4 tentoonstellingen in Milaan die je dit voorjaar niet mag missen

Geüpdatet op 3 juni 2022 door ELLE Partner
4 tentoonstellingen in Milaan die je dit voorjaar niet mag missen Galleria Vittorio Emanuele II - ©Comune di Milano

Milaan, de stad die niet alleen mode en design ademt maar waar het ook heerlijk mensen spotten, pasta smullen én kunst ontdekken is. Wij lijsten de niet-te-missen tentoonstellingen van dit voorjaar op. Naast de Italiaanse modeweken en het internationaal befaamde Salone del Mobile huist Milaan nog heel wat andere culturele instellingen zoals de Fondazione Prada, Galleria d’Arte Moderna, met een uitgebreide collectie kunst uit de negentiende en vroege twintigste eeuw - van Canova tot Picasso- en Pinacoteca di Brera, beroemd om haar vele meesterwerken, van de 'Dode Christus' door Andrea Mantegna tot 'De Kus' door Francesco Hayez. Dat resulteert in een rijk programma van tentoonstellingen, voorstellingen en concerten die van de Noord-Italiaanse stad de ideale bestemming maken voor kunstliefhebbers. Plan jij binnenkort een citytrip naar Milaan? Pik dan zeker een van onderstaande expo’s mee.

Steve McQueen

Pirelli HangarBicocca is een enorme industriële fabrieksruimte van zo’n 7.000 vierkante meter groot in de noordelijke buitenwijken van Milaan, die werd omgetoverd tot een indrukwekkende tentoonstellingsruimte. Nog tot 31 juli loopt daar de tentoonstelling ‘Sunshine State’ van Oscar-winnend filmmaker Steve McQueen. De regisseur van onder andere ‘12 Years a Slave’ combineert de taal van beeldende kunst en cinema om actuele, dringende kwesties als ras en postkolonialisme in vraag te stellen. Dat resulteert in een bredere reflectie op de mens en zijn identiteit, die je terugziet in de expo.

Wanneer? Van 31 maart tot 31 juli 2022

Waar? Pirelli HangarBicocca, Via Chiese, 2, 20126 Milaan

Info en reserveringen op pirellihangarbicocca.org

Elmgreen & Dragset

In de tentoonstelling ‘Useless Bodies?’ onderzoekt kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset de huidige toestand van het lichaam in het postindustriële tijdperk. Nu de digitale wereld de bovenhand neemt, verliest onze fysieke aanwezigheid haar centraliteit en wordt deze soms zelfs volledig overbodig. De tentoonstelling in Fondazione Prada onderzoekt dan ook hoe we ons fysiek aanpassen aan een wereld die steeds meer gebaseerd is op tweedimensionale beelden. Tip: combineer je bezoek aan het kunstcomplex met een etentje bij Torre, het magnifieke restaurant op de zesde en zevende verdieping waar je tussen de kunstwerken van heerlijke Toscaanse gerechten geniet.

Lees ook: 8 designer restaurants voor een stijlvol diner of high tea

Wanneer? Van 31 maart tot 22 augustus 2022

Waar? Fondazione Prada, L.go Isarco, 2, 20139 Milaan

Info en reserveringen op fondazioneprada.org

Joaquin Sorolla

Na haar groot succes in de National Gallery in Londen, strijkt de eerste grote tentoonstelling gewijd aan de Spaanse meester Joaquin Sorolla Y Bastida nu neer in Italië. De schilder legt de stranden van de Middellandse Zee en de personages die ze bevolken vast op doek en verschaft ons zo toegang tot een origineel stukje van de Belle Époque. Sorolla is een kunstenaar die vooruitloopt op de technieken van de fotografie en als geen ander luminositeit in zijn werken integreert. Zijn portretten kennen grote internationale faam en zijn nog tot 26 juni in het Palazzo Reale in Milaan te bezichtigen.

Wanneer? Van 25 februari tot 26 juni 2022

Waar? Palazzo Reale, Piazza del Duomo, 12, 20122 Milaan

Info en reserveringen op palazzorealemilano.it

 

Aldo Rossi

Toonaangevend architect, ontwerper en criticus Aldo Rossi creëerde tijdens zijn carrière talloze meubelstukken, waarvan er veel nog steeds in productie zijn. Hij experimenteerde met vormen en kleuren op het gebied van metaal en hout, marmer en steen, keramiek en porselein, ambachtelijk en industrieel textiel en zelfs plastic materialen. De tentoonstelling in het Museo del Novecento verzamelt meer dan 350 meubelstukken, voorwerpen, prototypes en modellen, schilderijen, tekeningen en studies die Aldo Rossi tussen 1960 en 1997 heeft ontworpen en vervaardigd.

Wanneer? Van 29 april tot 2 oktober 2022

Waar? Museo del Novecento, Piazza del Duomo, 8, 20123 Milaan

Info en reserveringen op museodelnovecento.org

48u in Milaan? Hier vind je het perfecte reisprogramma.

 

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met ENIT.

www.italia.it

LEES OOK:

3 redenen om naar het gloednieuwe core festival in Brussel te gaan 

HOFF presenteert Metro, de nieuwe underground sneakercollectie

All Day All Year: "Topcoat"-verzorging voor een make-over van je huid