Luik, de mooiste kerststad

Gepubliceerd op 6 december 2018 door ELLE Partner
Luik, de mooiste kerststad

Met meer dan 2 miljoen bezoekers in de eindejaarsperiode is Luik stilaan uitgegroeid tot een sprookjesachtige kerstbestemming. De Vurige Stede werd niet voor niets uitgeroepen tot Europese kersthoofdstad 2018. Het programma ziet er veelbelovend uit!

Folklore, traditie en eigentijdse statements, cultuur en gedeelde feestvreugde dragen bij tot de algemene sfeer.

Enkele hoogtepunten die je niet wilt missen:

Le Festival des Sapins. De 10 wijken aan de rand van de stad krijgen voor het tweede jaar op rij hun eigen kerstboom van 5 meter hoog, met heel wat animatie en eetkraampjes errond.

De feestverlichting. Als Europese hoofdstad 2018 pakt de Stad Luik uit met prachtige feestverlichting in warme kleuren die niet alleen bij avond maar ook overdag fonkelt in de donkerste periode van het jaar (van 29 november tot 7 januari). Van 13 december tot 6 januari strijkt het 28ste Europees Circusfestival neer in het parc d’Avroy, tot groot jolijt van de liefhebbers.

Kerstmis in de kathedraal, in de Sint-Pauluskathedraal, is een betoverende voorstelling waarin we samen met de Wijzen op zoek gaan naar de ster van de herder. Een dromerige creatie van Luc Petit met dans, circusacts en magie, op meeslepende muziek (tickets tussen € 9 en € 35, van 26 tot 30 december en van 1 tot 2 januari. Boek je tickets hier.).

Zin om de schaatsen aan te binden? Op de kerstijsbaan voor de kathedraal draaien de durvers rondjes op een piste van 500 m2, van 1 december tot 6 januari. Er zijn meer dan 350 paar schaatsen te huur, in alle maten, en de schaatsers blijven beschut tegen weer en wind onder een dak van 1000 m2 (€ 7,50, huur van schaatsen inbegrepen, voor 2 uur). Rondom kun je in een veertigtal chalets terecht voor geschenkjes en lekkers zoals oesters, zalm, escargots, Zwitserse fondue, foie gras, …

Het kerstdorp op de place St-Lambert en place du Marché, van 30 november tot 30 december, is aan zijn 32ste editie toe. Het is het grootste en ook het meest typische kerstdorp van België. Een gehucht op zich, met straten, een postkantoor, een sleepiste … En heel veel hebbedingen om te kopen: decoraties, lekkernijen, ambachtelijke creaties. Meer informatie vind je hier.

Een beetje shoppen hoort er natuurlijk ook bij voor ons, in de winkels in het stadscentrum en de buitenwijken. Op zondag 16 en 23 december zijn de handelszaken uitzonderlijk open, en op 6 december is er een nocturne tot 21 u. in de Carré, net als elke donderdag in het historische hart van de stad.

Met operatie ‘Noël Ardent’ (Vurige kerst) komt de sfeer van kerstmis echt tot leven. Tot 24 december kunnen de Luikenaars warme kleren, cadeautjes, speelgoed en voedingswaren schenken voor behoeftigen. Les Restos du Cœur en de teams van Saint-Vincent de Paul la Cordée zorgen dat alles op de juiste plaats terechtkomt.
Luik is immers ook vrijgevig!

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met De stad van Luik.