City guide: the heart of soul New Orleans

Geüpdatet op 4 april 2019 door Mireille Assénat en Tine Foto’s: Carrie Solomon
City guide: the heart of soul New Orleans

Klinkt een citytrip naar de hoofdstad van de jazz je als muziek in de oren? Waarop wacht je nog? In 2018 vierde New Orleans zijn driehonderdste verjaardag. Het werd de hergeboorte van de stad. De ziel van de Deep South in tien highlights.

New Orleans, de grootste stad van de zuidelijke Amerikaanse 2 staat Louisiana, is de bucketlistbestemming van het moment. Slow down en dompel je onder in de joie de vivre van de Deep South. Cruise langs de oevers van de Mississippi met een typische waterradboot, proef de lokale cuisine die doordrongen is van de soul en maak je klaar voor een muzikale throwback naar de hoogdagen van de jazz en de blues.

Begin jaren 1900 stond New Orleans overal in de Verenigde Staten bekend als het epicentrum van de muziek en was het een toevluchtsoord voor muzikanten op de dool. Vandaag doet New Orleans zijn reputatie van jazzhoofdstad alle eer aan, getuige de vele bandjes die livesessies geven op straat. Over z’n bijnaam, The Big Easy, doen zoveel theorieën de ronde dat de waarheid onmogelijk te achterhalen valt. Maar als er één kenmerk de inwoners typeert, dan is het wel de easy going, open-minded attitude waarmee ze het leven, met al z’n ups en downs, omarmen.

huis, New Orleans, reizen

New Orleans ademt nog steeds de sfeer van de Franse kolonies en flitst je zo terug naar de tijd van de hoepeljurken en de vrijgevochten heldinnen à la Scarlett O’Hara. Maar het duistere verleden van de slavernij op de katoenplantages is nooit veraf. Ook de verwoestende doortocht van de orkaan Katrina in 2005 ligt nog vers in het geheugen. Gelukkig is de stad intussen uit het puin herrezen, dankzij de dynamische spirit van de locals.

De stad is een smeltkoes van Creoolse, Cajun, Afrikaanse, Franse en Amerindiaanse invloeden en dat proef, voel en beleef je in de food, muziek en cultuur. Bourbon Street in hartje French Quarter staat op één in de categorie ‘meest iconische straten’, maar een beetje city- tripper wijkt liever van de voorgeschreven routes af. Dwaal door de fotogenieke straatjes en sta even stil bij de typische architectuur of ervaar de couleur local in de bohobuurt van Bywater. Foodies reppen zich sinds 2010 naar Baton Rouge, waar foodtrucks een culinaire revolutie ontketenden. Op weekdagen staan de straten vol mobiele eettentjes waar je lokale specialiteiten kunt uitproberen. Elke woensdag komen de trucks samen voor de ‘Baton Rouge Round Up’, een wekelijks foodfestival met een stevige dosis livemuziek. Ofcourse.

Katapulteer jezelf terug naar de tijd van de katoenplantages, tijdens een nostalgische trip door het platteland van Louisiana. Op een klein uurtje rijden van New Orleans ligt het pittoreske plaatsje St. James Parish dat wereldberoemd is voor z’n Oak Alley Plantation. 

1/

MAXI JAZZY

Yes, de streetlife is in het echt net zo swingend als de cultserie Treme doet vermoeden. Beleef de rhythm-and-blues vanop de eerste rij in de French Quarter of de Vieux Carré, twee buurten waar tientallen muzikanten dagelijks voor de juiste vibes zorgen.

2/

GOOD FOOD SINCE 1946 

‘Waar de tijd bleef stille staan’ is bij Brennan’s een understatement. De geschiedenis van het restaurant gaat ruim zeven decennia terug en dat voel je tot in de kleinste details. Het zoeterige vintage interieur met de allure van een muziekdoosje mag dan de hoofdattractie zijn, de menukaart is minstens zo uitnodigend. Brennan’s viert de Creoolse keuken met zalige traditionals als Bananas Foster en Eggs Hussarde. Reserveer je tafeltje voor het befaamde 'Breakfast at Brennan’s' of schuif tijdig aan voor het Happy Hour in de Roost Bar. Altijd gedroomd van een Gone With The Wind-huwelijk? De feestzaal van Brennan’s is all yours... 

New Orleans citytrip architectuur vakantie reizen erfgoed Amerika jazz

3/

HOME SWEET HOME 

La Belle Esplanade doet zijn naam van mooiste en kleurrijkste boetiekhotel alle eer aan. De vijf suites ademen de look & feel van het oude Zuiden. Door de warme gastvrijheid van de eigenaars annex goodwill ambassadors van New Orleans voel je je onmiddellijk thuis.Tenminste als je een van de gelukkigen bent die hier een kamer heeft kunnen bemachtigen. 

New Orleans citytrip architectuur vakantie reizen erfgoed Amerika jazz

4/

BOMMETJE! 

Café du Monde: een instituut waar zowel toeristen als locals aanschuiven voor de befaamde beignets en koffie verkeerd met cichorei, de specialiteit van New Orleans (en een heuse caloriebom).

5/

HISTORISCH ERFGOED 

Pitot House is het enige Creoolse huis uit de koloniale periode dat nog toegankelijk is voor het publiek. Het gebouw uit 1799 en zijn weelderige tuin refereren aan lang vervlogen tijden. Een stukje geschiedenis dat je niet mag missen. Maar dat geldt voor zowat alles in de nostalgische wijk van Bayou St. John.

6/

Finger(sea)food

Het smaakvol ingerichte pand van Seaworthy vormt het ultieme decor om high-end cocktails te sippen en à volonté zeevruchten te degusteren. Specialiteit van het huis: gebakken scampi’s met een spicy kruidenkorstje die je volgens de plaatselijke etiquette het beste met de vingers eet. 

New Orleans citytrip architectuur vakantie reizen erfgoed Amerika jazz

7/

FRENCH QUARTER 

Bourbon Street mag dan de drukste en meest toeristische straat van New Orleans zijn, de fotogenieke gebouwen met koloniaal smeedwerk moet je echt gezien hebben. 

8/

VINYLMANIA 

Bij Louisiana Music Factory liggen de pareltjes uit de hoogdagen van de jazz, soul en blues voor het grijpen. Op vinyl of op cd. Ideaal voor een middagje graven in het muzikale geheugen van Louisiana.

9/

EAT, SLEEP, REPEAT 

Hotel Ace is het uithangbord van de recente vernieuwingsdrift in New Orleans. Een art-decogebouw uit 1928 in het Warehouse District werd met de grootste zorg en respect voor het verleden gerenoveerd. Het totaalconcept vinkt alle vakjes af. Om te beginnen is er het authentieke retro-interieur. In de private dining room zorgen de kroonluchters van gesmolten kaarsvet van kunstenaar Michael Schmidt voor de wow-factor. Alle 234 kamers en suites zijn stijlvol ingericht met vintage designmeubelen en kunstwerken van lokale artiesten. De bekroonde kaart van chefs Andy Ticer en Michael Hudman brengt een mix van Italiaanse smaken met een vleugje Deep South. En hadden we de rooftopbar met zwembad al vermeld?

10/

ARTISTS IN RESIDENCE 

Bij DNO - Defend New Orleans - geldt de huisregel: eigen werk eerst. Alles wat je in de shop ziet liggen, hangen of staan, is (hand)gemaakt door een collectief van lokale makers. Denk originele T-shirts, boeken, muziek, interieurobjecten ... Een aanrader voor wie deze keer met een écht cool souvenir wil thuiskomen. 

New Orleans citytrip architectuur vakantie reizen erfgoed Amerika jazz

Rate this post