6 fouten die je op restaurant maakt

Gepubliceerd op 15 juni 2016 door Elise
6 fouten die je op restaurant maaktView from above friends toasting wine glasses

Een etentje buitenshuis tijdens je dieetkuur? Hierbij 6 praktische overlevingstips.

Diëten en op restaurant eten gaan wél samen - zonder de veelvoorkomende schuldgevoelens achteraf - met deze tips:

1. Kies je plaats strategisch

Toegegeven, een gezellig intiem restaurant met gedimde lichten is heel romantisch. Maar bewezen is: wie in een donkere eetgelegenheid dineert, kiest minder gezond. Veel licht maakt een gast namelijk alerter, zo blijkt uit een studie van Cornell University in Ithaca, New York.

Oplossing: Kies een tafeltje dicht bij het raam indien mogelijk, of in de meest verlichte ruimte van het restaurant.

Schermafbeelding 2016-06-14 om 15.45.09

2. Wijn is venijn

Een studie toonde aan dat wanneer obers de grootste glazen gebruikten, ze meer wijn verkochten - maar wel liefst 10 % meer. Een logische verklaring: de inhoud van een glas ziet er minder uit wanneer het glas zelf groter is, waardoor mensen een volgende bestelling gemakkelijker kunnen goedpraten voor zichzelf.

Oplossing: Wees zuinig met wijn (en andere alcoholische dranken in het algemeen) en laat je niet beetnemen door de optische illusie!

1/

#3. Enkel brood in hongersnood

Hoe verleidelijk zien die broodjes er telkens uit? Zéker wanneer je scheurt van de honger. "Eéntje is geentje" denk je dan, en plots is de schaal leeg... Kan je het écht niet laten, wees er dan van bewust dat het dippen in olijfolie een extra boosdoener is. Oké, olie is "gezond", maar het is en blijft een vet dat boordevol calorieën zit. Met twee sneetjes brood met olijfolie haal je al snel 380 calorieën, dat is 75 tot 90 procent van de aanbevolen hoeveelheid in een volledige maaltijd.

Oplossing: vraag naar balsamico-azijn in plaats van olie. Je beperkt je vetinname én geeft tegelijk een boost aan de smaak.

Tip: Dompel je broodje niet onder, maar besprenkel het.

4e5cd1d5100408236e2cf27e89a8f6e0

#4: Salade schade

Het is algemeen geweten dat bereide salades uit de supermarkt of op restaurant niet hetzelfde zijn als een versgemaakt slaatje thuis. Een doorsnee caesarsalade op restaurant kan ontzettend veel vetten bevatten. Eéntje met geitenkaas, peren en geconfijte noten kan bijvoorbeeld oplopen tot 500 calorieën.

Oplossing: Wees kritisch en stel enkele eisen aan de ober. Vraag om je dressing niet door je salade te mengen, maar aan de kant te laten.

2/

#5. Porties

Door subliem gedecoreerde minimalistische borden te serveren, krijgen gasten de indruk dat er slechts weinig op het bord ligt. Maar verspreid je het goedje, zie je hoeveel ingredienten er toch wel aanwezig zijn. Goed opletten dus voor ogenschijnlijk kleine porties.

Ook voor échte kleine porties is het opletten geblazen, ze bevatten vaak heel wat calorieën. Denk bijvoorbeeld maar aan tapas. Bovendien krijg je door tapas te eten geen 'vol' gevoel, omdat dat het geen volwaardige maaltijd lijkt. Psychologisch spelletje!

Oplossing: Wees bewust van wat je eet en van de hoeveelheid. Heb geen schrik om te inspecteren en met je vork het kunstwerkje op je bord uiteen te halen.

langouste caviar macédoine de légumes

#6. Grillen

Neem meteen een gezonde reflex aan en zoek gezonde bereidingswijzen op de menukaart. Gebakken maar vooral gegrild eten is je bondgenoot. Ook gestoomde of gekookte schotels zijn ideaal, gefrituurd eten mijd je vanzelfsprekend beter.