Recepten: wat te doen met de restjes van de feesten?

Geüpdatet op 17 oktober 2017 door ELLE België
Recepten: wat te doen met de restjes van de feesten?

Verspilling is zo 2015, dit seizoen toveren we ook de restjes van de feesttafel om tot royale menu's. Wat dacht je van ravioli 

koken-recepten-feestmaal-ravioli

1. Ravioli

Een super praktische, gemakkelijk en vooral heerlijke oplossing. Het volstaat om zelf een deeg te bereiden of snel enkele wonton deegvellen in de Aziatische supermarkt te kopen en die te vullen met:

  • de rest van de foie gras met wat kruiden
  • de gerookte zalm en ricotta met kruiden
  • de restjes van de gevulde kalkoen en enkele cantharellen in look gebakken

Serveer de ravioli's in een bouillon of met een eenvoudige boter- en kruidensaus.

1/

koken-recepten-feestmaal-bouillon

2. Bouillonsoep

Bouillonsoep is de nieuwe hype wat healthy eten betreft. Bovendien is het een perfecte maaltijd om de maag te verlichten. Verwerk er zorgeloos al je groenten- en vleesrestjes in, voeg nog twee ajuinen toe en wees vooral niet zuinig met kruiden.

Je kan er alle kanten mee op: van een klassiek versie met wortels, prei en kalkoenrestjes tot een Aziatische getinte bouillon waar het overschot van de eendenborst in verwerkt kan worden met enkele jonge uitjes, verse gember, koriander, tamari en look. Snel en lekker.

2/

koken-recepten-feestmaal-ovenschotel

3. Ovenschotels, gratins of lasagnes

Deze 'alles-in-de-oven' gerechten zijn nog het makkelijkst.

  • In een goede ovenschotel kan je alle soorten vleesrestjes verwerken, gewoon mengen met een lekkere huisgemaakte puree.
  • Ook de gratin is een geschikt eindstation voor allerlei soorten restjes. Giet er béchamelsaus over en strooi er wat kaas over. Voilà, je schotel kan in de oven!
  • Iedereen houdt van lasagne, met restjes kan je er een originele versie van maken (denk pestolasagne, lasagne met gerookte zalm, kaaslasagne met kalkoen of pompoen-kastanjelasagne.)

3/

koken-recepten-feestmaal-vol-au-vent

4. Vol au vent

Belgische kost bij uitstek, die je kan bereiden met de restjes gevulde kalkoen. Het volstaat om champignons, béchamelsaus en bladerdeegkoekjes in huis te halen, aarzel vooral niet om ook de restjes groenten toe te voegen en wat vleessaus om extra smaak te geven.

Voor een basis béchamelsaus:

  • 25 cl melk
  • 20 gr boter
  • 2 eetlepel bloem
  • peper en zout

Bereiding:

Warm de boter één minuut op in een grote kom in de microgolf. Voeg de bloem toe wanneer de boter gesmolten is en roer goed. Breng de melk aan de kook, laat enkele ogenblikken koken. Giet de melk bij het boter-bloemmengsel, roer de mix ondertussen goed door. Breng op smaak met peper en zout. Zet het geheel opnieuw in de microgolf gedurende één minuut. Achteraf weer goed opkloppen en niet aarzelen om nog kruiden als nootmuskaat of een bouillonblokje toe te voegen … klaar.

4/

koken-recepten-feestmaal-hartige-cake
@blidandhatton

5. Hartig gebak

Hartige cakes zijn altijd leuk om te serveren met een lekkere verse salade of in de vorm van kleine aperitief hapjes.

Je kan er ongeveer alles wat je wilt in steken:

  • gerookte zalm
  • noten
  • kaas
  • gedroogd fruit
  • foie gras
  • restjes vis
  • restjes kip
  • restjes worst

Dit is het basisrecept:

  • 200 gr bloem
  • 1 zakje gist
  • 4 eieren
  • 7 cl olie
  • 12,5 cl melk
  • 100 gr geraspte emmental
  • zout
  • peper

voeg vervolgens toe …

Voorbeeld 1:

  • 200 gr gebakken spek
  • 125 gr ontpitte pruimen in blokjes gesneden
  • 1 banaan in blokjes gesneden (optioneel)

Voorbeeld 2:

  • 200 gr gebakken zwarte pens in blokjes gesneden
  • 1 grote appel in kleine blokjes gesneden en gebakken met de pens
  • 1 grote soeplepel crème fraîche ook meegebakken met de appel en pens
  • 50 gr amandelpoeder

Voorbeeld 3:

  • 200 gr verse zalm, gebakken en verkruimeld
  • 200 gr asperges uit blik, goed uitgelekt
  • 1 soeplepel crème fraîche
  • dille

Er geldt maar één enkele regel: niets wegsmijten!

(Via ELLE Balgique, Emilie Mascia)