11 idyllische vakantiebestemmingen binnen Europa waar je nog niet aan dacht

Geüpdatet op 29 april 2024 door Sam Vandenbosch
11 idyllische vakantiebestemmingen binnen Europa waar je nog niet aan dacht Bron: Shutterstock

Nu we weer volop kunnen reizen, kijken we reikhalzend uit naar de zomermaanden om erop uit te trekken. Verrassend: één op de zes Europeanen houdt het toch liefst dichtbij huis. En gelijk geven we ze, want er is nog zoveel te ontdekken op slechts enkele uurtjes reizen. Van deze prachtige bestemmingen op onze bucket-list heb jij vast nog nooit gehoord.

Van schattige Italiaanse dorpjes tot minder conventionele Rivièras, hier wil jij je reis naartoe plannen in 2023.

1. Crema: filmische setting

Crema, dat zijn bekendheid te danken heeft aan het idyllische 'Call Me by Your Name' van Luca Guadagnino, is een dromerig Italiaans stadje in de buurt van Lombardije. Het heeft een klein maar waardevol historisch centrum, omgeven door lekkere restaurantjes en gemoedelijke cafétjes. De ideale plek om er in maart-april al even tussenuit te glippen, er een weekje te telewerken vanuit een al even charmante airbnb en de drukte van de komende zomermaanden te ontlopen. Treed tijdens je trip ook in de voetsporen van hoofdpersonage Elio (vertolkt door Timothée Chalamet) en trek op uitstap naar Bergamo, met zijn mystieke valei en verbluffende watervallen.

2. Perast: net een schilderij

Perast lijkt wel een schilderij als je er even naar kijkt, met zijn kleurige huisjes, imposante klokkentoren en kabbelende bootjes. Het zeedorpje verzegelde dan ook een verdiende plek op de Unesco werelderfgoedlijst, dankzij zijn barokke architectuur en prachtige kerken.

3. Comporta: 100% zen

Naar het Portugese vissersdorpje Comporta reis je om even volledig tot jezelf te komen. Ver weg van drukte, op een uur gelegen van het bruisende Lissabon, kom je tot rust ten midden van ingetogen maar uitgestrekte stranden, eindeloze duinen en pijnboom-bossen en een gemoedelijke sfeer. Hoe onze dag op Comporta eruitziet? Een voormiddagje lezen aan het zwembad van onze cabana, een overheerlijke lunch in een van de authentieke trendy strandbars en een lange strandwandeling langs de oceaan. Die reset-button is zo ingedrukt.

4. Hydra: de Griekse hemel op aarde

Gelegen in de Saronische Golf, ten zuiden van Athene, is Hydra misschien wel onze favoriet van dit lijstje. Wie het eiland al ontdekt heeft, zal het beamen: het zonovergoten Hydra is de hemel op aarde en toont Griekenland in zijn mooiste kleurtjes. De stad is autovrij dus je verplaatst je er door middel van ezels of je waait heerlijk uit vanop een zeilboot. Lekker traditioneel eten, zwemmen tussen rotsen, Griekse muziek, een golden hour om u tegen te zeggen, witte huisjes omarmd door kleurige bloemen,... pak je valiezen.

5. Istrië: Toscaanse charmes voor een prikje

Istrië heeft heel wat weg van het geliefde Toscane, maar het schiereiland ligt eigenlijk in Kroatië én rankt een stuk goedkoper als reisbestemming. Toch zijn ze de typische Italiaanse charmes niet vreemd: olijfbomen, wijngaarden, cipressen, eten om handen en vingers bij af te likken en de was charmant uitgehangen in de straten. La vita è bella - maar dan in het Kroatisch.

6. Cotignac: café au lait tussen de kunstenaars

Cotignac, het Saint-Tropez van de Franse Var-streek, ligt vlak boven het populaire Aix-en-Provence en Nice en niet ver van de Gorges du Verdon. De stad is opgenomen in de lijst van 'plus beaux villages de France' en zijn bezoek dus meer dan waard. In het artistieke centrum wonen veel kunstenaars, schrijvers en fotografen dus je viert er vakantie ten midden van de vele galerieën en zomerse festiviteiten. Bezoek er ook de wijngaarden, olijfbomen en zelfs een prachtige waterval. Eén ding is zeker: Cotignac zomert als geen ander.

7. Atheense Rivièra: Ibiza 2.0

De Atheense Rivièra lijkt erg op populaire zomerbestemming Ibiza, met zijn bohémien-chic vibe en laidback sfeertje. De ene dag lig je er languit op je luxueuze strandstoel en hop je naar azuurblauwe kreekjes, de andere dans je de nacht weg in een van de hippe clubs onder de deuntjes van de beste dj's. Kortom: de Atheense Rivièra heeft het allemaal.

8. Matera: fotogeniek stenen dorpje

Matera, gelegen in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata, werd in 2019 uitgeroepen tot 'culturele hoofdstad van Europa'. Het is een van de oudste steden ter wereld en staat - net zoals het steeds populairdere Puglia - bekend om zijn grotwoningen, de zogenaamde Sassi. Met zijn kleine historische straatjes is Matera bijzonder fotogeniek, en het is dan ook geen wonder dat de stad als decors diende voor tal van filmklassiekers.

9. Procida: kleine stad, grootse indruk

Procida, in de golf van Napers, werd dan weer vorig jaar uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa, en ook achter die keuze kunnen wij ons volledig scharen. Een handdoek klein maar met een grootse indruk, herbergt het kleurrijke vissersdorpje de naturelle charme van Zuid-Italië. Bovendien kan je er makkelijk eiland-hoppen naar het al even idyllische Capri of Ischia. 

10. Folegandros: Griekse zomer, zònder massatoerisme

Het Cycladische eiland Folegandros, vol met witgekalkte huizen, felblauwe geveltjes en ongerepte stranden, is perfect voor wie op zoek is naar een Grieks eiland met een stijlvolle kant en een hip nachtleven - maar dan zonder de massa's toeristen die je in Santorini of Mykonos tegenkomt. Bovendien kan je er ook nog eens goed shoppen in de vele boetiekjes, wij zijn verkocht!

11. Tbilisi: boordevol traditie en karakter

Tot slot tippen we Tbilisi als opkomende, niet-traditionele bestemming. Je trekt er beter nu naartoe wil je een stormloop vermijden en in alle rust van de Georgische hoofdstad genieten. Het culturele centrum herbergt in de eerste plaats heel wat traditie en een bijzonder karakter. Maar ook aan de prachtige natuur zal je je hart verliezen, gelegen in een rotsachtige kloof inclusief waterval. Geniet er na een stevige bergwandeling van bijzonder lekker eten en - misschien niet onbelangrijk - een goed glas wijn, want in oktober organiseren de Georgiërs er zelfs hun eigen wijnfestival!

LEES OOK