Dit zijn de beste urban farms van Brussel

Geüpdatet op 4 oktober 2017 door ELLE België
Dit zijn de beste urban farms van Brussel

De wereldbevolking blijft groeien, terwijl de landbouwruimte steeds meer afneemt. Brussel wil hier op inspelen door zelf aan landbouwproductie te doen. 

Volgens een rapport van het WWF zal de wereldbevolking in 2030 twee (!) planeten nodig hebben om iedereen te kunnen onderhouden. Er is geen voedselzekerheid meer. Nadat verschillende organisaties aan de alarmbel trokken vonden sommige steden dat het tijd was om hier iets aan te doen.

Urban farms?

Letterlijk: een boerderij in de stad. Denk aan daken waarop men groenten en fruit kweekt, tuinen die worden omgetoverd in boomgaarden enzovoort. Landbouw in de stad is de toekomst. Welke urban farms in Brussel zijn écht de moeite waard om te bezoeken? Wij lijsten ze voor je op.

Maak kennis met de stedelijke boeren in Brussel >

1/

Champignons de Bruxelles

urban farms in Brussel die een bezoekje waard zijn: Champions De Bruxelles

Wanneer er Belgisch bier gebrouwd wordt gaan er veel producten verloren. Sevan Holemans en Hadrien Velge wouden iets doen tegen die verspilling.  Ze bedachten een systeem waarbij ze de resten van bierbrouwen kunnen gebruiken als voedingsgrond voor het cultiveren van champignons. Ze hebben de grotten van Kuregem omgebouwd tot een reusachtige champignonkwekerij. Je kan er terecht voor allerlei soorten Japanse shiitakes.

Adres: Rue Ropsy Chaudron 24, 1070 - Brussel.

2/

Little Food

urban farms in Brussel die een bezoekje waard zijn: Little Food

Raphaël Dupriez en Maïté Mercier zijn er van overtuigd dat krekels de oplossing zijn om de wereldbevolking te voeden. Ze serveren dan ook enkel... krekels! Die ze zelf gekweekt hebben, uiteraard. Bij Little Food kan je terecht voor krekelchips (net grills!), krekels gehuld in chocolade en zoveel meer. De twee zijn steeds bezig met het bedenken van nieuwe gerechten rond de insecten. Krekels zijn ook nog eens gezond: ze zitten vol eiwitten en vitamines! Wie durft?

Adres: Rue Fernand Bernier 15, 1000 - Brussel.

3/

La Ferme Urbaine

urban farms in Brussel die een bezoekje waard zijn: la ferme urbaine

La Ferme Urbaine is gelegen in de buurt van de Koninklijke serres in Laken. Deze stadsboerderij produceert enkel seizoensgebonden groenten en fruit dat de biodiversiteit in de landbouw bevordert. Vanaf dit jaar kan je er ook drie cursussen volgen. Je kan er leren hoe je voor aromatische en medicinale planten moet zorgen, hoe je een biologische stadstuin kan aanleggen en tenslotte hoe je een gediversifieerde tuin kan onderhouden.

Adres: de boerderij bevindt zich op het terrein van de  « bergerie » in de Valei van Maria, Marïenborre, 1120 - Neder Over Heembeek.

Pssst! Nog meer hotspots in Brussel? Hier vind je de beste matcha latte en bakkers in onze hoofdstad.

(Maaike Geys via ELLE Belgique, Audrey Depuydt)