GETEST: spray tan

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
GETEST: spray tan

Terwijl mijn collega’s zich momenteel suf smeren om een zomers kleurtje te faken (het verslag leest u binnenkort in ELLE), koos ik voor een meer klieder-proof manier om afscheid te nemen van mijn wintervel. Met een bezoek aan de spray tan cabine. One Mississippi, two Mississippi,…

Ik liet me in mijn leven al twee keer manueel ‘spay tannen’. De eerste kennismaking eindige met voormalig hagelwitte hotellakens (Sofitel Londen, het spijt me) die enkel middels een spoedkookwasje gered konden worden. De tweede keer verliet ik het salon ‘sun kissed’ maar werd ik een paar uur later wakker met een tint die ik niet anders dan als ‘marina-oranje’ kan omschrijven. En geloof me, ook marina-oranje is een kleur die je liever niet met kraakverse hotellakens combineert. (The Venetian in Las Vegas, het spijt me). Toen er in de dagen die volgden op de koop toe een soort van zebrapatroon op mijn lichaam verscheen, besliste ik het hele boeltje zo goed en zo kwaad als ik kon weg te scrubben en het nemen van een spray tan onder ‘dingen die ik vanaf nu beter niet meer doe’ te klasseren. Maar omdat enkel ezels en niet zebra’s zich geen twee keer aan dezelfde steen stoten, gaf ik het hele spray tan verhaal nog een laatste kans. Al vertrouwde ik mijn teint deze keer niet aan een man/vrouw met een pistooltje maar aan een heuse spray tan room toe. We weten immers allemaal hoe goed dat voor Ross uit Friends afgelopen is.

Palm_The_BLG_2007_0
The Palm, Antwerpen

Bruin in vier minuten
Mezelf al verkneukelend over de flauwe mopjes die ik de uitbater Chandler-gewijs zal serveren, wandel ik op een avond The Palm in Antwerpen binnen. Net op tijd om te horen hoe twee meisjes voor mij, ook voor het eerst hier, giechelend refereren naar de iconische scène uit Friends. ‘Ik hoor het elke dag’, zegt Michiel Van Velthoven die The Palm intussen vier jaar samen met zijn vrouw uitbaat. ‘Maar ik kan je garanderen dat zoiets je hier niet zal overkomen.’ Gelukkig maar. Dat is in de eerste plaats te danken aan de intensiteit van de spray tan die gebruikt wordt, in Europa verkiezen de mensen een subtieler resultaat. The Palm werkt met drie tinten: light, medium en dark. Michiel raadt me ‘medium’ aan en vraagt welk ik geurtje ik daarbij wens. Ik heb de keuze tussen kokos of vanille. Toch bedank ik vriendelijk, ik wil immers weten hoe je na afloop écht ruikt. Over het algemeen hebben self tanners immers met elkaar gemeen dat ze – naast onmogelijk egaal te verdelen – niet bijzonder lekker ruiken. Terwijl de verwarming in de cabine wordt aangezet (zeer aangenaam, als iemand je met een spraypistool kleurt, voelt dat immers fris aan), trek ik een haarnetje over mijn hoofd, plak ik zooltjes onder mijn voeten en smeer ik mijn handen in met een dikke laag handcrème. Niemand wil immers bruine handpalmen. Michiel klikt de spuitbus van Tan Tastic in de cabine en vertelt me duidelijk wat me te wachten staat. Ingewikkeld is het niet (écht niet Ross), bovendien gidst een begeleidend bandje (ingesproken door eigenares Leila, zelf ‘Mississippily’ tellen hoeft dus niet) je door het hele proces. Enkel gekleed in een haarnetje en plakzooltjes ga ik op de aangeduide plek in de cabine staan. Ik hou mijn handen als een dakje boven mijn hoofd en voel hoe de spray automatisch van beneden naar boven spuit. Na een paar seconden krijg ik de opdracht om een kwartslag te draaien en krijgt een ander stuk van mijn lichaam de spray over zich heen. Dit proces herhaalt zich nog twee keer, daarna word ik een paar minuten droog geblazen en kan ik de cabine alweer verlaten. Er zijn vier minuten voorbij gegaan.

Palm_The_BLG_2007_5
Spray Tan Room in The Palm

Van dokwerkers tot advocaten
‘Het is compleet normaal als je nu nog niet meteen een kleurtje ziet’, zegt Michel als ik weer helemaal aangekleed buiten sta. ‘In tegenstelling tot andere zelfbruiners bevatten deze producten geen bronzer en kleurstoffen. Voor thuisgebruik is dat belangrijk omdat je op die manier kan zien waar je al gesmeerd of gesprayd hebt maar die geven eigenlijk veel nadelen. Je kan je niet meteen aankleden zonder risico op vlekken en zweet of regen kan je teint verpesten.’ Hoe zal ik dan wel bruin worden, wil ik weten. ‘Dat is het werk van DHA, een koolhydraat dat onder meer uit rietsuikers gewonnen wordt. Wanneer dat koolhydraat in contact komt met bepaalde aminozuren in de huid, ontstaat een chemische reactie in de hoornlaag die voor het kleurtje zorgt. Binnen een paar uur zal je al resultaat zien’ Ik slik bij ‘chemische reactie’ maar Michiel zweert dat de spray tan 100% veilig is. ‘Iedereen kan op deze manier bruinen. Het is veilig voor minderjarigen, chemopatiënten of zwangere vrouwen.’ Steeds meer mensen vinden trouwens hun weg naar het spray tan salon. ‘Wij krijgen verschillende soorten mensen uit alle leeftijdscategorieën over de vloer’, zegt Michel. ‘Ook steeds meer mannen, van stoere dokwerkers uit de haven tot advocaten.’ Hoe lang ik van mijn teint zal kunnen genieten, hangt af van hoe goed ik die verzorg. ‘Maar over het algemeen is het resultaat tussen de zeven en tien dagen zichtbaar. Hoe beter je de huid hydrateert, hoe langer de kleur houdt.’

Geen zebra te bespeuren
De volgende ochtend ga ik mijn nieuwe teint meteen inspecteren in de spiegel. Ik heb een subtiel kleurtje en kan eerlijk waar geen enkele ontsierende streep op mijn hele lichaam bespeuren. Enkel de huidplooien die zich op mijn schouders vormden toen ik mijn armen in de cabine omhoog hield, kregen geen kleurtje. En ook de geur valt al bij al best mee. Ik ben tevreden en mag die dag nog twee complimenten over mijn teint in ontvangst nemen. Een week later is mijn kleurtje nog vaag zichtbaar en heb ik nergens last van vlekken of vreemde verkleuringen. Een aanrader voor wie niet van smeren met een zelfbruiner houdt maar toch op een veilige manier een gezond kleurtje wil. Foto’s van het resultaat moet ik u alsnog onthouden, mijn kleurtje mag dan wel bikini-ready zijn maar mijn lichaam is dat vooralsnog niet.

Praktische info:
Ik probeerde de Full Body HD Tanning, 29,95 euro
5 beurtenkaart: 119,80€ (4 + 1 gratis)
10 beurtenkaart: 239,60€  (8 + 2 gratis en gratis Bodylotion)
Leuk om te weten: een afspraak maken is niet nodig en The Palm is ’s avonds open tot 20:30.

Sint-Michielstraat 21, 2000 Antwerpen
meer info: www.thepalm.be