel vindt tijdens het weekend van 15 en 16 november 2019 het ELLE Active Forum plaats. Je ontmoet er bekwame, inspirerende en geïnspireerde vrouwen die je advies en tools meegeven om van je professionele (en persoonlijke) leven een succes te maken. Ga naar een rondetafelgesprek met als insteek: ‘Wist je al dat je vaardigheden in jou hebt die het verschil maken?’ Of volg een workshop bij Amélie en Perrine om je welzijn en performantie op het werk te optimaliseren, de balans te vinden tussen werk en privé, of bondgenoten te ontdekken op je professionele pad. Je leert er (opnieuw) betekenis te geven aan je werk en krijgt de kans jezelf beter te leren kennen om zo je professionele profiel uit te bouwen.

 

Informatie en registratie op hier!