Leadership: 7 essentiële vaardigheden om een goede baas te zijn

Gepubliceerd op 14 oktober 2019 door Elise Mathieu en Virginie Dupont
Leadership: 7 essentiële vaardigheden om een goede baas te zijn

Wie een team wil begeleiden om de bedrijfsdoelstellingen te behalen moet efficiënte leadership skills hebben. Om een goede baas te zijn, moet je dan ook over een aantal onmisbare kwaliteiten beschikken. We overlopen er hier 7.

Elke goede leider moet over bepaalde skills beschikken om zijn team zo goed mogelijk op weg te helpen bij de uitvoering van projecten. Héléna Demuynck is leadership coach en lid van Oxygen4leadership. Deze organisatie legt zich toe op de coaching en de vorming van de leaders van morgen om zo positieve prestaties te verzekeren in bedrijven en organisaties van elke omvang. Ze zal aanwezig zijn op het ELLE Active Forum waar ze drie workshops zal geven, waarbij ze de uitdagingen en strategieën op vlak van leadership onder de loep zal nemen.

Heb vertrouwen in jezelf

"Kan ik dit wel?", "Hoe speel ik dit klaar?" of "Maar wat zullen de anderen denken?" Als een leader wil dat zijn teamleden vertrouwen in hem hebben, dan moet hij eerst en vooral vertrouwen in zichzelf hebben. Dat moet blijken uit zijn manier van communiceren, bij de voorstelling van nieuwe projecten of zelfs uit zijn houding. Zelfzeker zijn is echter niet iets dat aangeboren wordt, maar waar je dagelijks aan moet werken. Nadat je je zwakke punten hebt achterhaald, is de volgende stap vertrouwen putten uit je sterke punten, die het verschil zullen maken.

Houd je emoties onder controle

Als er iets niet gebeurt zoals gepland, is het bij jou dat de werknemers om advies, antwoorden of mogelijke oplossingen komen vragen. De baas moet onder alle omstandigheden kalm kunnen blijven om paniek binnen het team te voorkomen. Hoewel stress soms bevorderlijk kan zijn, kan het ook een grote rem vormen op de efficiëntie en productiviteit. Haal rustig adem, want elk probleem heeft een oplossing.

Bied een luisterend oor

Hoewel we ertoe aangezet worden te geloven dat bazen altijd verschrikkelijk en veeleisend zijn, zijn er veel werknemers die hun meerdere demoniseren en bang voor hem/haar zijn. Een goede communicatie tussen de twee partijen is echter voldoende om de toon te zetten en elkaars wensen te begrijpen. Weten hoe je moet communiceren is zeker belangrijk, maar kunnen luisteren is ook een sterk punt. Als je teamleden het gevoel hebben dat er niet naar hen geluisterd wordt, zullen ze hun energie verliezen en minder goed presteren.

Wees je ervan bewust dat een leider geen dictator is

Onthoud dit goed! Een baas worden betekent niet dat je de koning te rijk bent en geeft je zeker geen vrij spel om je als zodanig te gedragen. Wees menselijk en heb begrip voor de limieten van je teamleden. Jij rekent uiteraard op hen, maar zij rekenen ook op jou om hen te ondersteunen en aan te moedigen. Aarzel daarom niet om hen te feliciteren wanneer ze goed werk leveren. Dat versterkt hun vertrouwen en geeft hen een boost voor de toekomstige opdrachten die je hen toevertrouwt.

Wees ambitieus maar realistisch

Het is zeker een goede zaak om doelen voor ogen te hebben, zowel in je privéleven als op het werk. Het is echter essentieel om in contact te blijven met je team om te weten hoe de projecten evolueren. Als ze je vertellen dat er problemen en onoverkomelijke obstakels zijn, luister dan naar hen. Er is misschien nog voldoende tijd om je ambities naar beneden bij te stellen en het kleiner maar efficiënter te zien.

Neem je verantwoordelijkheid op

Een kapitein mag zijn schip nooit verlaten vóór de passagiers. In de werkwereld is het net zo. De baas moet de verantwoordelijkheid voor het project op zich kunnen nemen, of het nu slaagt of mislukt. Het is noodzakelijk om beslissingen en risico's te nemen in het belang van de ploeg, want we niet mogen vergeten dat de leider ook deel uitmaakt van het team.

Wees ruimdenkend

Een goede leider zijn betekent ook dat je je ervan bewust bent dat je niet alle wijsheid in pacht hebt. Jezelf in bepaalde omstandigheden in vraag kunnen stellen is een kwaliteit die erg op prijs gesteld wordt in de werkwereld, vooral als baas. Je moet bovendien in staat zijn om je teamleden te betrekken, niet alleen bij de deelname aan een bepaald project, maar ook bij de fundamentele beslissingen die moeten worden genomen om het vlot te laten verlopen.

Ontmoet Héléna Demuynck op het ELLE Active Forum en kom de girl boss in jou ontdekken op 15 en 16 november in Brussel. Info en inschrijvingen vanaf 2 september op ELLE.be.

Koop hier je tickets

LEES OOK:

Zo word jij een digitale nomade

Sociale netwerken: een boost voor je carrière?