Kleimaskers: de grote fout die jij waarschijnlijk ook maakt

Geüpdatet op 13 januari 2020 door Isabelle
Kleimaskers: de grote fout die jij waarschijnlijk ook maakt(s) Shutterstock

Kleimaskers hebben tal van voordelen, maar er is één groot risico aan verbonden en quasi iedereen trapt in die val. Hier moet je voor opletten…:

Kleimaskers, al eeuwenlang een publiek schoonheidsgeheim. De voordelen van een modderbadje op je gelaat zijn dan ook niet op één hand te tellen. De voedende bestanddelen in de klei geven je een welkome oppepper, terwijl ook onzuiverheden uit je huid worden “getrokken”. Daarom gebruiken veel mensen het in hun strijd tegen puistjes en mee-eters, en ook op grote poriën heeft het een instant verkleinend effect. Tegenstanders waarschuwen dan weer voor een averechts effect en vinden kleimaskers geen match met gevoelige huidtypes. Wie heeft gelijk? Beide kampen. Op zich is er niets mis mee, behalve als je die ene, universele fout begaat: het masker té lang laten zitten!

Hoe werken kleimaskers?

Eerst en vooral: ga nooit te werk op een onzuiver gelaat. Het is belangrijk je huid alvorens je aan het masker begint in alle zachtheid te reinigen en eventueel scrubben. Ga even onder de douche of haal een warme, natte handdoek over je gezicht om je poriën open te zetten. Op die manier zullen ze het product extra goed kunnen opnemen.

Vervolgens moet je weten dat een kleimasker in drie fasen werkt. In een eerste, voelbaar natte, fase banen de voedende bestanddelen ervan zich een weg in je huid. Niets dan goed nieuws dus. In een tweede fase voel je dat het masker lichtjes opdroogt: het wordt wat harder aan de buitenkant, maar voelt toch nog “nat” aan. Het reinigingsproces is hier bezig: onzuiverheden worden uit je huid gezogen, je poriën worden als het ware grondig opgekuist. Het licht trekkende gevoel zorgt ook voor een gestimuleerde bloedsomloop, waardoor je die bekende glow krijgt. Ook hier geen probleem, mààr haal het er tijdig af voor je een derde fase ingaat: eens de klei hard wordt, gaat hij zich extra hard voeden op je huid en dat wil je juist vermijden. Je huid wordt letterlijk leeggezogen, ook van voedende elementen en beschermende laagjes, en blijft schraal en uitgedroogd achter. Een geïrriteerde, fragiele huid heeft bovendien de neiging om extra sebum te produceren, waardoor je met verstopte poriën en kans op ontstekingen en irritaties achterblijft.

Gouden regel dus: van zodra het masker “trekkerig” aan begint aan te voelen, moet het eraf. Doe dat laatste opnieuw met een warme, vochtige doek door zachtjes te deppen. Je wil je huid niet verder irriteren door er hard over te wrijven. Waarom opnieuw je poriën openzetten? Omdat je huid dan opnieuw klaar is om voedende bestanddelen, deze keer van je serum en dag- of nachtcrème, goed op te nemen. Het is erg belangrijk die laatste stap niet over te slaan, aangezien je gezicht na een masker sowieso iets droger dan normaal is en dus wat extra hydratatie kan gebruiken.

Nog enkele veel gemaakte fouten:

- De klei over je gezicht uitwrijven

Het is niet de bedoeling het goedje uit te smeren zoals je voor een moisturizer zou doen. Het kleimasker moet echt òp je huid liggen, vanwaaruit het vanzelf de onzuiverheden uit je huid zal aantrekken.

- Het kleimasker alleen gebruiken

We vallen in herhaling, maar een kleimasker gebruik je beter nooit alleen: het is géén vervanging voor toner, cleanser noch moisturizer! Daarom is het belangrijk dat je de tijd neemt om je huid vòòr het aanbrengen grondig te reinigen en nà het masker extra goed te hydrateren. Zie het als een versterkende factor voor de rest van je skincare routine, maar dus nooit als een alternatief.

- Te vaak een kleimasker aanbrengen

Hoewel klei in principe niets dan gunstige effecten heeft op je huid, kan overdaad wel degelijk schaden -in de zin dat het je vel op den duur helemaal uitdroogt. Last van een vette huid? Dan kan je het tot twee à drie keer per week doen. Normale tot droge, gevoelige huidtypes beperken het dan weer best tot één à twee keer per week.

Psst: met deze tips verdubbel je het effect van je gezichtsmasker, en deze basic regels leveren je op enkele weken tijd een stralende, gezonde huid op -ken jij ze allemaal?