Dagen zonder vlees: 10 veggie recepten

Geüpdatet op 18 oktober 2017 door ELLE België
Dagen zonder vlees: 10 veggie recepten

dfdhdhd.jpg

Morgen gaan de dagen zonder vlees van start. Duizenden Belgen zeggen daarmee hun vertrouwde stukje vlees vaarwel voor veertig dagen. Afzien? Helemaal niet. Deze kleurrijke vegetarische gerechten zitten boordevol smaak:

1. Pasta met geroosterde rode paprika

Vegan-Roasted-Red-Pepper-Pasta-10-ingredients-super-simple-savory-creamy-and-the-perfect-healthier-weeknight-meal.

Ingrediënten (4 porties):

Voor de pasta:
- 2 rode paprika's
- 2-3 eetlepels olijfolie
- 2 sjalotjes (fijngehakt)
- 4 teentjes knoflook (fijngehakt)
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- rode pepervlokken
- 70 ml ongezoete amandelmelk
- 2 eetlepels voedingsgist
- 1,5 eetlepel maïzena (of een ander verdikkingsmiddel naar keuze)
- 350 gram spaghetti (of een andere deegwaar naar keuze)

Bij het serveren:
- Parmezaanse kaas
- Fijngehakte verse peterselie of basilicum

Hoe bereid je het?

  • Verwarm de over voor op 260 graden celsius. Leg vervolgens de paprika's op een bakplaat en laat ze ongeveer zo'n 25-30 minuten bakken tot ze bedekt zijn met een zwart laagje. (verkoold).
  • Bedek vervolgens de paprika's met folie, en laat ze gedurende vijf minuten stomen. Verwijder de verkoolde schil, de zaden en de stengels.
  • Kook de pasta volgens de gerespecteerde kooktijd. Giet vervolgens af en besprenkel met wat olijfolie. Dek af met een handdoek, en zet alles even opzij.
  • Zet een grote pan op middelhoog vuur en stoof de ui en knoflook aan, vergezeld van 2-3 eetlepels olijfolie. Bak aan tot ze een goudbruine kleur verkrijgen (ongeveer 4-5 minuten). Breng op smaak met een royale snuif zout en peper. Haal het geheel van het vuur, en zet het even apart.
  • Mix de gebakken sjalot, knoflook met de geroosterde paprika, rode pepervlokken, amandelmelk, rode peper, voedingsgist en maïzena. Breng op de smaak met peper en zout.
    Mix tot je een romig geheel verkrijgt. Voeg smaak en kruiden toe naar wens.
  • Eenmaal gemengd, plaats je de saus terug in de pan op een middelhoog vuur om in te dikken. Laat het vervolgens op een laag vuur sudderen.
  • Zodra de saus voldoende is ingedikt (zie foto voor gewenste consistentie), voeg je de pasta toe.
  • Werk af met ( royale hoeveelheden ) parmezaan, rode pepervlokken en vers gehakte peterselie of basilicum.

Recept: minimalistbaker

1/

2) Slaatje van aardbei, avocado en babyspinazie Strawberry-and-Avocado-Spinach-Salad-4Ingrediënten (2 tot 4 porties):

- 250 gram jonge spinazie
- 100 gram aardbeien
- 1 avocado (in blokjes gesneden)
- 120 gram verkruimelde gorgonzola of blauwe kaas (Parmezaan kan ook)
- 40 gram geroosterde amandelen (schijfjes)
- 1/2 rode ui (in dunne plakjes)
Dressing:
- 120 ml avocado-olie (of gewone olijfolie)
- 3 eetlepels appelazijn
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel maanzaad
- een mespuntje gemalen droge mosterd (optioneel)
- zout/peper

Hoe bereid je het?

  • Meng de ingrediënten van de dressing.
  • Gooi alle ingrediënten samen met jouw gewenste hoeveelheid dressing. Dien onmiddellijk op.

Recept: gimmesomeoven.com

2/

3) Kokosnoot-curry soep

Simple-Coconut-Curry-with-Veggies-and-Coconut-Quinoa-minimalist-baker-vegan-glutenfree

Ingrediënten (4 porties) :

Voor de curry:
- 1 eetlepel kokos of olijfolie
- 1 kleine ui (in blokjes gesneden)
- 4 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1 eetlepel verse geraspte gember
- 40 gram broccoliroosjes, of groene paprika (in blokjes gesneden)
- 25 gram wortelen (in blokjes gesneden)
- 50 gram tomaten (in blokjes gesneden)
- 50 gram peultjes
- 1 eetlepel kerriepoeder
- een snuifje cayennepeper of 1 gedroogde rode chili (heel fijn gesneden)
- 2 blikjes light kokosmelk
- zeezout en verse peper
Voor de kokosnoot getinte quinoa:
- 1 blikje light kokosmelk
- 180 gram quinoa, gespoeld in een fijne zeef
- 1 eetlepel agave nectar (optioneel)
Voor het serveren:
vers citroensap, koriander, munt en/of basilicum, rode pepervlokken

Hoe bereid je het?

  • Was de quinoa grondig in een fijne zeef. Rooster gedurende 3 minuten op een matig vuur.
  • Voeg 1 blik kokosmelk en 125 ml water toe. Breng alles aan de kook en laat het een vijftiental minuten sudderen tot het vocht is opgenomen.
  • Verhit ondertussen een grote pan op een matig vuur, en voeg 1 eetlepel kokosolie toe. Voeg vervolgens de ui, knoflook, gember, wortel, broccoli en een snuifje zout en peper toe. Roer regelmatig tot alles zacht is. Ongeveer 5 minuten.
  • Voeg kerriepoeder, cayennepeper (of chili peper), kokosmelk, en eventueel nog wat peper en zout toe. Laat alles zo'n 15 minuten koken.
  • Voeg de peultjes en de tomaten toe in de laatste 5 minuten, zo vermijd je dat ze te gaar worden.
  • Kruid nog extra indien nodig.
  • Serveer over de quinoa met kokosnoot, en garneer met verse citroensap en kruiden.

Recept: minimalistbaker.com

3/

4)Pittige, zoete Aziatische taco's

asian-veggie-taco-2-685x1024

Ingrediënten (3 porties):
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
- 1 theelepel chilisaus
- 1 theelepel gehakte knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 rode ui (gesneden)
- 230 gram champignons gesneden
- 1/2 groene paprika (gesneden)
- 1 groene paprika, gesneden
- 1 kleine courgette, in dikke julienne plakken gesneden
- 15 gehalveerde kerstomaten
- zout/peper
- tortilla's
- Afwerking: koriander, lente-uit, zure-room en sriracha

Hoe bereid je het?

  • Meng in een kleine maatbeker de sojasaus, mirin, sriracha, en gehakte knoflook.
  • Verhit de olijfolie op middelhoog vuur in een pan.
  • Voeg de rode uit toe en bak het voor ongeveer 2 minuten.
  • Voeg daarna de champignons en de groene paprika toe. Laat dat alles twee minuten bakken.
  • Als laatste voeg je de courgette en de kersttomaatjes toe. Bak de hele mengeling twee minuten.
  • Giet het sojasausmengsel over de groenten en roer tot elke groente bedekt is met een laagje saus. Kruid met peper en zout.
  • Indien gewenst, warm je de tortilla's op in de magnetron of in de oven.
  • Serveren: leg de groenten in de tortilla's, werk af met zure room, koriander, lente-uit en de extra sriracha naar smaak.

Recept: neighborfoodblog.com

4/

5)Mediterraanse quinoa met avocado

3mediterranean-quinoa-salad-recipe

Ingrediënten (6 porties)
- 180 gram quinoa, ongekookt
- 1 middelgrote tomaat (fijngesneden)
- 2 Perzische komkommers (fijngehakt)
- 1 middelgrote rode paprika (zonder zaadjes en fijngehakt)
- 1 middelgrote avocado (schild en kern verwijderd, fijngesneden)
- 2 eetlepels rode uit (fijngehakt)
- 15 gram peterselie of koriander (fijngehakt)
- 38 gram feta kaas, verkruimeld
- 10 Kalamata olijven (ontpit en gesneden in twee helften)
- 1 citroen of limoen (sap)
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 eetlepel knoflookpoeder

Hoe bereid je het?

  • Kook de quinoa al dente. 180 gram quinoa en 300 ml water.
    Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur iets lager en laat 10 minuten koken. (Of zie naar de verpakking indien anders)
  • Maak de dressing: met het citroensap (of limoensap) met komijn, zwarte peper en knoflookpoeder.
  • Meng alle ingrediënten in één grote slakom, voeg de dressing toe. Vervolgens ook de quinoa.
  • Serveer koud.

Recept: ifoodreal.com

5/

6) Oreo-pannenkoeken

oreo-cookie-pancakes_3

Ingrediënten:
- 1/2 theelepel appelazijn
- 5 eetlepels melk
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel kokosolie
- 35 gram speltmeel
- 3/4 theelepel bakpoeder
- 1/8 theelepel zout
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 1 eetlepel suiker of 1 eetlepel agave siroop
- 2 verkuimelde oreo koekjes
- 80 gram yoghurt

Hoe bereid je het?

  • Doe de eerste vier ingrediënten in een maatbeker en klopt ze door elkaar. Zet dit even aan de kant.
  • Meng vervolgens de volgende vijf ingrediënten in een kom.
  • Vet een anti-aankleefpan goed in en zet hem op middelhoog vuur. Meng vervolgens de natte en de droge ingrediënten.
  • Het bakken kan beginnen!
  • De topping: meng de laatste twee ingrediënten en smeer dat op de pannenkoeken.

Recept: chocolatecoveredkatie.com

6/

7) Hamburger van zoete aardappel met avocado

sweet-potato-bean-burger13

Ingrediënten (8 porties):
-1 middelgrote zoete aardappel (gebakken en geschild)
- 450 gram gekookte witte bonen (uit blik, uitgelekt en afgespoeld)
- 75 gram witte ui (gesnipperd)
- 2-3 eetlepels tahin
- 3-4 eetlepels appelazijn
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 - 1 theelepel cajun kruiden
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 20 gram voedingsgist (of haverbloem)
- 25 gram groen (fijngehakte boerenkool, spinazie, peterselie)
Toppings: avocado, tomaat, veganaise (of gewoon mayo), hamburgerbroodjes, greens in de pan: 1 eetlepel kokosolie toevoegen.
Optioneel: panko broodkruimels voor extra crunch

Hoe bereid je het?

  • Bak uw zoete aardappel in een oven van 200 graden Celsius voor 40-60 minuten. (Wanneer je niet al te veel tijd hebt, kan je ook de magnetron gebruiken maar in de oven verkrijgen ze wel een betere smaak).
  • Doe de aardappelen en de bonen in een grote mengkom. Plet ze goed met behulp van een stamper. Voeg de ui toe, en blijf pureren. Voeg de overige ingrediënten toe en blijf mengen tot het dik en goed gepureerd is.
  • Tip: spoel je bonen in warm water alvorens je ze toevoegt, het water verwarmt hen waardoor ze makkelijker te pureren zijn.
  • Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
  • Verhit een bakpan op hoog vuur en voeg de kokosolie toe.
  • Maak grote pasteitjes van het hamburgermengsel en leg ze in de pan.
    Bij gebruik van panko: rol de pasteitjes in de panko. Bak 1-3 minuten aan elke kant, tot je een goudbruin korstje verkrijgt.
  • Tip: plaats het hamburgermengsel een half uurtje in de koelkast nog voor je de vormpjes maakt. Dan is is het daarna eens zo makkelijk om ze om te vormen tot pasteitjes. (Het verhoogt dan weer wel de baktijd met een paar minuten)
  • Plaats de pan met de gebakken pasteitjes op een bakplaat en bak ze nog zo'n 10-15 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
  • Snijd al uw hamburger toppings en toast de broodjes. Voeg veganistische mayo of pittige mosterd toe. Serveer warm.
  • Bewaar je restjes in de koelkast voor maximaal één dag, of in de vriezer voor een paar weken.
    Om op te warmen: warm de oven voor op 200 graden Celsius, leg de hamburgers ongeveer 12 minuten in de oven (afhankelijk van de dikte van de burger iets langer of korter).

Recept: kblo.lunchboxbunch.com

7/

8) Pad Thai (zonder noedels)

no-noodle-pad-thai-recipe-5

Ingrediënten (3 porties):
- 340 gram daikon radijs (geschild)
- 4 middelgrote wortelen (geschild)
- 226 gram courgette
- 230 gram taugé
- 4 groene uien (fijn gesneden)
- 400 gram tofu (goed laten uitlekken)
- een kleine handvol korianderblaadjes, gehakt (+houd een beetje apart voor het serveren)
- 2 eetlepels sesamzaad, bij voorkeur zwart ( + houd een beetje apart voor het serveren)
- 1 limoen (voor het serveren)
Pindasaus:
125 gram pindakaas of amandelboter
59 ml limoensap
2 eetlepels tamari of andere sojasaus
2 eetlepels honing
2 theelepels vers geraspte gembe
1 snuifje rode peper vlokken
3 eetlepels water (om te verdunnen)

Hoe bereid je het?

  • Gebruik een julienne dunschiller, een mandoline of een simpele dunschiller om de noedels te maken uit de radijs, wortelen en courgettes. Breng de groentennoodles in een grote serveerschaal, en voeg de taugé, de ui, gehakte koriander en het sesamzaad toe.
  • Snijd de tofu in gelijke stukken, voeg ze vervolgens toe aan de rest van je mengsel.
  • De saus: zwaai in een kleine kom alle ingrediënten samen tot de saus glad en romig is (zie voor ingrediënten bovenaan). Proef en breng op smaak indien nodig.
  • Voeg de saus en de tofu aan je groentennoodles toe. Gebruik je handen om alles voorzichtig om te gooien, tot de dressing mooi verdeeld is.
  • Serveer Pad Thai met een schijfje limoen, sesamzaad en een snuifje extra gehakte koriander.

Recept: cookieandkate.com

8/

9) Gepaneerde tomaat met mozzarella

stuffedtoms1_wm

Ingrediënten:
- 6 romatomaten (zonder velletje)
- 1 bol mozarella (in blokjes gesneden)
- 8-10 grote verse basilicumblaadjes (grof gehakt)
- Meel (genoeg om te bedekken)
- 2 eieren
- Broodkruim panko (genoeg om te bestrooien)
- canola, plantaardige olie (genoeg om te bakken)
- zout/peper

Hoe bereid je het?

  • Giet genoeg olie (een paar centimeter) in een diepe pan, en verhit tot 180 graden Celsius. (Een frituurketel kan je ook gebruiken)
  • Verwijder het vel van de tomaten door ze te blancheren in heet water. (eerst met een scherp mes een kruisje in het velletje snijden.)
  • Eens de tomaten van hun velletjes verlost zijn, hol je de tomaten uit. Kruid met peper en zout.
  • Leg wat gehakte basilicum in de onderkant van de tomaat. Vervolgens vul je de tomaat met mozzarella blokjes.
  • Zet alles klaar om te paneren: drie borden: één met bloem, de losgeklopte eieren, en het paneermeel of de panko. Haal de gevulde tomaat door de bloem, dan door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel of de panko. Ga door tot je alle stuks hebt gepaneerd.
  • Bak vervolgens de gepaneerde tomaten in de hete olie tot ze goudbruin kleuren aan alle kanten. Eens gebakken, leg je ze op een vel keukenpapier om zo het overtollige olie te absorberen. Afwerken doe je met een scheutje olijfolie en extra basilicum.

Recept: bellalimento.com

9/

10) Aardappelgratin met spinazie en fetakaas

enhanced-26742-1409322558-12

Ingrediënten (6 personen):
- Boter, op kamertemperatuur (voor ovenschaal)
- 5-6 middelgrote aardappelen, gewassen en geschild
- 300 gram verse babyspinazie, gewassen en uitgelekt
- 75 gram feta kaas
- 480 ml slagroom
- 3 eieren
- zout en peper naar smaak

Hoe bereid je het?

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Wrijf een 13x9 schaal in met boter.
  • Leg de helft van de aardappelschijfjes in de schaal, ze moeten elkaar lichtjes overlappen.
  • Verdeel de spinazie over de schijfjes.
  • Leg vervolgens de gekruimelde feta kaas over de spinazie.
  • Verdeel de rest van de aardappelschijfjes.
  • Meng in een aparte kom de zware room, eieren en zout en peper.
  • Giet het roommengsel in de schaal, tot de aardappelen onder staan. Dek af met folie.
  • Bak gedurende 40 minuten, of tot de aardappelen gaar zijn (prik met een vork in de aardappel om te controleren)
  • Verwijder de folie, en laat de ovenschotel bakken tot je korstvorming ziet.

 Recept: diethood.com

(Stagiaire Maxime Aerts)