How to: 5x je eigen scrub maken

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE België
How to: 5x je eigen scrub maken

Zelf je scrub maken? Deze recepten zijn helemaal foolproof en pure verwennerij voor je huid!

Nu het kwik de lucht inschiet, mogen we weer wat meer van onszelf laten zien. Tijd voor een opknapbeurt dus! Dat betekent niet alleen scheren en hydrateren, maar ook scrubben.

Een regelmatige scrubbeurt is onmisbaar in je beautyregime. Scrubben namelijk helpt de dode huidcellen te verwijderen, waardoor je huid weer kan ademen en je plaats ruimt voor nieuwe huidcellen. Resultaat: een fluweelzachte, glanzende huid. Daarbij worden verzorgingsproducten na een scrubbeurt veel beter opgenomen, gaat het ingegroeide haartjes en puistjes tegen en zorgt het ervoor dat je sneller bruint. Niets dan goeds!

Een goede scrub hoeft je geen handenvol geld te kosten. Integendeel! Alles wat je nodig hebt om je eigen scrub te maken, heb je al in huis liggen. Nog beter: je hoeft helemaal geen keukenprinses te zijn. Vijf eenvoudige recepten:

Lichaamsscrub van zeezout & lavendel

Pint Embed Link

 

Deze lichaamsscrub is geschikt voor een normale of gemengde huid. Meng 2 kopjes zeezout met een half kopje olijfolie. Voeg 15 druppels lavendelolie toe en eventueel wat gedroogde lavendelbloemetjes.

Tip 1: Scrub een- à tweemaal per week, vóór het scheren.

Bruine suiker & honing lipscrub

Pint Embed Link

Meng voor deze lipscrub 1 kopje bruine suiker met een half kopje kokosolie en 1/4 kopje honing. Voeg een halve theelepel kaneel en de zaadjes van een vanilletakje toe voor een heerlijke geuren én smakenmix.

Tip 2: Kies een scrub op basis van suiker als je een gevoelige en/of droge huid hebt. In tegenstelling tot de grove zoutkorrels, drogen suikerkorrels de huid niet uit en zijn ze ook heel wat fijner.

Citroen & koffie gezichtsscrub

Pint Embed Link

De huid op het gezicht en in de halsstreek is heel wat dunner en gevoeliger dan de huid op pakweg je benen. Gebruik dus een aangepaste scrub met fijne korrels en ga zachtjes te werk. Neem een kopje koffiedik en meng met het sap van 4 citroenen. Zorg ervoor dat de korrels van het koffiedik fijn genoeg zijn zodat je je huid niet beschadigt. Doe er vervolgens een eetlepel maïzena bij - maïzena helpt olieresten op je huid te verwijderen. Haal het mengsel door een zeef om het van overtollig water te ontdoen en voeg tenslotte een kopje suiker toe.

Tip 3: Is je scrub te droog? Voeg dan wat extra olie toe! Omgekeerd werkt ook: doe meer zout of suiker (afhankelijk van het recept) bij de scrub voor een droger resultaat.

Voetenscrub van rozemarijn & pepermunt

Pint Embed Link

Een match made in heaven: rozemarijn en pepermunt geven je voeten een instant fris gevoel. Meng voor deze voetscrub een kopje zeezout met een half kopje olijfolie. Roer er daarna nog 15 druppels pepermuntolie en 2 theelepels verse rozemarijnblaadjes door.

Tip 4: Maak ronddraaiende bewegingen en gebruik een scrubhandschoen voor het beste resultaat.

Maanzaad & citroen handscrub

Pint Embed Link

Je handen verraden je leeftijd, vergeet dus niet om ook daar af en toe eens goed te scrubben. Meng 2 kopjes suiker met een kopje olijfolie en het sap van 2 citroenen. Voeg er tenslotte nog een theelepel maanzaadjes bij.

Tip 5: Bewaar je scrub bij voorkeur in een afgesloten glazen potje, bijvoorbeeld een lege confituurpot. Zo kan je de scrub langer bewaren.

LEES OOK: vijf DIY haarmaskers op basis van aloë vera