Zo maak je dagelijks pendelen een pak leuker

Geüpdatet op 14 augustus 2019 door Lore Ginneberge
Zo maak je dagelijks pendelen een pak leuker

Ben je een fervente treinreiziger die dagelijks enkele kilometers aflegt naar school/werk? Pendelen is ontzettend handig - want geen files of parkeerproblemen - , maar soms lijkt die dagelijkse trein- of busrit eeuwig te duren... Deze tips zorgen voor maximaal pendelplezier.

Nuttige tijdsbestedingen

Je hoeft pendelen echt niet als tijdverspilling te zien. In plaats van een halfuur op je smartphone te scrollen om de tijd te doden, zijn er heel wat leukere en nuttigere bezigheden. Zo haal je het beste uit je reistijd:

1. Leer een nieuwe taal

Altijd al vloeiend Spaans of Russisch willen spreken, maar nooit aan begonnen wegens te weinig tijd? Tel alle pendeluren bij elkaar, en je weet dat dat een flauw excuus is. Bovendien kan je tegenwoordig makkelijk en snel bijleren via taal-apps als Duolingo. Voor je het weet kan je vlotjes Italiaans. Andiamo!

pendelen trein podcasts

2. Luister podcasts

Muziek luisteren is een gebruikelijke bezigheid, maar kan nog steeds gaan vervelen. Je kan wel even uit het raam staren terwijl je geniet van je lievelingssong, maar na een tijdje heb je dat ook wel gehad en grijp je al snel naar je smartphone. Leuker zijn podcasts, want je hebt iets om op te concentreren en je wordt er slimmer van. Of je nu houdt van spannende moordzaken, wetenschappelijke nieuwtjes of inspirerende talks, de podcastwereld is eindeloos. Weet je niet waar te beginnen? Scroll door onze zomerlijst of ontdek onze selectie grappige podcasts.

3. Maak plannen

Neem steeds je agenda mee - of start met een bullet journal - en noteer taken die je wilt afwerken op korte en lange termijn. Dit kan werkgerelateerd zijn, maar bijvoorbeeld ook huishoudelijke taken of vervelende klusjes.

Treinreizen zijn ook ideaal om alles op een rijtje te zetten. Zit je hoofd boordevol, schrijf dan je gedachten of zorgen neer. Deze mindfulness-oefening is bijzonder doeltreffend en haalt de stress uit je dag.

4. Lees het juiste boek

Heel wat pendelaars nemen een boek mee, maar terwijl sommigen zich geconcentreerd in hun roman verdiepen, kunnen andere mensen nog geen bladzijde lezen door de afleiding in de omgeving. Ben jij iemand die pas aandachtig kan lezen als het stil is? Leg die roman dan aan de kant en neem eens een luchtig boek met korte hoofdstukken. Dit kunnen ludieke verhaaltjes

zijn, korte essays of columns. Onze favorieten zijn 'Taal is zeg maar echt mijn ding' van Paulien Cornelisse over grappige woorden en irritante uitdrukkingen en 'Nice Girls Get The Corner Office' met korte hoofdstukjes vol tips voor jouw volgende carrièreboost.

lezen trein pendelen

Vergeet ook het plezier van magazines lezen niet! Neem een ELLE in handen en voor je het weet ben je op je bestemming...

5. Snack de tijd voorbij

Naar onze bescheiden mening zijn weinig activiteiten leuker dan eten, maar wanneer je 's ochtends gehaast op de trein springt, komt er van ontbijten vaak weinig in huis, en ook 's avonds zit je al met een kleine honger. Gevolg: je spendeert meer dan nodig in snoepautomaten, broodjeszaken of koffiebars. Wees slimmer en neem snacks mee die je makkelijk on the go kunt eten (laat sauzen, kruimelig en geurig voedsel thuis alsjeblieft). Denk aan ontbijt in glazen potjes - erg hip - of smoothies, stukjes fruit en nootjes. Ook op koffie kan je erg besparen, neem gewoon je herbruikbare travel mug mee. Bonuspunten voor je ecologisch bewustzijn.

Gagdets die pendelen aangenamer maken

Om je tijd op het openbaar vervoer zo vlot mogelijk te laten verlopen, zijn er deze handige gadgets.