Deze 6 originele Belgische festivals moeten op je radar

Geüpdatet op 21 april 2023 door Lotte Gillis en Lore Ginneberge
Deze 6 originele Belgische festivals moeten op je radar Horst - © Illias Teirlinck

Geen zin in de drukke festivals waar elke vriend, kennis en familielid al aanwezig zal zijn? Geen probleem want ons land telt genoeg festivals die minder bekend en de moeite waard zijn.

Ons kleine Belgenlandje herbergt enkele gerenommeerde festivals (Tomorrowland, Rock Werchter, Pukkelpop) die ook internationaal ontzettend populair - en soms wat overweldigend - zijn. Daarom is het af en toe leuk om kennis te maken met enkele kleinere, maar daarom niet minder goede festivals. Wij lijsten er vijf op die de moeite waard zijn.

Horst Festival

Voor een van de meest unieke festivals van het land moet je naar het Asiat Park in Vilvoorde. Met meer dan 100 artiesten op 6 podia draait Horst vooral om muziek, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken op het Belgische festival in Vilvoorde. De cross-over met architectuur, kunst en mode is ongeëvenaard, met deze editie zelfs een samenwerking met Bottega Veneta (!). Het Italiaanse luxehuis cureert het programma van de 'ambient room', een van de vele unieke ervaringen op het festival. Daarnaast focust Horst op lokaal talent, zowel kunstenaars als DJ's. De bijbehorende expo op de voormalige militaire site blijft nog tot eind juli open voor bezoekers.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Horst (@horstartsandmusic)

Waar? Mechelsesteenweg 255, 1800 Vilvoorde
Wanneer? van 5 - 7 mei 2023
Info en tickets? horstartsandmusic.com

Doel Festival

Doel is niet alleen dé trekpleister om grafittikunstwerken en verlaten gebouwen te bewonderen, maar ook de plaats waar in september Doel Festival zal plaatsvinden. Het evenement is een samenwerking tussen Paradise City en Club Dramatik en het komt dus niet als een verrassing dat dit festival helemaal in het teken zal staan van elektronische muziek. Elk jaar schenkt Doel Festival een deel van de winst aan een non-profitorganisatie om de wederopbouw van Oost-Vlaamse dorp te eren. Wij weten al wat te doen op 16 september.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Doel Festival (@doelfestival)

Waar? 9130 Doel
Wanneer? Zaterdag 16 september
Info en tickets? doelfestival.be

Carpe Noctem

Embrace the day, seize the night, zo luidt het motto van Carpe Noctem. Dit festival draait helemaal rond alles uit je dag én nacht halen. Dat zal niet zo moeilijk zijn want de locatie alleen al maakt het festival het bezoeken waard. Het vindt namelijk plaats bij een vervallen gebouw omgeven door een gracht. Daarnaast wil Carpe Noctem extra inzetten op ecologie en duurzaamheid, iets wat niet altijd aan de orde is op een festival, lees: grote hoeveelheden afval die na festivals achterblijven. Reden genoeg dus om eens af te zakken naar Malle.

Waar? Kraaienhorst 9, 2960 Brecht
Wanneer? 29 juli
Info en tickets? carpenoctemfestival.be

Bomboclat

Als er een festival is dat zomer schreeuwt dan is het wel Bomboclat. Dit festival vindt plaats op het strand van Zeebrugge wat je instant een zomergevoel geeft. Daarnaast is dit afrobeats en dancehall festival ook ideaal om met kindjes naartoe te trekken. Ook zij zullen zich hier niet vervelen dankzij de sprinkastelen en randanimatie in de kids corner. Maar ook wie gewoon zijn dansbenen wil losgooien komt hier aan zijn trekken en hoe. Je kan je zelfs inschrijven voor een dance battle in je lievelingsgenre.

Waar? Zeebrugge beach
Wanneer? 25 en 26 augustus
Info en tickets? bomboclat.be

Afterwork Festival

Begint de wekelijkse afterworkdrink een beetje te gewoon te worden? Dan is het misschien tijd om die eens naar een hoger niveau te tillen. Op vrijdag 28 april moet je in Herentals zijn om het weekend goed, en misschien ook een beetje fout, in te zetten met namen als Dimitri Wouters, maar ook Willy Sommers en Sam Gooris. Het Afterworkfestival begint aan de vooravond van het Replay festival dat op dezelfde plaats doorgaat, dus waarom dan niet meteen voor een combiticket gaan?

Waar? Netepark, 2200 Herentals
Wanneer? 28 april
Info en tickets? afterworkfestival.be

Listen festival Brussel

Dit festival heeft een doel en dat is lokaal talent vieren op zoveel mogelijk manieren. Naast dansen op de tonen van techno, house en hiphop muziek kan je er ook terecht voor workshops, sprekers, een expo en zoveel meer. Alleen de locaties van dit feest zijn al een reden om te gaan. Zo is er een feest met alles erop en eraan in de stationshal van Brussel Centraal. Het is nog even wachten tot dit festival in maart van start gaat, maar wij houden al vast een plekje vrij in onze agenda.

Waar? Verschillende locaties in Brussel
Wanneer? 27 tot 21 maart 2024
Info en updates? listenfestival.be