Dit eet je best niet op een eerste date

Geüpdatet op 26 januari 2016 door ELLE België
Dit eet je best niet op een eerste date

dinnerdatejow

Een opgeblazen buik op een eerste date, het zal je maar overkomen. Wat eet je beter niet, of juist wel? Hier zijn onze tips. En laat die vlinders dan maar komen.

 

1/

 1. Brunchdate
 • Bagel versus beschuit

bagel

Als het op brood aankomt, zijn bagels zowat het ergste wat je kan eten. Glutenallergie of niet, veel mensen hebben moeite met het verteren van tarwe. Smeer bovenop de bagel nog eens een dikke laag roomkaas en je buik gaat al gauw ongewenste proporties aannemen. Je spijsverteringsstelsel moet namelijk worstelen om de flinke dosis vet en eiwit te verteren.

Eet in de plaats daarvan: Toast (en wees zuinig met charcuterie).

 • Koffie versus thee

koffietheeAfhankelijk van de hoeveelheid die je drinkt, hoe je lichaam cafeïne verwerkt en de sterkte van je bakje troost, kunnen straffe espresso's je darmen prikkelen en negatieve bijwerkingen (zoals diarree) versterken - het laatste wat je nodig hebt tijdens een date…

In de plaats... drink je liever thee. Thee bevat minder cafeïne. Bye, spetters!

2/

2. Dinnerdate

 • Steak versus vis

fish

Een stuk vlees kan een bijzonder stinkend windje opleveren. Gas geassocieerd met rood vlees geeft flink wat geur af vanwege de chemicaliën die het produceert in de dikke darm. Het teveel aan eiwitten gaat namelijk rechtstreeks naar je dikke darm waar door vergisting enkele geurige bijwerkingen kunnen optreden.

In plaats daarvan ga je liever voor: vis of kip - deze eiwitbronnen zijn over het algemeen makkelijker te verteren.

 • Broccoli versus tomaten 

tomato

Houd in je achterhoofd dat broccoli, bloemkool en spruitjes helium produceren. Jawel, dat gas waarmee je ballonnen opblaast.

Voorkom dat je buik een ballon wordt en eet in de plaats: groene slaatjes, komkommers, tomaten, champignons - een veiligere keuze tijdens een eerste date.

3/

3. Mexicaans candlelight dinner:

 • Nacho's versus tortillachips

nacho

Het probleem met nacho's is de grote hoeveelheid onverteerbare suikers (galactanen) - wat meteen de protreputatie verklaart. Voeg daarbij nog eens zure room en kaas toe en je legt elke lactose intolerantie lijder volledig lam. Guacamole en salsa - boordevol ajuin en look - zijn twee "stille killers": ingrediënten die stiekem veel gas vormen. Over een digestief disaster gesproken...

In plaats daarvan… knabbel je beter op ordinaire tortillachips.

 • Burrito's versus taco's

nachoowwww

Tussen de tarwewrap zit meestal een overvloed aan bonenvulling, kaas en ajuinen gestouwd. Hierdoor zijn burrito's voornamelijk gekenmerkt door twee dingen: hun heerlijkheid en hun vermogen om je uit pijlsnel een date te verlossen: "Sorry, ik moet weg - ik at een burrito".

In de plaats daarvan ga je best voor: Taco's, ze bevatten sowieso al minder smurrie en verminderen dus automatisch de kans op een indigestie.

4/

4. Partydate

 • Margarita's versus Tequila

margerita

Margarita's (of ze nu gemaakt zijn uit limoensap of met een margeritamix) bevatten een grote hoeveelheid suiker - wat trouwens geldt voor elk ander gemixt mierzoet alcoholisch drankje op basis van fruitsap. Suikers zijn moeilijk om te verteren en kunnen je verteringsstelsel op hol doen slaan.

Drink: tequila! Of wijn…

 • Bier versus wijn 

wine

Je weet toch waar die bierbellen heen gaan? Juist, recht naar je maag. Weet je ook hoe ze eruitkomen? In een boertje, een windje of zelfs een oncomfortabel opgeblazen buikje. #Awkward

Drink wel: Wijn (want wanneer is wijn niet het antwoord…) 

5/

5. Romantisch Italiaanse tête-à-tête

 • Pizza versus pasta

pastapizza

Het probleem bij pizza is eerst en vooral het deeg: tarwe veroorzaakt een opgeblazen gevoel. De kaas werkt ook niet bevorderlijk en als je pizzapunt daarbovenop nog eens druipt van het vet, zal je je niet snel beter voelen.

In de plaats daarvan opteer je voor… pasta met rode saus (en een minimum aan kaas).

6/

6. Bioscoopdate

 • Gummiebeertjes versus popcorn

popcorn

Gummiebeertjes - en dan vooral de suikervrije variant (!) - kunnen een cinema-uitje compleet vergallen. Gewone gummiebeertjes bevatten fructose, een stof waar veel mensen slecht op reageren. Suikervrije beertjes zijn gezoet met sorbitol, een suikerhoudende alcohol. Sorbitol wordt naar de dikke darm gestuurd waar het gefermenteerd wordt. Daar worden darmbacteriën gecreëerd en uitgespuwd zoals een uitlaatpijp.

In de plaats daarvan eet je beter… ongeboterde popcorn.

7/

7. Netflix & chill-date

munt

 • Kauwgum versus muntthee

Indien je van plan bent om meer te "chillen" dan daadwerkelijk "netflix" te kijken, is het geen slecht idee om voor een frisse adem te zorgen. Kauwgum - in het bijzonder suikervrije - zit boordevol Sorbitol, een stof die je lichaam niet kan verteren. Het gevolg kan je al voorspellen - lees: Sorbitol wordt in zijn pure vorm gebruikt als laxeermiddel.

In de plaats… poets je je tanden beter een keertje extra en gebruik je een mondspoeling. Een kopje verse muntthee is natuurlijk ook een aanrader.