Beautytips: hoe bouw ik een skincare routine op?

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE België
Beautytips: hoe bouw ik een skincare routine op? Charisse Kenion - Unsplash

Een goede skincare routine opbouwen is belangrijk, maar met het overaanbod van producten op de markt is het soms moeilijk. Wat heb je nodig en in welke volgorde moet je die producten gebruiken?

Skincare routine 's ochtends

Opgelet: niemand heeft nood aan al deze producten tegelijk. Je huid zou er zelfs behoorlijk beroerd uitzien na 20 stappen per dag. Wel is dit een goede wegwijzer van de juiste volgorde waarin je jouw skincare producten best aanbrengt. Twijfel je toch nog? Dit is de gouden regel: werk van dun naar dikke consistentie. Je smeert dus nooit een waterig serum over een smeuïge dagcrème. De enige uitzondering is gezichtsolie.

 1. Reiniger: verwijderen van overtollige olie op de huid en restjes van producten uit je nachtroutine.
 2. Fysieke exfoliant: dode huidcellen wegnemen. Je kan hiervoor dagelijks een siliconen gezichtsborstel gebruiken of enkele keren per week een niet-schurende scrub.
 3. Toner: zorgt ervoor dat je zeker geen restjes reiniger, vuil of olie meer op je huid hebt. Kan ook helpen als je last hebt van acne.
 4. Chemische exfoliant: dit is de meest effectieve manier om dode huidcellen weg te krijgen. Als je een gevoelige huid hebt, kan je deze stap best overslaan. Gebruik zeker zonnecrème als je zo'n exfoliant gebruikt.
 5. Oogcrème: een zeer belangrijke stap. De huid rond je ogen kan namelijk geen olie produceren en hydrateert zichzelf dus niet zoals de rest van je gezicht.
 6. Serum: door de actieve ingrediënten in een serum, zal het beter werken voor specifieke huidproblemen. Zoek er dus eentje uit voor je noden.
 7. Moisturizer: geeft je gezicht de hydratatie die het nodig heeft.
 8. Gezichtsolie: voedt de huid en houdt ook alle andere hydraterende producten vast, waardoor deze beter gaan werken.
 9. Zonnecrème: misschien wel de belangrijkste stap in je skincare routine. Je moet dit altijd opdoen, niet enkel in de zomer of bij zonnig weer! Bescherm je huid elke dag tegen UV-stralen.
skincare routine
Imaxtree

Skincare routine 's avonds

 1. Make-up remover: verwijdert alle make-up, zonnecrème en producten op basis van siliconen van je huid. Kies voor micellair water, reinigingsolie, -balsem, crème of -melk.
 2. Reiniger: dubbel reinigen is belangrijk. Ook ben je zo zeker dat je geen make-up of remover op je huid hebt zitten.
 3. Fysieke exfoliant: maar wel enkel als je dit niet in de ochtend hebt gedaan. Een keer per dag is voldoende.
 4. Toner: de laatste stap van de gezichtsreiniging. Je huid is zo ook beter voorbereid op de rest van de producten.
 5. Chemische exfoliant: enkel als dit nog niet in je ochtend routine zat. Je doet dit best maar een keer per dag.
 6. Oogcrème
 7. Acne spot treatment: het moment om je puistjes aan te pakken, mocht dit nodig zijn. Breng op die plekjes wel geen serums aan, dat is te veel voor je huid.
 8. Serum: gebruik een serum voor andere huidproblemen aan te pakken.
 9. Moisturizer: ga in de avond voor een dikkere crème, want niemand ziet je glimmende gezicht. Wees voorzichtig met dikke crèmes als je gevoelig bent voor acne.
 10. Gezichtsolie
 11. Lippenbalsem: herstel je lippen van de droogheid veroorzaakt door het weer of door die matte lippenstift.

Enkele tips bij het combineren van skincare

De volgorde van je skincare is belangrijk. Zoals gezegd werk je van dun naar dikke consistentie, maar ook de basis speelt een rol: gebruik eerst producten op waterbasis, dan pas die op oliebasis. Zo ben je zeker dat ze goed in je huid dringen. Als dat niet gebeurt, zal je huidverzorging minder effectief zijn.

Voor serums of crèmes met actieve ingrediënten, bijvoorbeeld vitamine C, zijn er ook enkele regeltjes. Zo moet je de producten gebruiken van lage pH-waarde naar een neutrale. Op deze manier werken de producten het best. Ook kan je de huid irriteren wanneer je actieve ingrediënten verkeerd gebruikt. Een serum bovenop je gezichtsolie droogt je huid bijvoorbeeld uit.

Niet zeker wat de juiste dosis van elk product is? Wij helpen je even verder.

(Stagiaire Tori Machiels)