15 feel-good boeken om mee te nemen op vakantie

Geüpdatet op 20 juni 2019 door ELLE België
15 feel-good boeken om mee te nemen op vakantie

Op zoek naar inspirerende boeken om te lezen op vakantie? Zoek niet verder. Speciaal voor zomer 2019 is hier een selectie van nieuwkomers, 'klassiekers-die-je-ooit-gelezen-moet-hebben' en hits van eigen bodem.

Nu sociale media, podcasts en Netflix alomtegenwoordig zijn, is tijd maken voor het lezen van een goed boek niet meer zo evident. Als er één moment is wanneer we er toch tijd voor lijken te maken, is het de zomervakantie. Het is er dan ook het uitgelezen moment voor (veel) vrije tijd, weinig zorgen in een (hopelijk) idyllische omkadering.

top 15 boeken lezen zomer 2019

Tijd om je smartphone op vliegtuigmodus te zetten en eens voor een ander soort entertainment te kiezen. Lezen is namelijk goed voor je brein en tegelijkertijd kan je een kleurtje opdoen naast het zwembad (win-win). Het lezen van non-fictieboeken is niet voor niets een gewoonte die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben. Wist je dat Bill Gates 50 boeken per jaar leest?! I'll read what he's reading...

Na het lezen van deze boeken kom je zowel fysiek uitgerust als mentaal herboren terug van vakantie!

#1 Het no-nonsense meditatieboek - Steven Laureys (2019)

top 15 boeken lezen zomer 2019

Ben jij sceptisch over meditatie en andere zweverige toestanden? Dan is dit het boek voor jou. Neuroloog Steven Laureys was dat namelijk ook. Tot hij ermee begon, naar aanleiding van een aangrijpende gebeurtenis. Van hieruit kwam het idee voor zijn boek. Hij onderzocht en analyseerde de effecten van meditatie op ons brein en de resultaten zijn verbluffend.

Wat bleek? Zijn brein was anders ontwikkeld dankzij meditatie: hij had meer witte hersenstof, er was een grotere activiteit, bepaalde delen waren groter en meer getraind én zijn hersenhelften waren veel meer verbonden met elkaar. Laureys is er dan ook van overtuigd dat meditatie een schoolvak zou moeten zijn. Alles hierover en meer in dit kritische boek over meditatie.

Het boek koop je hier.

#2 Girl, wash your face - Rachel Hollis (2018)

top 15 boeken lezen zomer 2019

Dit boek was een #1 New York Times Bestseller en is geschreven door girl boss Rachel Hollis. Ze is CEO van haar eigen mediabedrijf en richtte de lifestyle-website TheChicSite.com op. Hollis vertelt ons in dit inspirerende boek de 20 leugens die we onszelf vaak vertellen. Leugens die ons ervan weerhouden om ons allerbeste leven te leven. En bovenal vertelt ze ons dat ook haar leven vaak messy is en hoe je het best met chaos omgaat.

Het boek koop je hier.

#3 The Life-Changing Magic of Tidying Up : The Japanese Art of Decluttering and Organizing - Marie Kondo (2014)

top 15 boeken lezen zomer 2019

Marie Kondo is een wereldberoemde 'opruimgoeroe' die je misschien kent van de Netflix-serie 'Tidying Up With Marie Kondo'. Ze reist intussen de wereld rond om workshops en lezingen te geven over de kracht van opruimen.

Als mens verzamelen we heel wat rommel gedurende ons leven. Rommel die ons - net als emotionele bagage - alleen maar tegenhoudt. Ben jij ook iemand die moeilijk afscheid kan nemen van spullen (die je eigenlijk niet gebruikt)? Dan is dit boek, vol met pro-opruimtips, iets voor jou. Wedden dat je tijdens het lezen zin zal krijgen om je hele huis te herorganiseren (eenmaal terug van vakantie, natuurlijk).

Het boek koop je hier.

#4 The Keys - DJ Khaled (2016)

top 15 boeken lezen zomer 2019

'Ride with me through the journey of more success'. Ja, dat lees je goed: DJ Khaled schreef een boek. DJ Khaled is enorm succesvol in de muziekwereld maar hij is ook vooral een marketinggenie. In dit boek lees je hoe hij van de bodem naar de top katapulteerde dankzij een visie die hij altijd in zijn achterhoofd hield. Hij geeft je zijn 'keys' voor de juiste mindset tot succes:

 • Stay away from 'they'
 • Secure the bag
 • Respect the code
 • Believe in the hustle
 • Win, win, win no matter what

Het zijn spirituele succeswetten à la Deepak Chopra, maar dan in een hip-hopjasje. Het boek is even entertainend als inspirerend en leest erg vlot. Je moet de muziek van deze multi-award winnende producer en DJ niet goed vinden om geboeid te zijn door de inhoud van het boek.

Het boek koop je hier.

#5 You are a badass - Jen Sincero (2013)

top 15 boeken lezen zomer 2019

'How to Stop Doubting Your Greatness and Start Living an Awesome Life' leest de ondertitel - yes please. Dit boek uit 2013 wordt het 'leukste' zelf-hulpboek op de markt genoemd en staat vol grappige, eerlijke anekdotes. Elk hoofdstuk vertrekt vanuit een griezelig aanneembaar standpunt, zoals 'Self-perception is a Zoo'.

Leukste quotes:

 • It's not your fault that you're messed-up, it's your fault if you stay messed up.
 • If you want to attract good things and feelings into your life, send awesomeness out to everyone around you.
 • It's just as easy to believe we're awesome as it is to believe we're giant sucking things. Takes the same amount of energy. The same amount of focus.

Het boek koop je hier.

#6 The Alchemist - Paulo Coelho (1988)

top 15 boeken lezen zomer 2019

Toen dit boek net uitkwam, deed de verkoop het aanvankelijk zeer slecht. Maar de jonge hippie Paulo Coelho gaf niet op en wel omwille van volgende reden: uit zijn ervaring had hij geleerd dat telkens wanneer hij iets écht wilde, hij dat ook kreeg van het universum. Goed of slecht. Volgens Coelho kan het universum niet denken, enkel geven. Het verhaal over herder Santiago die op zoek is naar een schat, is in feite een spirituele gids voor onze tijd en een absolute must read.

In 1993 werd The Alchemist naar het Engels vertaald en dankzij onder andere Madonna, Julia Roberts & Oprah Winfrey werd het boek vanaf de nineties steeds populairder. Anno 2019 is The Alchemist meer dan 150 miljoen keer verkocht en is het het meest vertaalde boek aller tijden van een levende auteur. Het is ook nog eens ontzettend mooi geschreven.

Beste quotes:

 • When you want something, the whole universe conspires to help you get it.
 • When we love, we always strive to become better than we are. When we strive to become better than we are, everything around us becomes better too.

Als je dit boek nog niet gelezen hebt, is de zomer van 2019 misschien wel het juiste moment.

Het boek koop je hier.

#7 The Subtle Art of Not Giving a F`*ck - Mark Manson (2016)

top 15 boeken lezen zomer 2019

Een andere zeer bekende, meer hedendaagse bestseller is dit boek van Mark Manson. Als je niet helemaal into reguliere 'zelf-hulp' boeken bent, moet je dit exemplaar zeker een kans geven. Het is enorm grappig geschreven en straight to the point. The Subtle Art Of Not Giving A F*ck gidst je naar een beter, aangenamer leven. Het verhaalt levenslessen die bruikbaar zijn én plezierig om te lezen. De paradox die je ziet in de titel, is eigenlijk de rode draad doorheen het hele boek

Het boek koop je hier.

#8 De Wellness Formule - Goedele Leyssen (2019)

top 15 boeken lezen zomer 2019

Goedele Leyssen is een Vlaamse healthy lifestyle-expert met verschillende bestsellers op haar naam (Boost, Balans en MoodFood). Vorige maand kwam haar nieuwste boek, de Wellness-formule uit. Dit boek leert je meer over het omzetten van goede voornemens naar rituelen die blijven. Kunnen we dat niet allemaal een beetje gebruiken?

Het boek koop je hier.

#9 Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt - Haemin Sunim (2017)

top 15 boeken lezen zomer 2019

Dit boek is geschreven door een boeddhistische monnik uit Zuid-Korea die studeerde aan Berkeley, Harvard en Princeton. Interesting! Het bevat korte stukjes wijsheid met mooie illustraties.

Mooiste quotes:

 • What makes music beautiful is the distance between one note and another. What makes speech eloquent is the appropriate pause between words. From time to time we should take a breath and notice the silence between sounds
 • Life isn’t a hundred-meter race against your friends, but a lifelong marathon against yourself.
 • Do not fight your negative emotions. Observe and befriend them.

Het boek koop je hier.

#10 De hersenhack - Margriet Sitskoorn (2019)

top 15 boeken lezen zomer 2019

Sitskoorn is neuropsychologe en heeft al meerdere bestsellers op haar naam staan. In 'Hersenhack' legt ze uit hoe je je hersenen als het ware kan 'updaten' zodat ze beter uitgerust zijn voor de wereld van vandaag. Centrale thema's: waarom zijn we gevoelig voor nepnieuws en verleidingen zoals eten, gamen en social media? Het antwoord op die vragen ligt verscholen in de werking van onze hersenen. Van dit boek kan je écht iets leren. Sitskoorn is een veelgevraagd internationaal spreekster en is vaak te gast bij tv-programma's.

Het boek koop je hier.

#11 Ikigai - Héctor Garcia & Francesc Miralles (2016)

top 15 boeken lezen zomer 2019

Twee vrienden onderzochten het geheim van de Japanners op het eiland Okiniwa, waar meer honderdjarigen leven dan waar ook ter wereld. Ikigai betekent 'de reden van je bestaan' in het Japans. Het boek heeft het over factoren die ons doen verouderen, het ikigai-dieet, hoe je veerkrachtig leert zijn,...

Ikigai samengevat in 10 regels:

 • Blijf altijd actief, ga nooit op pensioen
 • Doe rustig aan
 • Eet je niet helemaal vol
 • Omring je met goede vrienden
 • Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag
 • Lach
 • Zoek de natuur op
 • Bedank
 • Leef in het nu
 • Volg je ikigai

Het boek koop je hier.

Lees ook: Ikigai, Hygge, Wabi-sabi...Welke levensstijl past bij jou?

#12 Good vibes good life - Vex King (2018)

top 15 boeken lezen zomer 2019

'How Self-Love is the Key to Unlocking your Greatness'. Een boek over self-care, het loslaten van negatieve energie en het cultiveren van gezonde gewoontes (zoals meditatie en mindfullness) voor een beter leven.

Het boek koop je hier.

#13 12 Rules for life - An Antidote to chaos  - Jordan B. Peterson (2018)

top 15 boeken lezen zomer 2019

Deze nationale en internationale bestseller met 12 levenslessen is een medicijn voor alle chaos in je leven. Het boek is geschreven door psycholoog Jordan B. Peterson, die oeroude wijsheden meesterlijk verzoent met sociologische kennis en bewijsmateriaal uit recente wetenschappelijke studies.

Zo legt hij ons bijvoorbeeld uit waarom je skatende jongens en meisjes beter met rust laat, wat voor vreselijk lot critici te wachten staat en waarom je een kat altijd moet aaien als je er een tegenkomt op straat.

#14 How to fail - Elizabeth Day (2019)

top 15 boeken lezen zomer 2019

Dit gloednieuwe boek werd geschreven door Elizabeth Day, host van de gelijknamige podcast. Dit is een boek over waarom je moét falen om dingen te leren en iets te kunnen bereiken in je leven. Omdat falen niet noodzakelijk iets slecht is.

Het boek koop je hier.

#15 Dressed, the secret life of clothes - Shahidha Bari (2019)

top 15 boeken lezen zomer 2019

De ene is al wat meer bezig met het uitkiezen van zijn of haar outfit dan de ander, maar kleren moeten we allemaal dragen. In dit boek wordt de geheime betekenis van de kleren die we dragen verklaard en de kracht ervan in onze cultuur beschreven. Dit originele boek gaat niet alleen over zelfexpressie via je outfits, maar behandelt diepe filosofische vragen over hoe we in het leven staan door wat we aan de wereld laten zien.

Het boek koop je hier.

(Stagiaire Marie Pauwels)