7 tips om van je bescheiden studio een paleis te maken

Geüpdatet op 29 augustus 2018 door Eloïse Pirard en Maxine Detaellenaere
7 tips om van je bescheiden studio een paleis te maken

Het is niet altijd gemakkelijk om van je appartement een oase van rust en ruimte te maken als je het moet doen met slechts 50m2. Daarom geven we je zeven tips waarmee je je studio omtovert tot een gezellige woonruimte.

Volg deze adviezen voor een appartement vol licht en ruimte.

1/

Lichte kleuren

Om een groter ruimtegevoel te creëren, investeer je best in glanzende oppervlaktes en lichte kleuren. Met enkele vegen van de verfborstel verhelder je je muren en plafond waardoor een kamer onmiddellijk veel groter aanvoelt. Of kies voor een clair-obscureffect: laat de vloer donker, schilder je muren in pasteltinten en het plafond in het wit. Natuurlijk mag je ook kleur gebruiken, maar speel het strategisch: kies voor wit waar het licht valt, en kleur er net naast.

Bron: Pinterest

2/

Lage meubels

Heb je kleine kamers, zorg er dan voor dat je het gevoel hebt dat je er kan ademen. Dat doe je door te opteren voor lage meubels en liever enkele grote stukken dan vele kleintjes.

Bron: Pinterest

3/

Spiegels

Het is een oude truc, maar wel eentje die maar al te goed werkt. Spiegels vergroten een kamer in een handomdraai en vangen ook het licht. Plaats je spiegel op de juiste plek om hem optimaal te benutten, maar vergeet niet dat wat weerspiegeld wordt er ook altijd tiptop in orde moet uitzien.

Bron: Pinterest

4/

Vermijd grote obstakels

In een kleine studio is het belangrijk dat niets je zicht belemmert en dat de ruimte open aanvoelt. Blijf dus ver weg van obstakels die een kleine ruimte nog minusculer doen lijken. Maar we begrijpen natuurlijk dat je niet per sé wil dat je gasten bij het binnenkomen ook direct je - onopgemaakte - bed te zien krijgen. Kies daarom voor halftransparante gordijnen of rijstpapieren schermen. Zo baken je wel een ruimte af, maar blijft de kamer toch groot aanvoelen.

Bron: Pinterest

5/

Denk functioneel

In een studio van 50 m2 telt iedere centimeter, en daarom benut je best de ruimte zo goed mogelijk. Denk dus praktisch, investeer niet in een boekenkast als je met moeite 10 bladzijden leest in een jaar. Creëer hoekjes: keuken, ontspanning, werk,... Plaats je bureau dicht bij een raam, zodat je voldoende natuurlijk licht hebt en plaats je bed net in de meest donkere hoek. Door in iedere hoek een verschillende sfeer te creëeren, voelt het alsof je in verschillende ruimtes vertoeft.

 

6/

Verval niet in clichés

Er is niks saaier dan plooistoeltjes en een bedbank... Natuurlijk begrijpen we dat je echt geen centimeter ruimte op overschot hebt, maar dat wil niet zeggen dat je enkel studiomeubilair kan zetten. Je kan er ook voor opteren om te besparen op bepaalde vlakken zodat je meer plaats hebt voor de dingen waar je dol op bent. Of denk net multifunctioneel: een eettafel kan ook dienst doen als bureau.

Bron: Pinterest

7/

Creëer sfeer

Hoe je dat doet? Met tapijten, planten en licht waarmee je een ruimte 'afbakent'.

 

Zin in nog meer inrichtingstips? Lees dan ook '15 originele ideeën om je planten op te hangen' en 'Dit zijn de 10 grootste decoratietrends van het moment'.