Het is het symbool van de zomer en gezellig samenzijn. De barbecue is onmisbaar tijdens de mooiste dagen van het jaar. Het maakt onze gasten blij en ons eten heerlijk. De ultieme grillsensatie? Iers rundvlees, bekend om zijn kwaliteit, smaak en malsheid. Ontdek 8 tips voor een perfecte bereiding.

Laure Genonceaux, Lady Chef 2024, houdt er enorm van! Het is het perfecte vlees voor een geslaagde barbecue, herkenbaar door smaak en malsheid. Wat maakt het zo bijzonder? Een ideaal klimaat en hoogwaardig gras, aldus Bord Bia, de initiator van het duurzame programma Origin Green.

Ierse runderen grazen gemiddeld 220 dagen per jaar buiten en gras maakt 95% van hun dieet uit. Traditionele methoden zijn generaties lang doorgegeven in families. Gezond, gerespecteerd en getraceerd vlees is het sublieme resultaat van familiekunde en de rijke Ierse weilanden.

Laure Genonceaux ยฉBord Bia

8 tips van Laure Genonceaux, Chef-Ambassadeur van Iers Rundvlees

1. Kies voor grasgevoerd vlees

Rijker aan omega 3, mineralen en vitaminen. Matig dooraderd vlees, dus weinig vet, is ideaal voor de grill en zeer smakelijk.

2. Ga voor mooi rood vlees!

Ik hou van de aantrekkelijke robijnrode kleur van Iers rundvlees.

3. Zorg voor de juiste bereiding

Bestrijk het vlees met een hittebestendige, neutraal smakende olie, zoals koolzaad- of druivenpitolie. Haal het vlees 30 minuten voor het bakken uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt. Voor optimaal bakken, grill het vlees op een hete rooster boven heldere kolen.

4. Breng op smaak na het bakken

Zout, peper en ook kruiden: knoflook, tijm, rozemarijn, salie… Leg ze direct op het rooster om het vlees zachtjes te parfumeren zonder de smaak te overheersen.

5. Laat het rusten

Eenmaal gebakken, leg het vlees in een warme schaal en laat 10 minuten rusten. Hierdoor verdelen de temperatuur en de sappen zich, wat het vlees malser en smaakvoller maakt.

6. Voorkom vlammen

Ze verbranden het vleesoppervlak, wat ongezond en niet smakelijk is. Laat het vlees goed uitlekken of droog het. Indien het toch verbrandt, gooi een handvol grof zout op de kolen om het te bedwingen. Bij een grote barbecue, schuif de hete kolen opzij en leg het vlees in het midden. Het is niet nodig alles tegelijk te grillen.

7. Vergeet de groenten niet

Venkel, courgette, champignons, spitskool, asperges, ui, maรฏs… ze passen allemaal op de barbecue. Bestrijk ze met olie, zout en peper. Leg ze op een minder heet vuur.

8. Vermijd rood vlees niet!

Rood vlees is een bron van eiwitten, ijzer, zink en een van de weinige natuurlijke bronnen van B-vitaminen. De Hoge Gezondheidsraad adviseert om de consumptie te beperken tot 300 g per week.

Dit artikel is in nauwe samenwerking met Bord Bia geschreven.