6 tips voor een natuurlijk bruine huid

Geüpdatet op 22 april 2022 door ELLE België
6 tips voor een natuurlijk bruine huid

Hoera! De temperaturen schieten de hoogte in dit weekend. Natuurlijk willen we liefst allemaal een bruin kleurtje om onze benen en nieuwe zomeroutfits in te showen.

Pint Embed Link

Een gebruinde huid zorgt voor een gezonde glow, maar tenzij je een bikinimodel of jetsetter bent, zit urenlang bakken op het strand er nog even niet in. Ben je niet zo'n fan van de zonnebank of zelfbruiners? Met onze tips krijg je een egaal gebruinde huid op natuurlijk wijze. Want een beetje vitamine D kunnen we allemaal wel gebruiken na deze lange winter.

1/

#1 Zonnecrème

tips for tanning sun summer girl bruine huid

De eerste tip is de meest voor de hand liggende, maar we kunnen hem niet genoeg herhalen. Smeer. Voldoende. Zonnecrème.  Ook als je een type bent dat nooit verbrandt. Óók als je gewoon heel graag, heel snel, heel bruin wilt worden. Onbeschermd zonnen is zowat het ergste dat je je huid kan aandoen, alleen al door het risico op huidkanker. Bovendien versnelt het verouderingsproces van je huid, en dat is niet echt positief, toch? Last but not least: een kleurtje dat je onbeschermd verkrijgt, zal minder lang blijven dan wanneer je geleidelijk bruint.

Belangrijk: let er op dat je zonnecrème niet over datum is. Smeer jezelf elk uur wanneer je in de felle zon blijft. Gebruik minimum factor 30 (factor 30 beschermt je voor 97% tegen zonnestralen, factor 50 voor 98%). De aanbevolen hoeveelheid zonnecrème is één theelepel. Geef bij het insmeren extra aandacht aan je neus, oren en decolleté. Vergeet zeker niet om je opnieuw in te smeren als je in het water bent geweest (ook met waterproof zonnecrème).

Tip 1: Smeer jezelf in voor je je bikini aantrekt. Zo sla je geen enkel plekje over.

Tip 2: Deze apps helpen je om je blootstelling aan de zon onder controle te houden.

2/

Pint Embed Link

#2 H2O!

Drink voldoende water! Water drinken is natuurlijk altijd belangrijk, maar nóg meer wanneer je in de zon ligt. Smeer daarom niet enkel crème op je huid, maar hydrateer jezelf ook van binnenuit. Water is essentieel voor de soepelheid van je huid en zorgt ervoor dat je kleurtje langer blijft. En ook de rest van je lichaam heeft water nodig als je in de volle zon ligt. Je verliest namelijk veel vocht door al dat zweten en bent sneller gedehydrateerd.

#3 Eet voeding rijk aan beta-caroteen

Tomaat, wortel en zoete aardappel worden 'skin superfoods' genoemd. Ze bevatten namelijk de krachtige antioxidant caroteen. Ook groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli bevatten veel van dit stofje en hebben een invloed op de pigmentatie van de huid. Door deze superfoods regelmatig op het menu te zetten, wordt je teint op een natuurlijke manier warmer en gaat je huid stralen. Ook zou door het eten van voedsel met beta-caroteen je huid beter beschermd zijn tegen UV-stralen. Wij zijn overtuigd!

Tip: Eet dagelijks één of twee wortelen tijdens de zomer. Erg makkelijk in te passen in je dieet en supergezond. Ook aangeraden: een espresso voor je op je handdoek gaat liggen bakken. Cafeïne zou het risico op huidkanker verlagen.

3/

Tan naturally summer sun girl bruine huid

#4 Scrub!

Ben je van plan te zonnen? Scrub (minstens een dag) voordien je hele lichaam grondig. Door te scrubben worden dode huidcellen verwijderd en blijft je kleurtje beter en langer. Het is essentieel dat je scrubt vóór je begint aan je zon-sessie. Anders loop je het risico je kleurtje er achteraf af te scrubben. Maar overdrijf niet, één keer per week is een goede richtlijn.

#5 Workout

workout bruine huid

Probeer eens een workout in de zon. Zo maak je, naast je huid, ook je body zomerklaar. Wanneer je beweegt bruin je sneller en egaler. Zo krijgt je hele lichaam de kans om de gewenste zonnestralen op te vangen en te bruinen. Sporten in de zon kan natuurlijk wel erg vermoeiend zijn. Een koeler alternatief voor een zweterige workout is zwemmen. Let wel op dat je je ook hier goed insmeert: bruinen gaat sneller, maar verbranden dus ook.

#6 Aftersun

Een goed verzorgde huid is er twee waard. Wanneer je bruin-sessie voorbij is, neem je best een douche om restjes zonnecrème van je af te spoelen. Smeer jezelf meteen erna in met aftersun, niet alleen als je verbrand bent. Aftersun bevat alle elementen die je huid nodig heeft na (intensieve) blootstelling aan zon. Aftersun verkoelt en herstelt de huid en houdt die bruine gloed langer bij.

(door stagiaire Marie Pauwels)