Waar vind je kattencafés in België?

Geüpdatet op 2 mei 2016 door ELLE België
Waar vind je kattencafés in België?

Van Japan, Korea en Canada tot Oostenrijk, Duitsland en Hongarije: kattencafés of 'catfés' zijn hot. Ook in België! 

Wie zelf geen kat in huis heeft, maar wel even wil verpozen met een poezenbeest op schoot, kan terecht bij een kattencafé. Het idee vond eerder succesvol een weg naar wereldsteden zoals Wenen, Berlijn en Londen, nu is ons land aan de beurt.

o-CAT-CAFE-MONTREAL-facebook

Waar komt het idee vandaan?

Het allereerste kattencafé opende al in 1998 de deuren in Taiwan. Cat Flower Garden was oorspronkelijk bedoeld als plek waar mensen na een stresserende werkdag even konden komen ontspannen, maar werd al snel een populaire toeristische trekpleister.

In Japan werd het concept gretig overgenomen en werd het een gigantisch succes. Inmiddels zouden er de afgelopen tien jaar al bijna 150 kattencafés geopend zijn, het gros in de hoofdstad Tokio. De cafés zijn er zo populair omdat het houden van huisdieren in de meeste appartementen verboden is en het knuffelen van dieren voor veel Japanners in de drukke metropool het summum van ontspanning is. Voor wie allergisch is of gewoon niet van katten houdt, zijn overigens ook honden, egel- én konijnencafés. Er is ook aan kieskeurige kattenliefhebbers gedacht. Zo zijn er cafés waar je bijvoorbeeld alleen maar zwarte katten of katten van een bepaald ras vindt. Only in Asia.

Liefhebbers kunnen in ons land een bezoekje brengen aan deze drie kattencafés.

1/

ba093754-6506-11e4-b6d3-725760c246f9_original

#1: Le Chat Touille

In 2014 opende Monika Jurczykowska het eerste Belgische kattencafé in Brussel. "Le chat touille is ontstaan uit mijn twee passies: katten en evenwichtige en kwaliteitsvolle voeding" schrijft de oprichtster op haar website.

Je kan er terecht voor een (Pools) hapje, een drankje en compagnie. De katten komen uit een asiel in Schaarbeek waar Monika eerder als vrijwilligster actief was en kunnen ook geadopteerd worden.

In de zaak geldt maar één regel: niet de klant, maar de kat is koning. Er zijn aparte luikjes waar ze zich kunnen terugtrekken als ze geen zin in publiek hebben. Ook mogen de beestjes niet worden opgetild "want het zijn geen pluchen beesten" zegt Monika.

Praktisch:

Tasson-Snelstraat 11
1060 Sint-Gillis, Brussel
Website

2/

12719518_1858650361028484_2458644573949576332_o
Bron: Facebook

#2: DreamCATchers

Na Le Chat Touille in Brussel heeft ook Gent binnenkort een kattencafé. In juni openen in de Schepenhuisstraat 17 de deuren van DreamCATchers. In dit koffiehuis kan je je bakje troost opslurpen in het gezelschap van acht poezen.

De breinen achter het concept zijn twee rasechte Gentenaren: Evelyne Vandenberghe en Lana Bauwens. De winst gaat rechtstreeks naar hun programma "omdat we zoveel mogelijk straatkatten willen helpen" zeggen ze op hun website. De twee meiden haalden de mosterd voor hun café in het buitenland, meer bepaald in Japan.

De katjes in Gent worden ter beschikking gesteld door vijf vzw's die in en rond de stad katten opvangen. Klikt het met één van de poezen, dan is er de optie om de lieve viervoeter - na een nachtje bedenktijd - te adopteren.

De huisregels? De poezen niet optillen, voederen en uit hun slaap halen.

Praktisch

Schepenhuisstraat 17
9000 Gent
Website

3/

DSC03184-2
Bron: leroseetlenoir.blogspot.be

#3: MangaKat Café

In dit bijzondere art nouveau kader word je ontvangen door zes spinnend katten. Sophie, Yuki, Domingo, Yomi, Lord en Luz zijn afkomstig van opvangcentra in de buurt. Benieuwd hoe de katten eruitzien en wat hun passie(s) zijn? Bekijk dan zeker hun cv!

Het café bestaat uit twee delen. De ene ruimte fungeert als (grote) bibliotheek waar je manga strips en boeken kan lezen terwijl je in de andere ruimte kan genieten van een stuk taart, een pousse-café en de katten.

Het interieur oogt gedateerd en is heel retro ingericht, maar is tegelijkertijd erg warm. Het café is twee avonden per week open (vrijdag en zaterdag) en eigenares Rubenia ontvangt er je met open armen.

Praktisch:

Openingsuren: Vrijdag en zaterdag van 18u00 tot 23u00.
Koningsstraat 316
1210 Sint-Joost-Ten-Noode, Brussel
Website

(stagiaire Sarah Van Damme)