Getest: ‘Ceci n.est pas une galerie’

Gepubliceerd op 24 maart 2014 door Laure Vandendaele
Getest: ‘Ceci n.est pas une galerie’

cecigallery

Zo’n dik jaar geleden lanceerde de Antwerpse Billy Jean Potvliege haar kunst/restaurantconcept ‘Ceci n.est pas une galerie’.

Het idee in een notendop: in een leegstaand pand nodigt ze een maand lang kunstenaars uit verschillende disciplines uit, tijdens het weekend kan je er – mits reservatie – aan een lange tafel aanschuiven en eten wat de pot schaft. Niet echt een pop-up galerie dus, ook geen echt pop-up restaurant. Iets tussenin en tegelijk een beetje van beide.

Wij trokken zaterdagavond naar de Tolstraat, waar Billy Jean stipt om half 8 voor de laatste keer de deuren opende. Gelukkig waren we op voorhand gevraagd op tijd te komen, bij Ceci… waai je niet om het even wanneer binnen. We worden hartelijk ontvangen en krijgen een rondleiding, eerst naar de eerste etage, waar het werk van fotograaf Sam Asaert hangt, daarna nog hoger, waar textielontwerpster Nathalie Van der Massen haar nieuwe creaties tentoon stelt. Het herenhuis is zo goed als volledig gestript, de muren zijn onafgewerkt, overal zijn de ruwe materialen zichtbaar. Het maakt de sfeer alleen maar unieker.
Intussen is op het gelijkvloers de tafel gedekt en het voorgerecht, versierd met eetbare bloemen, opgediend. Daarna komt erwtensoep, gewoon in grootmoeders pot, en als hoofdgerecht een broodje gevuld met jonge groenten, overgoten met bouillon. Afsluiten doen we met een stuk heerlijke chocoladetaart en vanille-ijs. De karaffen rode en witte wijn komen zo op tafel, iedereen neemt naar wens. De tafel en ruimte is feeëriek verlicht met kaarsen op omgekeerde kristallen glazen, een ontwerp van Rudi Respeel. De sfeer is gezellig, familiaal bijna.

Vanaf 3 april strijkt Billy Jean neer op de Draakplaats, waar ze onder een van de spoorwegbogen een speelgoedkasteel naar mensenmaat laat bouwen. Voor het interieur werkt ze deze keer samen met Nederlander Jeroen Wand. Snel zijn is de boodschap, na amper een maand wordt The Castle terug opgedoekt.

Ceci n.est pas une galerie, van 3 tot 27 april op de Draakplaats in Antwerpen. Reserveren via www.cecinestpasunegalerie.be. Het restaurant is open van donderdag tem zaterdagavond, diner voor 35€. Zondag is er brunch voor 15€.

Tekst: Cynthia Steylaerts