Een weekend in Knokke: acht adresjes die je niet mag missen

Geüpdatet op 4 oktober 2017 door ELLE Partner
Een weekend in Knokke: acht adresjes die je niet mag missen

Knokke-Heist blijft een vaste waarde als het op ontspanning aan de Belgische kust aankomt. Wij zakten een weekend naar de badstad af en (her)ontdekten deze nieuwe en minder nieuwe adresjes: 

B&B HAPPINESST

my_knokke_heist_happ

De dag begint bij Happinesst, een charmante bed & breakfast op een boogscheut van de dijk. Bezielers Brigitte en Stefaan baatten hun hele leven een succesvol hotel in de buurt van Brussel uit, maar besloten het enkele jaren geleden rustiger aan te pakken. Volledig stoppen was echter nooit een optie voor deze bezige bijtjes en dus zag Happinesst het levenslicht. Sinds twee jaar kunnen achttien gasten er ondertussen terecht in zes kamers en één suite. Het gezellige pand werd in de jaren vijftig in de toenmalige stijl gebouwd door een Brusselse apothekersfamilie, waarna het tot hotel werd omgevormd en uiteindelijk opnieuw wat huiselijkheid kende met dank aan de bed & breakfast formule.

Typerend aan de inrichting is de verzameling kunst aan de muren. De uitbaters zijn kunstverzamelaars, dat liep al een tijdje in de familie en Brigitte werkte voor haar huwelijk in de kunst. Pronkstuk: in de eetkamer hangt een stuk van Claude Rahir; een mozaïek die ooit geselecteerd werd voor de vredesweg van Ravenna. Verder heeft elke kamer haar eigen kleur. Leuk extraatje: in de ontbijtzaal krijg je via een origineel scherm de indruk live op het strand te eten, een ontspannende ervaring! Wij ploften in diezelfde ruimte neer voor een fris ontbijtje -reken eitjes, vers fruitsap, fruitsalade en tomaat/mozarella om de dag stevig in te zetten!    

1/

ZOUTE AVENUE

my_knokke_heist_zoute_avenue

Bij Zoute Avenue hebben ze begrepen dat een kappersbezoekje ook een moment van pure ontspanning moet zijn: de massagestoelen waarin je mag neerploffen voor een wasbeurt zijn he-mels! Kapper Yves Vanhullebus leerde de knepen van het vak onder andere bij Vidal Sassoon in Londen en opende een klein jaar geleden dit fijne salon op de Dumortierlaan. De reden waarom zijn zaak quasi altijd volloopt? Een grote expertise en aanbod wat haarkleuringen betreft. Een balayage, ombré, discrete highlights of knotsgekke rainbow lokken: alles is er mogelijk. Er wordt met vier verschillende soorten haarverf gewerkt, onder andere van l’Oreal Colorful, waaronder ook speciale producten voor hypergevoelige (hoofd)huiden en anti-aging werking. Verder werkt het salon ook met ultieme ELLE favoriet Moroccan Oil, Kerastase,  Sebastian en American Crew (gespecialiseerde verzorgingsproducten voor mannen).

Wat Yves verder nog typeert? Hij knipt je lokken droog: “Het grote voordeel is dat je als kapper beter zicht hebt op de natuurlijke vorm en beweging van iemands lokken. Vooral bij fijn haar of juist bij een heel volle haardos kom je wel eens bedrogen uit als je nat werkt. Ik werk op de vorm van iemands gelaat -niet iedereen heeft hetzelfde kapsel nodig- en dan is het van groot belang ook de vorm van diens kapsel goed te kunnen meten.”

Last but not least: Zoute Avenue verkoopt een leuk assortiment aan juwelen en brengt haar eigen lijn geurkaarsen uit. Zen gehalte: torenhoog!

2/

JUST JULIA

my_knokke_heist_just_julia

Charlotte De Busser, het brein achter Just Julia, begon ooit als webshop voor juwelen, maar is ondertussen uitgebreid naar een ruim aanbod mode en gadgets. De webshop werd een kleine drie jaar geleden uitgebreid met een eigen winkel in Knokke en die is nog steeds onze favoriet. Enkele vragen:

Hoe stel je het aanbod in de winkel samen? Ik ontdek heel veel labels via Instagram, zo bijvoorbeeld de wetsuits van Cynthia Rowley: ik ben de enige in Europa die ze verkoopt. Ook beurzen zijn een goede bron, in tegenstelling tot veel andere Belgen probeer ik veel buitenlandse beurzen te bezoeken. Ik ga ook niet enkel naar Parijs, maar ook naar New York en Tokio. Het concept is nieuwe, onbekende merkjes op te sporen en te koop te kunnen bieden.

Is het gemakkelijk om zo’n klein, onbekend merk in België te laten verdelen? Vaak is het een hele rompslomp met de douane en hebben die kleine spelers zelf weinig middelen om de logistiek te regelen. De transportkosten zijn dan integraal voor mij, maar anderzijds heb je dan wel een stuk dat nergens anders te koop is.

Wat zijn je meest recente ontdekkingen? Nieuwkomers in het Just Julia aanbod zijn Anine Bing en Magali Pascal. Die beginnen in België door te breken, maar nog heel veel mensen kennen ze niet. Magali Pascal is een heel fris en vrolijk merk uit Bali, ik vind het echt mooi.

Wat zijn de key items voor deze zomer? Kanten beha’s zijn fantastisch, een origineel surfpak zoals dit van Cynthia Rowley en de Stutterheim regenjas blijft een gegarandeerde succesfactor. Verder is er ook een leuk merkje uit New York, Clare V, dat “bar à huitres” sweatshirts maakt. Wij hebben er de exclusiviteit op binnen Europa, dus het is wel de moeite.

Zijn er verder nog nieuwigheden dit seizoen? Het blijft een mix van mooi design en leuke gadgets aan een betaalbare prijs. Verschil is dat ik dit seizoen heb ingezet op het boekenaanbod, er is een hele grote selectie van verspreid over de hele winkel.

ELLE ontdekking van de dag? De originele geurkaarsen van Maison La Bougie, die onder andere het aroma van luchtmatrassen, chloor en zonnecrème verspreiden: vakantiegevoel verzekerd!

3/

JACKIE JANE

my_knokke_heist_jackiejane

Nanouk De Cauwer, bekend van het streetwear label Nanouk, baat deze zomer opnieuw de pop-up Jackie Jane uit in de Lippenslaan. De kans is groot dat het modeparadijsje na de zomer evolueert naar een permanente shop. Enkele vragen aan de sympathieke modefreak:

Wat is het concept achter Jackie Jane eigenlijk? Jackie Jane is een concept store die jonge designers een kans wil geven, maar daarnaast is er ook plaats voor meer gevestigde waarden.

Hoe stel je het aanbod samen? Ik moet een klik met de mensen achter het product hebben en kies daarnaast ook dingen die ik vooral zelf leuk vind. Zo is er bijvoorbeeld Love Sundaily, een nieuw Belgisch merk dat fancy en comfy homewear aanbiedt. Er is ook Fox Factor, een plus size denimlabel: heel erg kwalitatief!

Wat zijn voor jou de key items voor komende zomer? Een leuk quote shirt van #Nanouk en een shortje van One Teaspoon: die kan je overal mee combineren!

Wat is er nieuw vergeleken met je vroegere pop-ups? De Bites By Dre saladbar, die tijdens het weekend en in de vakantie open zal zijn -daarbuiten kan je take-away doen. We baten die uit in samenwerking met Tao en Taittinger, deze zomer komt er ook een groter terras bij kijken aan de straatkant.

Heb je recent nog leuke labels ontdekt? Godert Me is opgericht door een Amsterdamse fotografe die pins ontwerpt. Bij onze Noorderburen loopt iedereen er wild voor: Doutzen Kroes en Wendy Van Dijk werden er reeds mee gespot. Het wordt daar in bijna elke grote concept store, zoals Banksy, verkocht, wij zijn de eersten die het in België verdelen. Ik heb het via Instagram ontdekt, net als de meeste labels die ik verdeel.

Welke labels je hier onder andere shopt? #Nanouk, Boxy’s, Dark, Wesound, Sunglass Avenue, One Teaspoon, My Barefootisland, P’tit Chou, Love Sundaily, Drawn By Mommy, Fox Factor, Cycleur de Luxe, Godert Me, Patrick 1982, Mimo.

4/

BONJOUR

my_knokke_heist_bonjour

Een stad heeft nooit genoeg leuke lunchadresjes en Knokke is sinds kort een toppertje rijker: Bonjour opende net voor het zomerseizoen en kan nu al op diehard fans rekenen. Je kan er terecht voor een heerlijk ontbijt, verkwikkende lunch of gezellig vieruurtje -de tent sluit om half zes ’s avonds. Daarnaast kan je ook op take-away rekenen. De menukaart? Simpele, maar heerlijke kost! Je krijgt de keuze tussen verschillende soorten soepen, quiches, wraps en zoete taarten. De homemade limonades doen je al vanop afstand watertanden en de eenvoudige, maar oergezellige inrichting lokt instagenieke hipsters als bijen op honing. Fotogeniek brunchen met de girls? Rep je naar dit adres!

5/

COULEUR LOCALE

my_knokke_heist_couleur_locale

Schattenjagers moeten bij Couleur Locale zijn, het interieurconcept van Hendrik Jacobs en Ruth Walleyn. Het Belgische koppel is dol op reizen en selecteert in het buitenland een eclectisch aanbod interieurspullen en meubels. Keramiek uit Marokko, gebruiksvoorwerpen van de Touareg, Kenyaanse tassen uit gerecycleerde zeilen. De aangeboden labels zal je ook niet snel op grote schaal vinden, de meeste stukken komen uit afgelegen gebieden en zijn van de hand van onbekende vakmannen, goed voor een uniek gevoel. Couleur Locale bestaat in Knokke uit twee vestigingen, beiden op de Lippenslaan: één die op grotere meubels focust en één met aandacht voor kleine fijne hebbedingen.

Rode draad doorheen het aanbod? Het globetrotter gevoel! Of zoals de bezielers het zelf verwoorden: “De winkel is een mix van vintage & design uit de hele wereld en staat voor globetrotting inspiration for your home.

ELLE favoriet? Onmogelijk een keuze te maken, eigenlijk willen wij gewoon spontaan een huis kopen om het te kunnen volstouwen met al het moois uit de winkels. Ons oog viel wel op het boek Before They Pass Away, een fotografische reis langs de meest geïsoleerde gemeenschappen op aarde. Bedoeling van fotograaf Jimmy Nelson is hun eeuwenoude tradities voor  het nageslacht vast te leggen. Het boek zorgt voor controverse omdat de realiteit té mooi wordt voorgesteld, anderzijds regent het ook lof voor de prachtige beeldspraak ervan -hoe dan ook: het inkijken waard!

6/

SURFING, THE CULT OF COOL

my_knokke_heist_surfing_expo

Aan zee kan je net zo goed cultuur als frisse zeelucht opsnuiven. In Cultuurcentrum Scharpoord kan je van 25 maart tot 28 mei terecht voor een interactieve expo over de coolste zeesport ooit uitgevonden. Wij doken de leerrijke gangpaden in en ontdekten deze leuke weetjes over surfen:

  • Surfen was oorspronkelijk een koningensport! Al in de 18de eeuw brachten verstomde Britse ontdekkingsreizigers rapport uit over Polynesische stamhoofden die met houten planken de golven trotseerden. Een hobby die enkel voor de hogere klassen van Hawaï, Fiji en co was weggelegd, aangezien je een legertje slaven nodig had om de loodzware planken, gesneden uit heilige bomen, naar het water te dragen en voorbij de woeste branding te peddelen.
  • Wist je dat Jack O'Neill, grondlegger van het naar hem vernoemde surflabel, de uitvinder van de wetsuit is? De man wilde het hele jaar door kunnen surfen en ontwierp in 1952 een pak dat hem lekker warm zou houden in het water. Waar hij het idee vandaan haalde? Van de neoprenen vloeren in vliegtuigen... Hoe dan ook: het lukte en doorwinterde surfers hoefden niet langer met in olie gedrenkte sweaters (!) de zee in om niet te bevriezen.
  • Adrenalinejunk? De gevaarlijkste -maar meteen ook coolste- golven ter wereld vind je in Tasmanië (Shipsterns Bluff), Portugal (Nazare), Tahiti (Teahupoo), Hawaii (Pipeline) en California (Mavericks).
  • Wist je dat The Beach Boys ooit naar Knokke afzakten voor een legendarisch concert? Dat gebeurde in 1986 tijdens het windsurf festival. Voor meer dan 15,000 enthousiaste fans gaven ze het beste van zichzelf. Toeval of niet, die dag stonden er na afloop van het concert prachtige golven ter hoogte van het gigantische podium. Lokale surfers maakten er meteen gretig gebruik van. Nu nog beschouwen vele locals de plaats van het optreden als heilige surfgrond, pittig detail: op exact dezelfde plek staat vandaag het bekende Surfers Paradise!

7/

PURA VIDA

my_knokke_heist_pura_vida

Shoppen in Knokke betekent dat je na een uitputtende winkelslag lekker kan uitpuffen op het strand. Dat doen we in de Pura Vida strandbar, amper twee jaar oud en nu al een grote favoriet onder locals én toeristen. Frederik en Sophie erfden het stukje strand van haar grootmoeder Sonja, die er een halve eeuw lang badgasten ontving, en gaven het een make-over in onvervalste Costa Rica stijl. “Pura vida” is een beetje de officiële filosofie van dat land en vertaalt zich in gezellige zithoekjes, exotische cocktails en een gigantische feel good vibe. Wie de bamboekaart -duurzame materialen, je kan er niet meer omheen- bij de hand neemt, zal een hartverscheurende keuze moeten maken uit het gigantische aanbod cocktails en mocktails. Pura Vida werkt in de samenstelling ervan nauw samen met het welbekende The Pharmacy en maakt alles zelf: de siropen worden zelf gebrouwen met verse kruiden, de bitters zijn homemade, de dranken worden zelf geïnfuseerd en enkel de beste premium spirits en verse sappen vinden hun weg naar de cocktailshaker van het huis. Leuk extraatje: je kan een sharing cocktail bestellen en krijgt dan een gigantische kan op je bord, te verdelen onder zoveel mogelijk vrienden.

ELLE favoriet: de BCBG mocktail die je later op de dag ook voor spontane miskopen behoedt… Nieuwsgierig? Op zondag 28 mei kan je er heerlijk cocktails sippen voor de grote seizoensopening; mis het vooral niet!