Deze tien ‘healthy foods’ zijn verrassend ongezond

Gepubliceerd op 22 februari 2018 door Maxine Detaellenaere
Deze tien ‘healthy foods’ zijn verrassend ongezond

Denk je dat je supergezond bezig bent, maar gaat je weegschaal niet akkoord? Misschien zitten er dan wel verborgen dikmakers in je healthy eetpatroon.

Wij namen onze gezonde gerechtjes onder de loep en ontdekten dat sommige keuzes helemaal niet zo slank voor de lijn blijken te zijn.

1/ Sushi

Sushi lijkt een lekkere en verstandige keuze want vis is gezonder dan rood vlees en ook zeewier en groentjes zijn goed. Maar dit Japanse gerecht kent ook heel wat gefrituurde variëteiten of bereidingen met mayonaise of roomkaas. Bovendien bevat sojasaus heel wat sodium en is witte rijst niet bepaald caloriearm. Kies daarom voor sushi met volkorenrijst, veel groentjes en laat de saus aan de kant.

gezond, ongezond, eten, voedsel, dieet, slank, vermageren, healthy, sushi

1/

2/ Muesli en granola

Heb je jaren geleden je dagelijkse portie Frosties ingeruild voor een gezonder kommetje muesli? Controleer dan toch even het aantal suikers op de verpakking. De basis van dit soort ontbijt - havermout, noten en zaden - is zeker goed voor je. De boosdoeners zijn toegevoegde zoetstoffen. Honing wordt namelijk vaak verhit, waardoor het te vergelijken valt met kristalsuiker. Agavesiroop bevat dan weer fructose, die de lever belast.

gezond, ongezond, eten, voedsel, dieet, slank, vermageren, healthy, granola

2/

3/ Proteïnereep

Proteïnerepen lijken een ideale oplossing wanneer je niet veel tijd hebt om te eten, maar het toch gezond wil houden. Daarenboven goochelen marketeers vaak met woorden als 'glutenvrij', '100% natuurlijk' of 'organic'. Helaas bevatten zo'n repen vaak heel wat suikers en vetten. Bovendien kan je veel meer proteïnes en calorieën binnenkrijgen dan je lichaam eigenlijk nodig heeft.

gezond, ongezond, eten, voedsel, dieet, slank, vermageren, healthy, proteinereep

3/

4/ Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is sowieso beter dan een snoepreep, maar toch eet je er best niet te veel van. Er zitten wel evenveel mineralen, vitamines en vezels in als in vers fruit, maar je krijgt ook een geconcentreerde hoeveelheid calorieën en suikers binnen. Kies dus als je kan voor vers fruit.

gezond, ongezond, eten, voedsel, dieet, slank, vermageren, healthy, gedroogd fruit

4/

5/ Fruitsap

Je kan je dagelijkse portie fruit niet afvinken met een glas fruitsap. Geperst fruit bevat namelijk niet de vezels en voedingsstoffen die je in gewoon fruit vindt, zeker bij soorten met een eetbare schil zoals appels en druiven.

gezond, ongezond, eten, voedsel, dieet, slank, vermageren, healthy, fruitsap

5/

6/ Salades

Ook al vraag je je dressing apart, toch kunnen salades echte caloriebommetjes zijn. Vermijd kazen, sauzen of croutons wanneer je het gezond wil houden. Citroensap of wat balsamicoazijn kunnen ook prima dienen als smaakmakers, zonder de suikers of vetten van een dressing.

gezond, ongezond, eten, voedsel, dieet, slank, vermageren, healthy, salade

6/

7/ Vitaminewaters

Kleurrijke waters met toegevoegde vitamines en mineralen lijken dan wel gezond, vaak zijn ze het helemaal niet. Meestal voegen producenten namelijk heel wat suiker aan de drankjes toe. Daarenboven zijn de toegevoegde voedingsstoffen helemaal niet nodig wanneer je een normaal voedingspatroon hebt.

gezond, ongezond, eten, voedsel, dieet, slank, vermageren, healthy, vitaminewater

7/

8/ Detox-producten

Even een detoxkuurtje doen klinkt als de perfecte oplossing na een bourgondische periode vol snoepgoed of alcoholische dranken, maar helaas bestaat zo'n wondermiddel niet. En dat is ook helemaal niet nodig, want als je lichaam op een normale manier werkt, zorgt je lever ervoor dat alle toxische stoffen uit je lichaam verdwijnen, ook al maakte je het te bont. Bovendien kan extreem detoxen, bijvoorbeeld wanneer je enkel thee of sappen drinkt, leiden tot een gebrek aan voedingsstoffen.

gezond, ongezond, eten, voedsel, dieet, slank, vermageren, healthy, detox, thee

8/

9/ Yoghurtijs

Wil je overtollige kilo's vermijden door je bolletje stracciatellaijs te vervangen door een frozen yoghurt? Think again. Yoghurtijs bevat vaak heel wat suiker en room. Daarenboven laten mensen zich vaker verleiden tot extra - erg calorierijke - toppings, omdat ze ervan uitgaan dat frozen yoghurt sowieso gezond is.

gezond, ongezond, eten, voedsel, dieet, slank, vermageren, healthy, yoghurtijs

9/

10/ Smoothie

Smoothies bevatten vaak geperst fruit, dat wel fruitsuikers bevat, maar de vitamines in gewoon fruit ontbeert. Bovendien verdwijnen bij het blenden van fruit ook heel wat vezels, die je juist een verzadigd gevoel geven. Best gewoon in een appel of een wortel bijten dus.

Pssst: Ben je geïnteresseerd in een healthy eetpatroon? Probeer dan deze gezonde ontbijtjes, snacks en desserts.

gezond, ongezond, eten, voedsel, dieet, slank, vermageren, healthy, smoothie