5x originele recepten voor de feesten

Geüpdatet op 12 december 2018 door ELLE Partner
5x originele recepten voor de feesten

Geen stressmis of kerstmissers die jaar. Met deze foolproof recepten van Lidl maak je indruk op je gasten zonder uren te kokkerellen.

1/

1. Eetbare kerstboom

Deze kerstboom hoef je straks niet met het grof huisvuil mee te geven. Wedden dat de aantrekkelijke pizzabolletjes in één-twee-drie opgesmikkeld zijn?

Voor  6 personen

  • 2 vellen pizzadeeg
  • 4 el boter
  • 2 el fijngehakt basilicum
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 120 g ananasblokjes uit blik
  • 1 droge worst in blokjes
  • 120 g kaasblokjes
  1. Verwarm de oven voor op 180° C. Rol het pizzadeeg uit. Maak met een ronde uitsteekvorm deegcirkels met een diameter van 3 cm.
  2. Leg op elk deegrondje een blokje kaas, salami of ananas. Plooi tot een balletje en leg alle balletjes in de vorm van een kerstboom op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Smelt de boter en meng er de verse kruiden onder. Breng op smaak met peper en zout. Wrijf hiermee de kerstboom in. Zet 20 minuten in de oven. Serveer meteen.

2/

2. Koekjes voor in de kerstboom

Knibbel, knabbel, knuisje … Van deze eetbare kerstversiering mogen Hans en Grietje met een gerust hart snoepen.

Voor  20 koekjes

  • 250 g bloem
  • 150 g koude boter
  • 100 g suiker
  • 1 ei
  • 2 el hagelslag
  • fijngehakte amandelen
  • 1 tl citroensap
  • 0,25 tl zout
  • peper
  1. Verwarm de oven voor op 175º C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Scheid het ei en zeef 220 g bloem. Voeg het zout, de suiker, de boter, het citroensap en de helft van de eidooier toe. Kneed tot een mooie deegbal. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 4 mm dik. Maak met een uitsteekvormpje deegsterren en steek met een rietje bovenaan een rondje uit de sterren. Leg de koekjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Kluts de overgebleven halve eidooier met het eiwit en bestrijk de koekjes hiermee. Bestrooi de koekjes met de noten en de hagelslag. Zet 20 minuten in de oven.
  3. Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster. Steek door de gaatjes een mooi lintje en hang in de kerstboom.

3/

3. Witloofsoep in eetbaar kommetje

Mooi om te presenteren en handig achteraf: je hoeft geen soepborden af te wassen met deze eetbare kommetjes gemaakt van pistolets.

Voor 4 personen

  • 500 g witloof
  • 50 g grijze garnalen
  • 1/2 preistengel
  • 1 bloemige aardappel
  • 1 l kippenbouillon
  • 100 ml kookroom
  • 1 kleine ui
  • 2 el fijngehakt bieslook
  • 4 witte pistolets
  1. Snij het witloof in stukken en verwijder de harde kern. Snij de ui, de prei en de aardappel in stukjes.
  2. Stoof de ui, de prei en de aardappel in wat boter. Voeg het witloof toe en roerbak even mee. Blus met de kippenbouillon en laat 20 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Mix de soep glad en roer er de room onder. Zet het vuur uit.
  4. Snij de bovenkant van de broodjes en hol ze uit. Giet er de soep in en werk af met de bieslook en de garnalen. Serveer meteen.

4/

4. Gerookte zalm op een stokje

Gezonde lolly’s waar ook de volwassenen met veel plezier van zullen smullen.

Voor  4 personen

  • 400 g gerookte zalm
  • 30 g gemengde noten, fijngehakt
  • 1 avocado
  • 250 g roomkaas
  • 2 el mayonaise
  • 1/2 citroen
  • 2 el fijngehakt bieslook
  • basilicum
  • 1/2 tl cayennepeper
  • peper en zout
  1. Meng 1 el bieslook onder de roomkaas en kruid met peper en zout.
  2. Leg de zalmfilets in twee rijen dakpansgewijs op elkaar. Besmeer de oppervlakte met de roomkaas en rol de twee rijen op. Wikkel in plastic folie en leg 30 minuten in de vriezer.
  3. Doe het vruchtvlees van de avocado samen met de mayonaise, het basilicum, het sap en de geraspte schil van de citroen, een scheutje water, cayennepeper en zout in een blender en mix glad. Schep de saus in een spuitzak en leg in de koelkast.
  4. Haal de zalmrollen uit de vriezer, verwijder het folie en snijd in plakken van 1,5 cm. Steek in elk rondje een stokje. Maak met de avocadosaus een mooie streep over de borden en leg in het midden telkens een zalmlolly. Werk de borden af met toefjes avocadosaus, de gehakte noten, het bieslook en de basilicumblaadjes. Geef er de resterende avocadosaus bij.

5/

5. Zoute chocoladetaartjes met karamel

De combinatie van chocolade en karamel is absoluut onweerstaanbaar. De korrels grofgemalen Himalaya-zout maken deze taartjes helemaal af.

Voor  4 personen

  • 250 g droge koekjes
  • 150 g pure chocolade
  • 190 g boter
  • 200 g suiker
  • 100 ml verse room (35% vet)
  • grofgemalen Himalaya-zout
  1. Smelt 100 g boter in de microgolfoven. Doe de koekjes met de boter in een blender en maal fijn. Verdeel de verkruimelde koekjes over 4 kleine taartvormpjes en duw de bodem en randen goed aan. Zet een uur in de vriezer.
  2. Breng de room met 90 g boter aan de kook. Zet het vuur uit. Doe de suiker met wat water in een steelpan en breng langzaam aan de kook. Giet er het roommengsel al roerend bij zodra de suiker goudbruin wordt. Zet op een zacht vuur en roer nog een 5-tal minuten verder tot de karamel begint in te dikken. Zet het vuur uit, giet in een kom en laat volledig afkoelen.
  3. Smelt de chocolade in de microgolfoven. Vul de taartbodems met de karamel en zet 10 minuten terug in de vriezer. Giet er de gesmolten chocolade over en laat verder in de koelkast opstijven. Haal de taartjes uit de vorm en werk ze af met Himalayazout.

 

Meer receptideeën op www.dekeukenvanlidl.be

Dit artikel kwam tot stand in rechtstreekse samenwerking met Lidl.
www.lidl.be