Goedkoop én gezond koken op kot doe je zo

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE België
Goedkoop én gezond koken op kot doe je zo

Dacht je te besparen door de hele week bakjes lasagne en frieten te eten? Mis!

Wie niet van plan is om tijdens zijn of haar studententijd tien kilo aan te komen, kan toch beter zelf koken op kot. Niet alleen is het een stuk voedzamer, wij bewijzen dat het ook goedkoop kan zijn. Want geef toe, zo lekker zijn diepvriesmaaltijden écht niet...

1/

Koop in bulk

bulk_studenten_kot_tips_sparen

Nieuw in studentensteden als Gent, Antwerpen en Leuven zijn winkels waar je in bulk en verpakkingvrij kan kopen. Dit wilt zeggen dat je je eigen potje vult met de gewenste hoeveelheid. Zo bespaar je ten eerste afval en heb je ook nooit eten teveel. In Gent vind je bij Ohne en in de Beomarkt een groot aanbod biogroenten en fruit, maar ook rijst, kaas, noten... In Antwerpen is er het gelijkaardige Robuust en in Leuven Content. Pluspunt: deze winkels zijn vaak een stuk goedkoper dan gewone supermarkten.

2/

Kook met vriendinnen

samen koken op kot gezond

Niets leuker dan een diner met je beste vrienden. Wanneer je samen kookt, kan je ten eerste heel wat geld besparen, want je kan de kosten delen. Ook vergeet je dat eten maken een lastig karwei is, want met een wijntje erbij en een gezellige babbel is die maaltijd zo gefikst. Bovendien maak je sneller gezonde keuzes wanneer je niet alleen eet. Een laatste pluspunt: je hebt een stel afwassers ter beschikking.

3/

Eet eens vegetarisch

vegetarisch_koken_kot_student

Wanneer je inkopen doet en even kijkt naar je rekening, zal je merken dat vlees vaak het duurst is (alcohol niet meegerekend). Dus waarom eens geen dag zonder vlees? Je vindt online genoeg inspiratie voor maaltijden die net zo lekker smaken en een stuk goedkoper zijn. Ga alvast van start met deze vegetarische recepten.

4/

Tupperware is je beste vriend

tupperware_studenten_tips_kot

Zelfs al kook je met vriendinnen of koop je kleine hoeveelheden, restjes zijn er bijna altijd. Omdat de koelkastruimte vaak beperkt is op kot, kan je best investeren in goeie potjes van plastic of glas. Zo stapel je al je overschotten netjes op elkaar en is er van verspilling geen sprake. Wanneer je bovendien microgolfbestendige bakjes koopt, kan je de maaltijden snel opwarmen op kot of in de kantine.

5/

Maak een lijstje

lijstje koken op kot

Het is gemakkelijk om de winkel binnen te stappen en te kopen waar je zin in hebt, maar de kans dat je iets vergeet is groot. De kans dat je heel wat ongezonds in je mandje ploft is nog groter. Een lijstje is een must voor gezond en goedkoop boodschappen doen. Zoek recepten op en maak een weekmenu. Zo kan je de koekjesafdeling vermijden en sta je in no time aan de kassa.

6/

Volg de seizoenen

seizoensgroenten_koken_kot_student_tips

'Koken op het ritme van de seizoenen' is niet enkel een trendy begrip in restaurants, het scheelt ook voor je portemonnee. Seizoensfruit en -groenten zijn nu eenmaal heel wat goedkoper. In veel supermarkten staan deze etenswaren bovendien in de aanbieding.  Wie wat hulp kan gebruiken, raadpleegt best een seizoenskalender.

Naast samen koken biedt ook samen studeren heel wat voordelen, je leest hier waarom. Ontdek ook de lekkerste one-pot meals.

(Stagiaire Lore Ginneberge)