Dit zijn de 10 lekkerste bakkers van Gent

Geüpdatet op 27 juli 2023 door ELLE België
Dit zijn de 10 lekkerste bakkers van Gent

Goed nieuws, brood valt niet langer onder de categorie van ‘guilty pleasures’. Je mag gerust genieten van je boterham, want een goed volkoren brood bevat heel wat gezonde voedingsstoffen.

Waarom?

  • Brood (vooral dan volkorenbrood) is een bron aan vezels die ervoor zorgen dat het vetgehalte in het bloed verlaagt.
  • Verder bevat brood bovendien meervoudige koolhydraten, die traag worden opgenomen en een snelle piek in de bloedsuikerspiegel vermijden.
  • Om maar te zwijgen over de vitaminen, mineralen en zouten die je zou mislopen door brood uit je dieet te schrappen...

Nu enkel nog een bakker vinden die de kunst van het bakken onder de knie heeft. Zo zijn er in Gent gelukkig nog een genoeg. Ziehier onze favorieten:

(Pssst: hier zijn de beste bakkers van Brussel en die van Antwerpen!)

1. De Superette

gent bakkers superette
de Superette

Kobe Desramaults heeft niet alleen de look van een authentieke ambachtsman, hij is ook echt gedreven door authenticiteit. Naast zijn Chambre Separée runt hij de Superette, waar de houtoven centraal staat.

Hier worden ambachtelijk zuurdesembroden, croissants en viennoiserie gebakken volgens de kneepjes van het vak. Je kan ze ter plaatse in het gezellige etablissement opeten of meenemen.

Adres: Guldenspoorstraat 29, 9000 Gent

2. Himschoot

himschoot gent
Bakkerij Himschoot

Al sinds 1880 brandt de oven van Bakkerij Himschoot. Daarmee is dit niet alleen de oudste bakkerij van Gent, maar ook één van de oudste bakkers van België. Het atelier bevindt zich nog steeds in de 17e eeuwse kelder en het winkeltje zelf is piepklein, maar ademt nostalgie uit elke kier. De rekken zijn tot aan het plafond volgestapeld met heerlijke traditionele broden en gebak. Ook het Harry Potter-gehalte reikt tot aan het plafond.

Adres: Groentenmarkt 1, 9000 Gent

3. Bloch Foodtruck

gent-bakker-brood-bloch-foodtruck
Bloch Foodtruck

De legendarische patisserie Bloch is niet meer, maar de Joodse bakkerij met het heerlijke gebak leeft wel verder in de herinnering van elke Gentenaar. Die sprongen waarschijnlijk een gat in de lucht toen de Bloch Foodtruck opdook. In het kleine karretje vind je de overheerlijke broden en gebak van de bakkerij van weleer.

4. Bloch workshops

gent bakker brood bloch workshop
Bloch

Bloch deelt de recepten van hun specialiteiten en van de traditionele bakkunst met zijn grootste fans. Schrijf je in voor een workshop en leer zelf de knepen van het vak.

Prijs: €75,- per persoon

5. Le Pain de Sebastien

gent bakker brood-le-pain-de-sebastien
Le Pain Sebastien

De Brugse bakker Sébastien, is bringing baking back! Deze stoere ambachtsman leeft en ademt brood. In zijn zaak vind je enkel écht brood en een minimale selectie gebak. De vintage broden wegen rond de 10 à 15 kilo en worden met lokale producten van de beste kwaliteit bereid.

Adres: Nederkouter 6, 9000 Gent

6. CoPain, Lousbergmarkt

gent-bakker-brood-copain-broodbakkers
Lousbergmarkt

De Lousbergmarkt is een gezellige overdekte biomarkt, je vindt er een hele verzameling van ambachtelijke biohandelaars. Naast een groentekraam, een kantine en een indrukwekkende kaashandelaar, kan je er ook terecht bij CoPain voor vers, zelfgebakken, warm biobrood. Een locatie die een bezoekje waard is.

Adres: F. Lousbergskaai 33, 9000 Gent

7. Barista, Biobakerij de Trog

gent-bakker-brood-barista
My Barista

Barista heeft met zijn locatie, de Gentse variant van het New-Yorkse Flatiron building, alvast de leukste vitrine van de stad. In die vitrine vind je bovendien heerlijk biobrood afkomstig van Biobakkerij de Trog. Eet ter plaatse een lekkere boterham met een goed kopje koffie of haal er een broodje voor thuis.

Adres: Hippoliet Lippensplein 25, 9000 Gent en Meerseniersstraat 16, 9000 Gent

8. Patisserie Damme

gent-bakker-brood-patisserie-damme
Patisserie Damme

Deze vaste waarde bestaat al sinds 1958, in 1989 nam Piet Faveere de bakkersmuts over van Jef Damme. Meester Patissier, Piet Faveere, was al sinds zijn 12 jaar gebeten door het broodvirus. Op zijn zestiende startte hij zijn opleiding met stages bij Espero, Damme en Wittamer. Naast kraakvers brood vind je hier ook huisgemaakte klassiekers zoals ‘Gentse neuzen’ en ‘Pâte de fruits’.

Adres: Nederkouter 139, 9000 Gent

9. MOOR & MOOR, sociale bakkerij Compaan

gent-bakker-brood-moor-en-moor
Moor&Moor

Pure, lokale, vegetarische en ecologische producten, die vind je bij Moor&Moor. Ook puur desembrood dus, van de sociale bakkerij Compaan. De kruidenier heeft bovendien een leuke eetruimte, waar je ter plaatse van de gezonde keuken kan genieten.

Adres: Jacobijnstraat 7, 9000 Gent

10. Patisserie Diva

gent-bakker-brood-diva-patisserie
Patisserie Diva

Patisserie Diva is een traditionele bakkerij waar je al je vertrouwde klassiekers tegenkomt, van een stevig boerenbrood tot een artisanale boterkoek. Overheerlijk en huisgemaakt. Om je tanden in pure nostalgie te zetten, moet je hier zijn.

Adres: Brusselsesteenweg 356, 9050 Ledeberg

(stagiaire: Isabelle Leempoels)