Wat is nu echt de juiste dosis van verzorgingsproducten?

Geüpdatet op 25 februari 2020 door Lore Ginneberge
Wat is nu echt de juiste dosis van verzorgingsproducten?

Betrap je jezelf er ook op: in de douche neem je toch nog een extra dot shampoo, je gezicht reinig je met een dikke laag cleanser en van dagcrème heb je nooit teveel, toch? Maar is meer echt beter? Wij zochten en vonden de perfecte dosis van alle verzorgingsproducten, van maskers en moisturizers tot shampoo en serum.

De juiste hoeveelheid skincare

Terwijl je erg spaarzaam bent met dat dure serum, knijp je weleens teveel reinigingsmelk op je watje - en dus je gezicht. Hoeveel product heb je nu echt nodig? Hou deze visual in gedachten wanneer je scrubt en smeert.

juiste dosis hoeveelheid skincare verzorging dagcrème

1. De correcte hoeveelheid serum, booster en gezichtsolie

Het is verleidelijk om teveel te gebruiken van krachtige serums, boosters, en olie. De werking ervan zie je immers pas na enkele maanden, en het kriebelt om dit proces te versnellen door net dat tikje meer te smeren. Let op, want kleine flesjes bevatten vaak de hoogste concentratie aan actieve ingrediënten. Teveel van het goede kan irritatie veroorzaken, of doet in het beste geval niets anders dan een onnodige film vormen op je huid.

De regel? Een klein dotje ter grootte van een erwt is eigenlijk altijd voldoende. Bij erg vloeibare producten als gezichtsolie heb je aan drie druppels genoeg.

2. Hoeveel oogcrème heb je nodig?

Ook hier voelt het verleidelijk om een royale portie te smeren, die rimpels lossen zichzelf niet op! Er is echter een reden waarom oogcrème altijd in kleine verpakkingen zit: met de correcte dosering gaat zo'n potje erg lang mee. De formules zijn erg geconcentreerd en een overdosis doet meer kwaad dan goed.

De regel? Een klein dotje ter grootte van een erwt volstaat om beide ogen te behandelen.

oogcrème juiste hoeveelheid dosis verzorgingsproducten
Shutterstock

3. De juiste dosis dag- en nachtcrème

Stop de drang om te smeren telkens je gelaat droog aanvoelt. Je huid kan maar een bepaalde hoeveelheid product opnemen per keer, en overtollige crème blijft dus gewoon liggen op de bovenste huidlaag.

De regel? Met een hoeveelheid ter grootte van een 1 euro muntstuk heb je zeker genoeg om je gezicht en hals (nooit vergeten!) in te smeren.

4. Hoeveel cleanser heb je nodig?

Je wilt natuurlijk dat pollutie, make-upresten en andere vervuiling volledig verdwijnen voor het slapengaan. Een doeltreffende reinigingsgel of melk is hierbij cruciaal, maar hoeveel product is ideaal? Een te grote dosis cleanser geeft grote kans op uitdroging, niet meteen het effect dat je wilt bereiken.

De regel? Gebruik je een gel of olie-achtige reiniging, dan heb je aan een hoeveelheid ter grootte van een koperen muntje genoeg. Voor melkachtige substanties is een 2 euro munstuk de ideale grootte.

5. Zoveel heb je nodig van gezichtsmaskers

Met de opkomst van sheet masks hoef je je nooit meer zorgen te maken over de correcte hoeveelheid. Meer fan van kleimaskers of overnight masks? Dan is goed doseren belangrijk, want te weinig product droogt te snel uit en teveel is simpelweg verspilling.

De regel? Logischerwijs heb je voldoende product nodig om je hele gezicht te bedekken. Met een theelepel heb je normaal gezien voldoende.

De correcte dosis verzorgingsproducten voor je haar

hoeveel product shampoo dosis conditioner

6. De correcte hoeveelheid shampoo

Als het op shampoo aankomt, houden we van veel product en nog meer schuim. Anders werkt het niet, toch? Wel, de aanbevolen hoeveelheid shampoo zou je wel eens tegen kunnen vallen.

De regel? Voor middellang haar wordt aangeraden een nootje ter grootte van een kastanje te nemen. Wie erg lang of erg dik haar heeft, kan tot dubbel zoveel product gebruiken.

hoeveel shampoo heb je nodig
Shutterstock

7. De juiste dosis conditioner en haarmasker

Ja, het is mogelijk om te veel conditioner te gebruiken. Daarnaast bespaar je heel wat uit met de correcte dosering (die waarschijnlijk maar de helft is van wat je momenteel gebruikt).

De regel? Van conditioner en maskers heb je iets meer nodig dan shampoo. Voor deze verzorgingsproducten is een dosis ter grootte van een okkernoot (schil inbegrepen) voldoende.

8. Hoeveel haarserum en -olie heb je nodig?

Je kent waarschijnlijk wel het effect van een overdosis haarserum... Enkele druppels te veel en je kan zo weer de douche in. Pomp of spray of knijp dus liever te weinig dan teveel product, aanvullen kan altijd nog.

De regel? Een hoeveelheid ter grootte van een hazelnootje is ideaal voor middellang tot lang haar. Korte coupes hebben genoeg met de helft.