Met deze 5 slimme tips wordt samenwonen met je lief een eitje

Gepubliceerd op 21 augustus 2019 door Maxine Detaellenaere
Met deze 5 slimme tips wordt samenwonen met je lief een eitje

Samenwonen. Voor heel wat koppels is the next step in hun relatie er eentje die niet te onderschatten valt. Zeker wanneer je het gewoon bent van alleen te wonen kan het een hele aanpassing zijn om plots je leefruimte te delen, zelfs al is het met de liefde van je leven. Daarom geven we je 5 praktische adviezen om je nieuwe woonsituatie zo zorgeloos mogelijk te maken.

1. Maak een goede taakverdeling op

Huishoudelijk werk is allesbehalve een favoriete bezigheid voor de meesten onder ons (als je partner een witte raaf is die de oven ontvetten een ideaal meditatiemomentje vind, dank de hemel dan op je blote knieën en never let him go). Vermijd dat de ene persoon zich de meid in de relatie relatie voelt en stel een evenwichtige taakverdeling op wat betreft het huishouden. Met een beetje geluk vullen jullie elkaar aan, maar wanneer dat niet het geval is leg je best op voorhand duidelijk vast wie de vuilnisbakken buiten zet en wie het toilet oceaanfris houdt. Raak je er echt niet aan uit, stel dan een beurtrol in zodat jullie allebei ieder klusje op tijd en stond moeten aanpakken. Blijft schoonmaken voor verbaal vuurwerk zorgen, dan kan je ook nog opteren voor een poetsvrouw. Kostelijk, dat wel, maar je relationeel geluk is een investering waard.

2. Accepteer elkaars vreemde gewoontes

Ah, hoe gelukzalig zijn die eerste maanden waarin je lief de perfectie zelve lijkt... helaas blijft dit mooie liedje niet duren en zeker wanneer je samenwoont, word je al snel geconfronteerd met elkaars quirky gewoontes en karaktereigenschappen. Plots blijkt dat je lief de enerverende gewoonte heeft om aria's uit Aida te kwelen onder de douche, ook al is hij compleet toondoof. Of krijgt hij de kriebels van je neiging om overal modemagazines rond te laten slingeren (guilty as charged). Acceptatie en compromis zijn hier de sleutelwoorden.

Als er iets je echt over het rooie doet gaan, praat er dan - op een vriendelijke en respectvolle manier - over en zoek naar een eventuele oplossing. Maar choose your battles. Sommige dingen zal je ook door de vingers moeten leren zien, ook al gaan je haren ervan rechtop staan. Tel op zo'n moment langzaam tot tien en focus je op alle leuke kanten van het samenwonen en van je lief. Of breek een pot Ben & Jerry's aan, niets verzacht er de zeden zo als een overdaad aan Chocolate Fudge Brownie.

3. Geef elkaar voldoende ruimte

Zijn jullie beiden absolute gezelligheidsdieren en kunnen jullie niet zonder gezelschap, zoveel te beter. Maar, zeker als een of beiden eerder introvert aangelegd zijn, kan het belang van me-time niet genoeg benadrukt worden. Zorg ervoor dat jullie allebei een eigen hoekje in huis hebben waar je je helemaal op je gemak voelt. En neem ook regelmatig de tijd om iets alleen te doen, zelfs al zitten jullie in dezelfde kamer. Geef elkaar letterlijk en figuurlijk voldoende ademruimte, zo voorkom je onnodige frustraties. Luister ook naar elkaar en respecteer elkaars grenzen, zeker als die behoorlijk van elkaar verschillen.

samenwonen, tips, relatie, advies

4. Communicatie is key

Of het nu gaat over gevoelige geldkwesties, de inrichting van jullie stulpje of huishoudelijke verwachtingen: duidelijk en respectvol communiceren is ongelofelijk belangrijk in een relatie en al helemaal wanneer jullie gaan samenwonen. Als je iets dwars zit, laat het dan niet te lang aanslepen, maar praat erover. Hou wel altijd in gedachten dat wederzijds respect een conditio sine qua non is, dus hou het beleefd en probeer elkaar niet te beschuldigen. Een goede techniek is de XYZ-formule, die als volgt werkt: "Ik voel mij X, wanneer jij Y doet op moment Z". Een voorbeeld: "Ik voel me wat verwaarloosd wanneer je meer dan een uur lang games speelt, 's avonds na het werk. Draai ook niet rond de pot en leg op een heldere manier uit wat je dwars zit, ook al ben je bang voor zijn/haar reactie. Zo verklein je de kans op misverstanden.

5. Blijf daten (met elkaar)

Laat samenwonen niet de doodsteek van alle romantiek in jullie relatie worden. Het is natuurlijk fantastisch dat je je helemaal op je gemak kan voelen bij je lief, maar het kan geen kwaad om toch de moeite te doen om de toiletdeur te sluiten.  Doorbreek ook de sleur door elkaar te blijven verrassen en speciale momentjes te creëeren. Neem regelmatig de tijd om op date te gaan en je helemaal op te tutten of ga eens een nachtje op hotel. Een andere, extra sexy omgeving kan wonderen doen voor je seksleven.

samenwonen, tips, relatie, advies