Januari is de beste maand om een nieuwe liefde te vinden.

Geüpdatet op 19 december 2023 door ELLE België
Januari is de beste maand om een nieuwe liefde te vinden. Getty Images

Geloof het of niet: het begin van het jaar is voor zoekende singles een niet te missen topmoment.

Statistieken bewijzen het en datingapps rapporteren een verhoogde activiteit: januari blijk hét uitgelezen moment om op versiertoer te gaan.

Waarom is januari de beste maand voor de liefde?

1. Goede voornemens

De start van een nieuw jaar gaat traditiegetrouw gepaard met  'goede voornemens'. Behalve stoppen met roken, meer sporten, timmeren aan nieuwe successen,...hoort daar vaak het vinden van een nieuwe relatie bij.

2. Donkere winterdagen

De koude, lange en donkere winterdagen stimuleren de zoektocht, en dat fenomeen kreeg zelfs een naam: cuffing season. Met charmant gezelschap worden deze avonden immers eens zo gezellig.

3. Het kerstvakantie-effect

Het effect van de kerstvakantie: singles hebben in deze periode vaak meer tijd wat niet alleen aanzet tot meer zelfreflectie, maar ook tot actie. Het is het moment om na te denken over wie je zoekt , een strategie te vinden en om de juiste hulpbronnen (matchmaker, datingsites en apps,...) te selecteren. Het resultaat? Er komen heel wat meer geïnteresseerde en zoekende kandidaten op de markt.

4. Vervelende opmerkingen

Een ander gevolg van familiefeesten: na talloze opmerkingen over je single-status, wordt er een tandje bijgestoken in de zoektocht naar de ware. Vreemd genoeg blijkt deze vorm van negatieve motivatie vaak effectief.

5. Valentijn

En tenslotte, het vooruitzicht van Valentijn. Om het cru te stellen: wie in januari de juiste stappen zetten, heeft meer kans om midden februari de champagne te laten knallen en te klinken op de liefde.