5 voordelen van samen studeren

Gepubliceerd op 14 juni 2017 door Laure Vandendaele
5 voordelen van samen studeren

Alleen is maar alleen, ook als je moet studeren. Steeds meer studenten kiezen er dan ook voor om in groep te blokken. Gedeeld leed is halve smart, weet u wel.

Het is juni en dat betekent: bijna zomer! Maar helaas ook: intensieve studeersessies en examens. Ram jij alle kennis in je eentje in je hoofd of kies je er voor om – zoals steeds meer Vlaamse studenten – in groep te blokken?  “Zowat de helft van de studenten studeert alleen, de andere helft studeert soms samen met anderen op kot, bij vrienden, in de bib of in andere blokpunten”, zegt Griet Speeckaert, coördinator Teleblok bij CM Landsbond. “Vooral kotstudenten blijven liever niet alleen op kot.

Uit cijfers van Teleblok blijkt dat 70 procent van de studenten zich minder alleen voelt door samen te studeren, 63 procent vindt dat er meer sociale controle is in blokpunten en 57 procent geeft aan dat ze zich in groep gemakkelijker kunnen ontspannen.

Ben jij al lid van een studeerclubje? 5 redenen waarom je er nog vandaag eentje moet oprichten. En vergeet deze blokessentials zeker niet mee te nemen.

1.    Sociale controle

“Collectief studeren geeft structuur en sociale controle”, zegt ook Britt Van de Velde, studentenpsycholoog aan de Ugent. “Deze regelmaat geeft rust en een beter concentratievermogen. Door samen te studeren voelen studenten zich bovendien opgevangen door een netwerk in een examenperiode die emotioneel best zwaar kan zijn.

1/

2.    Hulplijn

Wanneer je in groep studeert, en al zeker met studenten die voor hetzelfde vak blokken, is er steeds iemand die je kan helpen als je iets niet begrijpt of vastzit. Maar ook jij kan anderen helpen. Wanneer je iets uitlegt aan een ander worden er in je hersenen allemaal nieuwe connecties gemaakt voor deze informatie, dit zorgt ervoor dat ook jij de materie beter kan onthouden.

2/

3.    Motivatie

Als je alleen aan je bureau zit is de verleiding om naar nutteloze websites te surfen, emails of Facebook te checken vaak enorm groot. Zie je dat je blokgenoten flink aan het werk zijn, ben je geneigd hetzelfde te doen waardoor de motivatie om de laatste twintig pagina’s erdoor te rammen enkel vergroot.

3/

4.   Voorkom uitstelgedrag

"Nog even die ene aflevering afkijken en dan begin ik", zegt de eeuwige uitsteller. Discipline is bij eenzame student vaak ver te zoeken. Wie in een groepje studeert spreekt op een bepaalde plek en op een bepaald uur af waardoor uitstellen onmogelijk wordt. Studeren zal je! Het nieuwe seizoen van ‘Orange is the new black’ staat ook na je examens nog op Netflix.

4/

5. Gezellig

Examens zijn rot, daar is iedereen het over eens. Door in groep te studeren is er altijd wel iemand in de buurt om je een hart onder de riem te steken wanneer je het even niet meer zien zitten. Jij kan op jouw beurt een studievriend opbeuren wanneer die het moeilijk heeft. Ergens heeft het wel iets gezellig, zo samen afzien. En wanneer al die ellende eind juni achter de rug is, kan er weer gewoon samen gefeest worden. Samen studeren is immers als een huwelijk, jullie zijn er voor elkaar in goede en in kwade dagen.

5/

Tips om beter in groep te studeren:

  • spreek steeds af op een vast moment en kies een vaste locatie
  • maak op voorhand eens schema en hou je eraan
  • maak duidelijke afspraken over het koffie- en lunchpauzes, ook leef ze na
  • wees niet die ongeconcentreerde eikel die het voor iedereen verpest