One-pot meals: 3 ultra simpele recepten

Geüpdatet op 29 januari 2019 door ELLE België
One-pot meals: 3 ultra simpele recepten

Vind je koken leuk maar afwassen iets minder? Dan zijn one-pot meals iets voor jou! Het idee is simpel: doe al je ingrediënten in één enkele pot of pan en laat rustig sudderen.

Na de one-pan cookie kan je de alles-in-één trend nu ook toepassen voor de hoofdmaaltijd. Groenten, bouillon, vlees, vis, pasta, rijst, of zelfs quinoa: alles kan je op deze manier bereiden, je hoeft alleen maar je creativiteit de vrije loop geven. Toch geen inspiratie? Dit zijn onze drie favoriete recepten (voor telkens vier personen).

1/

1. Spaghetti met kerstomaatjes en basilicum

De one-pot pasta vormt de oorsprong van de trend, populair gemaakt door de keukenkoningin Martha Stewart. De pasta wordt ongekookt toegevoegd aan de rest van de ingrediënten en de saus. Hier vind je het basisrecept, maar je kan uiteraard ook werken met wat je al in de koelkast hebt liggen!

Ingrediënten:

500g spaghetti
500g kerstomaatjes
2 ajuintjes
4 teentjes look
Enkele basilicumblaadjes
2 eetlepels olijfolie
120 cl water
Peper en zout

Bereiding :

Pel de ajuin en de teentjes look en hak ze fijn. Was de basilicumblaadjes en snijd de kerstomaatjes in twee of in vier. Giet het water en de olijfolie in een grote kookpot en voeg alle andere ingrediënten toe.

Breng aan de kook op een hoog vuur en laat ongeveer 15 minuten koken terwijl je regelmatig roert, zodat de pasta niet aan de bodem van de kookpot blijft plakken. Zodra het kookvocht zo goed als volledig verdampt is, kan je opdienen en genieten!

2/

2. Mexicaanse quinoa

Ingrediënten:

180g quinoa
240g groentebouillon
160g maïs
120g tomatenconcentraat
120g rode bonen
1 avocado
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 groene paprika, fijngesneden
1 theelepeltje chilikruiden
1 theelepeltje komijn
1 eetlepel olijfolie
Het sap van één citroen
Enkele blaadjes koriander
Peper en zoet

Bereiding:

Verwarm de olijfolie in een grote pan. Voeg de ajuin en de paprika toe en stoof aan. Voeg vervolgens de quinoa, de groentenbouillon, de bonen, het tomatenconcentraat, de maïs en tenslotte de kruiden toe.

Zet een deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten koken. Wanneer de quinoa klaar is om te serveren voeg je de avocado, het citroencap en de korianderblaadjes toe. Dien onmiddellijk op.

3/

3. Cheesy chicken, broccoli en rijst

Ingrediënten:

500g kipfilet in kleine stukken gesneden
200g rijst (extra long)
120g broccoliroosjes in stukken gesneden
100g kippenbouillon
200g geraspte cheddar
3 eetlepels olijfolie
1 fijngehakte ajuin
2 teentjes knoflook
Peper en zout

Bereiding:

Stoof de ajuin en look aan in olijfolie in een grote pan. Zet je vuur hoog en voeg de kip toe, die op voorhand kruid met peper en zout. Wacht een minuutje en voeg dan de rijst, de bouillon en de broccoli toe. Zet het vuur terug lager, zet een deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten koken. Haal vervolgens de pan van het vuur en giet de kaas over de bereiding. Roer om zodat de kaas smelt. Het enige dat je dan nog moet doen is genieten!

(Stagiaire Astrid Van Wambeke via Elle Belgique)